Gázolaj árak 625 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 400.48 Ft USD 366.7 Ft CHF 415.63 Ft GBP 475.06 Ft

Fórum

Terménytároló csarnok, szín, épület tervezés,...

Létrehozta: Vendég , 2008-02-17 21:23:21

Kedvencekhez Segítség

1452 hozzászólás
Nincs profilkép
#1452 kicsitina8
2025-03-07 16:34:00

Válasz envagyok2 #1445. hozzászólásáraSzomszédok egyeltalán nincsenek, ezért is tetszik a terület.

Nincs profilkép
#1451 A.I.
2025-03-05 23:16:51

Válasz envagyok2 #1450. hozzászólásáraÚgy már világos, félre értettem, azt gondoltam sajátnak kell olyannak lennie.
Isten ments, hogy OTSZ-t kelljen olvasgatnom!smile lol

Nincs profilkép
#1450 envagyok2
2025-03-05 22:59:38

Válasz A.I. #1449. hozzászólásáraezt úgy értem, ha másét veszed figyelembe, akkro annak ilyennek kell lennie. lehet máséval számolni, ha a másik fél is beleegyezik, benne van abba, amit küldtél. otsz-re keresel, kurva hosszú, de megtalálod benne. mondom, nem olvastam el alapőosan, csak átfutottam rajta, találtam ilyet. azt látod nem tudom, hogy közterületi tűzcsappal lehet-e számolni. mondjuk oké, nem, mert nincs benne víz. de ugyan arról a hlózatról működik a tiéd is, szóval mondjuk legalább nettó ökörség lenne, ha azt nem lehetne figyeleme venni.

Nincs profilkép
#1449 A.I.
2025-03-05 22:49:13

Válasz envagyok2 #1447. hozzászólásáraNem kell, telephelyen belül is lehet, viszont jól megközelíthetőnek kell lennie.

Nincs profilkép
#1448 A.I.
2025-03-05 22:47:50

Válasz agrotomi #1446. hozzászólásáraMásét nem számolhatod mert az már valahová be van számolva. Valami féle távolság is van, csak nem emlékszem pontosan, de 100 méteres nagyságrend volt.
A minimum távolság meg úgy gondolom romhatár 2x.
Tűzcsapot sem lehet szerintem csak sajátot, közterületit sem.
Egyébként valahol le kell, hogy legyen írva mindez. (Országos tűzvédelmi szabályzat)
Az oltóvíz ellátás egyébként nem kell az építkezés megkezdésére, használatba vételi engedélyhez kell.(Legalábbis kb 3-4 éve még így volt)

Nincs profilkép
#1447 envagyok2
2025-03-05 21:58:19

Válasz agrotomi #1446. hozzászólásáralétezik, tegnap este csak átfutottam, azt hiszem 200 m a határ. de annak a tározónak mindenkor elérhetőnek kell lennie, se portás, se kerítés, se ünnepnap, tehát gondolom a csonknak közútról elérhetőnek kell lennie minden korlátozás nélkül.

Nincs profilkép
#1446 agrotomi
2025-03-05 21:49:40

Válasz A.I. #1442. hozzászólásáraOlyan létezik a jogszabályban leírva, hogy más ipari létesítmény tüzivíz medencéjét használjuk ( lepapírozni) esetleges építkezésnél? Egyáltalán hány méteren belül kell egy ilyent csinálni?

Nincs profilkép
#1445 envagyok2
2025-03-05 21:20:29

Válasz kicsitina8 #1444. hozzászólásáraez külterületi, aranykoráns, tehát termőföldkétn nyilvántartott 0,7 hekltár? nem gyenge a 7 milla érte, ott biztos jó helye lesz a tehénnek, a szomszádok is örülnek majd neki... írod kerítés. azt ugye teccik tudni, hogy külterületen nem lehet engedély nélkül a vad mozgását befolyásoló kerítést létesíteni?

Nincs profilkép
#1444 kicsitina8
2025-03-05 06:35:41

Válasz envagyok2 #1441. hozzászólásáraA telek közel 7 milla, az ügyvédi díjak, s egyebek. Áram, víz, körbekerítés stb. Ezzel lenne 10 milla. Az hogy legyen is rajta épület, az már több költség.

Nincs profilkép
#1443 A.I.
2025-03-04 22:45:13

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1438. hozzászólásáraSzépen összefoglaltad smile thumbupcool. Ha előbb elolvasom mindent, akkor ez előbbi hozzászólásomat már meg sem írom!

Nincs profilkép
#1442 A.I.
2025-03-04 22:39:27

Válasz envagyok2 #1430. hozzászólásáraOTSZ-ben volt valamikor benne. Ha van engedélyes terved, akkor a terv készítőjének kellett volna számolni és annak függvényében meghatározni, hogy kell-e és ha igen mennyi oltóvíz. Mi is "beszívtuk" annó, mert 107 m³ írtak elő, amiben annyi a szép, hogy egy szívócsonkot 100-nál többre nem lehet tervezni, így 2 csonk kellett. Csináltunk is egy 250 m³ medencét, nekem ha később bővítek vízzel ne kelljen foglalkozni!

Nincs profilkép
#1441 envagyok2
2025-03-04 22:26:07

Válasz kicsitina8 #1426. hozzászólásáralehet lakóingatant tenni, persze, de út, villany, víz van? mert csak ígykapsz lakhatásit. de tök más, közel 10 milla, ez mire, csak a telekre, vagy caklipakli? 0,7 ha telekre ez kurva sok, ha nem a balaton part, caklipakli mindenre meg nem akarlak elkeseríteni, de ez kruva kevés, ne álljatok neki, teljes csőd lesz belőle, és még az életet is megúnjátok, nemhogy egymást...

Nincs profilkép
#1440 envagyok2
2025-03-04 22:22:02

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1438. hozzászólásáranahát ezaz, akkor ezt mondja, így csinálom nyilván, de nem háromszor rajzoljuk...
ha nincs szárító, csak ároló, géptároló, istálló, akkor kell tüzivíz?
ha van bála a telepen, de mondjuk távol mindentől, akkor is kell? mindne mennyiségnél, vagy csak bizonyos mennyiség felett?
tűzcsaphoz mekkora csőátmérő kell, 63-as, vagy nagyobb?
tüzivíztároló fóliája mennyit bír, hány évig marad ott? és hogy takarítod, kiszippantod, kisöpröd, és feltöltöf? mennyi párolog el belőle? ehhez kerítés is kell, ugye?

#1439 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-03-04 22:16:27

Válasz kicsitina8 #1426. hozzászólásáraVan még szántótok? Birtokközpont létesítésre keress rá, kevés lesz ez a 7200, de hátha van még ott a szomszédba valami eladó, vagy akkor egyből nagyobbat venni máshol, ami megfelelő.

#1438 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-03-04 22:10:19

Válasz envagyok2 #1430. hozzászólásáraAzért mondta hogy tervet akar látni, mert abból tud számolni! Pl. ha egy (1000 nm-es) tárolót építesz, közvetlen mellé egy szárítót+tisztítóházat (100nm)+ egy előtetőt a garat fölé (400nm), akkor ezt az egybeépítés miatt 1 tűzszakasznak tekinti (így1500nm) és erre számol szükséges oltóvizet. Ha pl. a tároló mellett elhagysz 6 métert és úgy következik a szárítós rész, akkor az már külön tűzszakasznak számolja. A szárítós rész a kockázatosabb, de így az már csak 500nm, a tárolóra feltételezhetően nem terjed át, a kihagyott védőtávolság miatt. És fordítva is igaz.
Szóval így számol oltási teljesítményhez szükséges vizet. Úgy írták elő nekünk, hogy 1200 liter/percet kell biztosítani 1 órán keresztül. Azt hogy hogyan oldod meg az rád van bízva. Egyébként a vízszolgáltatós ismerősöm azt mondta, hogy a tűzcsapokon valójában csak 900 liter körül szokott kijönni. Tározónál ettől nagyobbat kell építeni, mert az alsó 20centivel nem számol iszap/fenékkészlet, fölső 20 centi jegesedés miatt nem figyelembe vehető, így a közepének kell meglenni az előírt köbméternek. Minden megkezdett 100 köb után 1 csonk kell. Én így tudom.

#1437 Sanyiii70
2025-03-04 21:56:26

A helyi rendeletet és mellékleteit nálunk le lehet tölteni a polgármesteri hivatal honlapjáról.
A közműtérképek meg elérhetőek az ügyfélkapun.

Nincs profilkép
#1436 kicsitina8
2025-03-04 21:53:31

Válasz agrotomi #1427. hozzászólásáraAnnyit tudunk róla egyébként, hogy szántóként van nyilvántartva.

#1435 Sanyiii70
2025-03-04 21:51:55

Válasz kicsitina8 #1434. hozzászólásáraNekem van egy külterületi földem a város szélên ami általános gazdasági övezetben van, nem mezőgazdasági besorolásúban. Oda pl. bármit lehetne építeni, de lakóépület csak a beépített terület max. 50 százaléka lehet. És csak a tulajdonos (és családja) jelentkezhet be állandó lakcímre.
De 35 négyzetméterig nem kell semmilyen lakóépületre engedély.
A legjobb valóban a helyi műszaki osztályon érdeklődni.

Nincs profilkép
#1434 kicsitina8
2025-03-04 21:40:52

Válasz Sanyiii70 #1429. hozzászólásáraAzt tudom, hogy külterület. A helyi önkormányzat idáig nem volt valami rugalmas. De akkor próbálkozunk velük tovább.

Nincs profilkép
#1433 kicsitina8
2025-03-04 21:39:09

Válasz kukaccsosz #1425. hozzászólásáraA kivonásnak mi a menete? A földhivatalban lehet ezt is intézni jól sejtem?

#1432 Sanyiii70
2025-03-04 21:37:36

Válasz envagyok2 #1428. hozzászólásáraHa olyan övezetben van, nem lehet építeni rá. Vagy korlátozva van.
Ha 30?(nem vagyok benne biztos, hogy ennyi-e, de így emlékszem) aranykoronánál jobb a föld, csak államérdekből lehet kivonni.
Erre a kiskapu, hogy be kell vetni fűvel és gyepnek átminősíteni. Aztán ki lehet vonni a művelésből.

#1431 Sanyiii70
2025-03-04 21:31:30

Válasz agrotomi #1427. hozzászólásáraA minimum érték is változik településenként.

Nincs profilkép
#1430 envagyok2
2025-03-04 21:30:27

de én is kérdeznék, szóba jött a tüzivíz tároló és tűzcsap. nem tudja valaki a jogszabály számát, amiben szabályozzák, hogy hova mi kell? egyátalán kell-e valami? tűzoltó azt mondja, adjam be a trvet, és megmondja. de te böszme, ha előírod a balatonnyi tüzivizet, akkor tervezni sem fog eszembe jutni, nem megépíteni... építsd meg te, dolgozz benne, és fizess sok adót.

#1429 Sanyiii70
2025-03-04 21:29:42

Válasz kicsitina8 #1426. hozzászólásáraSok mindentől függ.
Külterület vagy belterület?
Milyen besorolású a településrendezési tervben?
A helyi önkormányzati rendeletben és a mellékleteiben vannak a részletek.
Én is most csinálok telephelyet.
Nem egyszerű.

Nincs profilkép
#1428 envagyok2
2025-03-04 21:28:33

Válasz systole16 #1424. hozzászólásáraazt hiszem van valami kedvezmény, hogy ha valaki életében első alkalommal von ki, akkor valamivel olcsóbb. vagy ez csak régen volt, nem tudom.
de csak azt kell kivonni, amit beépítesz, ami marad termőföld, csak épp nem szántor, hanem fű lesz, meg fa, meg ilyesmi, azt nem kell kivonni. épült, betonplacc, ennyi.

Nincs profilkép
#1427 agrotomi
2025-03-04 21:28:27

Válasz kicsitina8 #1426. hozzászólásáraAz ingatlan besorolási övezetét is érdemes megnézni. Pl. MÁ1-es besorolású ingatlanra mezőgazdaági jellegű épületet lehet építeni, ami minimum 30.000m2 területnek kell lenni hogy építeni lehessen rá ami csak 3%-os beépíthetőséggel. Érdemes utána nézni.

Nincs profilkép
#1426 kicsitina8
2025-03-04 21:01:48

Sziasztok!

Megvásárolnánk egy 7200négyzetméteres szántót. Főbb foglalkozásunk állattartás lenne (baromfi, sertés, nyúl, marha). Viszont mivel nem 1-2darab állatról lenne szó, inkább ilyen tanya jellegről. Szeretnénk ott is lakni. Na most szántóra létesíthetek lakóingatlant? Amennyiben nem, s csak gazdasági épületként lenne feljegyezve, s mégis mondjuk átalakítanánk otthonnak, akkor megbüntetnek?
A jogszabályok nem tiszták számunkra, mert ott azt értelmezem, hogy létesíthetek amennyiben állatot is tartok. Viszont a földhivatalban azt mondták lakóingatlant nem lehet, de gazdasági ingatlant igen, s lakhatok ott. Katyvasz az egész, nem szeretnénk elbukni közel 10 millát, úgy, hogy nem is csinálhatnánk meg amit szeretnénk.

#1425 kukaccsosz
2025-02-27 18:35:23

Válasz systole16 #1424. hozzászólásáraKi kell vonni művelésből ahova építeni akarsz.
Annyit vonass ki amennyire szükséged van, de jobb előre gondolkodni és egyszerre nagyobb területet.
Így nem kell végig menni még egyszer a procedúrán

Nincs profilkép
#1424 systole16
2025-02-27 18:24:17

Egy kérdés. Ki kell vonassak termelés alól területet ,ahol építkezni szeretnék. Ez egy 2 hektáros darab ,de nyilván csak egy kis részére lenne szükségem először. Ki hogy és miként csinálná? Nagyon drága az Aranykorona után fizetendő pénz. Valami hasznos ötlet tanács ezzel kapcsán? Köszönöm!

Nincs profilkép
#1423 hashtag
2025-02-25 09:32:47

Válasz systole16 #1422. hozzászólásáraSajnos végül úgyis az kell hogy legyen a vége sokhelyen. Már a falusit is zavarja ha valami gép zúg, stb. Ahol meg két telephely van, az se mindig jó, mert ahol nincsenek napokig, az meg nincs biztonságban..

Nincs profilkép
#1422 systole16
2025-02-25 08:12:17

Válasz envagyok2 #1421. hozzászólásáraÉn pont ilyen gondba vagyok ,és ebből akarok úgy kilábalni hogy kiköltözök a falubol. Én is építettem szineket garázsokat belterületre ,most minden megy a lecsóba és költözni szeretnék.
Saját hibámból tanácsolva! Hosszú távon olyan helyre rakd ahol tényleg annak helye és joga van, mindenki csak hülyébb és irigyebb illetve minden szabály csak szigorúbb lesz.
(a belterületen ilyesféle project ha azt teljesen hivatalosan akarod akkor az halálra van itélve, nem fogják engeni több hatóság oldaláról sem sajnos.)

Nincs profilkép
#1421 envagyok2
2025-02-24 21:19:56

Válasz erni #1419. hozzászólásáranem, kizárva, övezetek vannak, nem telkek. de egyébként jobban átgondolva, ha itt lakühzak vannak, írtd belterület, akkor mgé a mg-i besorolás sem lehetséges. mondjuk ettől még írhatják, hogy zajmentes, pormentes, bűzmentes tevékenység végezhető, de akkor annak ilyennek kell lennie. magasságot is megadjatják, hogy 7,5 m, namost beleférsz abba? az a baj, hogy megyei főépítész fogja jóváhagyni, namost akármit le lehet írni helyben, meg akármiért, de ezek az emberek ettől nagyobb művészek, meg életműhajkurászók, hogy érdekelje őket, hogy oda te éppen egy silót akarsz, és ezért kéne eltérni a mindentől is.
ha a mostani oték szabályokba nem fér bele mindenestül, ez a lakóingatlnaok közé, egy belterületi utcába biztos nem fog beférni.

Nincs profilkép
#1420 hashtag
2025-02-24 14:06:02

Válasz erni #1419. hozzászólásáraEzt nem tudom megmondani sajnos. De ilyen zónát inkább a lakott terület szélén, attól távolabb szoktak kijelölni.

#1419 erni
2025-02-24 06:51:04

Válasz hashtag #1417. hozzászólásáraEzt az egy telket nem lehet ipari ingatlannak kijelölni?
Végülis ipari tevékenység volt rajta, igaz hogy 30-40 évvel ezelőtt.

#1418 erni
2025-02-24 06:43:12

Válasz envagyok2 #1416. hozzászólásáraA rendezési tervet mondta az építész is, hogy csináltasssuk meg, ezt nem tudom hogy működik mennyi idő,pénz.
Beszéltünk a jegyzővel támogatna az ügybe, legalább épülne is valami a faluba. Szomszédokkal sincs gond.
240m hosszú a telek, alsó felén lenne ez a cucc. Valakinek szerintem fel se tünne mi van ott.

Nincs profilkép
#1417 hashtag
2025-02-24 00:33:57

Válasz envagyok2 #1416. hozzászólásáraAkár jó ötlet is lehetne, de én inkàbb duplàjàról tudok mint költség, de kitudja. Meg akkor lehet hogy ipari területet jelölnének ki, ahova menni kéne a cégeknek, azt meg ugye nem mindenki akarná. Például azok, akiknek a földjén lenne. Meg a kolléga sem, aki pont hogy nem akar az utcàból kiköltözni.
Amúgy ha nagyban gondolkodik, és az utcában laknak is nem csak egy csalintos van, akkor valóban nem a legszerencsésebb egy terményes telepet betenni utcába, mert zaj meg por az ugyis lesz. Meg okoskodó szomszéd 101% hogy lesz. Meg sárfelhordás is lehet. Nehéz ügy

Nincs profilkép
#1416 envagyok2
2025-02-23 20:33:26

Válasz erni #1413. hozzászólásáramég egy dolog jutott eszembe. ha nagyon nincs más választás, és bízol abban, hog ynersz a pályázaton, érdemes bele pénzt rakni, akkro csináltadd rendezési tervet. mond meg polfinak, a felét kifizeted, másik felét dobja bele, és minden kérdés megoldódik, persze ha a falu engedi, hogy oda építs. ha nem, akkor meg időbe kiderül, nem akkor, mikor rádgyujtják az egészet. egy kis faluba 10 millióból meg szokott állni a móka, időiénye viszont van. ha jó az esély, és van egyezség, akkor nem érdemes kivárni a támogató ikiratot, mert kurva hamar el fog telni az a 2 év. nm tudom a háborónak van-e valami halasztó hatálya, de az unius ktvetési siklus is zárul 26ban, szóvalezeket halogatni sem lehet évekig.

Nincs profilkép
#1415 envagyok2
2025-02-22 21:37:18

Válasz erni #1413. hozzászólásáramondjuk igaz, a 2% feléért nem kockáztatnék, de az s igaz, hogy nem számít, tulképpen rá is ér, mert megvalósítás helyét bármikor lehet változtatni, ha az új helyen is nyerne a pontozással. mondjuk az jó kérdés, ha tulaj megszagolja, hogy nertél, és kell neked, szóval lehet abban a pillanatban sokszorosan lebukod a mostani lóvét. alapvetően van gondom, mondod hogy lakürészek között, ebből soha ne szokott jó kisülni, ahol lesz siló, ott előbb-utóbb lesz mobil szárító, ott van kombi, ott szezonban éjfélkor még rakodik a rakodó, ez szerintem kapufa. nem lehet ezt csinálni. nézz körül, van-e olyan terület, ahol az infrastuktúra elérhető, út van, villany nem túl messze, kutat lehet fúrni is ha muszáj, de akár elérhető, és úgy add be a pályázatot akár erre a meglévő helyre, hogy tudod, hogy át fogod tenni oda. úgy rajzolja meg, olyan ktgveté slegyen, ami az új helyre passzol. ha bízol benne, azt modndo nyersz, jó pontjaid vannak, akkor a villanyt kezd el intézni, az sok idő, a többivel ráérzs, ha megvan a nyerés. itt nem csak a beépíthetség, hanem mondom, az építménymagsság is kapufa szerintem, és azt sehogyse tudod megbaszni.

#1414 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-22 09:35:57

Válasz erni #1413. hozzászólásáraHa összevonva sikerül a beépíthetőség, akkor engedd el azt a pályázati 2%ot, és kezd el mihamarább az összevonást, többet segít az álmaid megvalósításában, mint az a kis aprópénz amiből vagy lesz valami, vagynem!

#1413 erni
2025-02-22 09:15:26

Válasz hashtag #1412. hozzászólásáraKözvetlen szomszéd. Egyelőre a szomszédos telek nincs a tulajdonomba, csak szóbeli megállapodás van. Mert a pályázatba ellehet számolni ingatlanvásárlást is, igaz csak 2% de az is valami.
Összevonással az a gond, hogy minimum féléves történet. Pályázat előtt vagy közbe necces.
Későbbiekbe gondoltunk rá.
De ha valóba nem lehet semmit építeni rá, nem biztos hogy szükségünk van rá.
Csak mikor nekiindultunk nem gondoltuk hogy ennyire levan szabályozva az építés.
Mondjuk itt a helyi tollascigánynak tollfeldolgozó-raktárja van a faluközpontba kb 70%os beépítettséggel, úgyhogy biztos van valami kiskapu.

Nincs profilkép
#1412 hashtag
2025-02-22 08:23:09

Válasz erni #1411. hozzászólásáraA szomszédba van, azt úgy kell érteni, hogy közvetlen szomszéd? Mert akkor össze kéne vonatni a két telket, ha van rá lehetőség

#1411 erni
2025-02-22 08:17:07

Válasz envagyok2 #1409. hozzászólásáraA legnagyobb gond hogy nincs helyi épitési szabályzat. Az építésszel felhívtuk az építési hatóságot, van most új oték, még ők se nagyon vannak képbe vele, de olyasmi van, hogy a beépíthetőségnél tán figyelembe kell venni a szomszédos ingatlanok beépítettségét ami jelen esetben kb 10%. Ahova épülne ez az üzem, környezetébe csak művelt kertek lennének a lakórészek az ingatlanok felső részein vannak. Hosszú keskeny porták vannak.
A birtoközpont nem oké mert ez nem mg terület meg 10000m2 alatti.
Egyébként régi ktsz telephely, "kivett géppark" van a tulajdoni lapon.
Nekünk azért lenne fontos ez a helyszín, mert a szomszédba van most a telephelyünk az összes gép stb. Nem kéne logisztikázni minden nap.
Csak eléggé elszomorító, hogy fejlesztene az ember, de nem lehet, mert van néhány agyas aki mindent jobban tud, és ilyen jogszabályokat alkot.

Nincs profilkép
#1410 envagyok2
2025-02-21 21:25:41

Válasz systole16 #1406. hozzászólásáranem, nem azért ilyen besorolású, ha optt szőlő volt, és az 1. osztályú volt, akkor ha az át lett minősítve, akkor az is 1. osztályú lett, akár legelő, rét, szántóü, akármi. a mávelési ág, és azzal egyött az AK változik, az osztálybesorolás nem a művelési ág váltással. ha most is szőlő, attól igen, lehet magas az AK, akkor át kell sorolni a ténylegesbe, és onnan kell kivonni. egyébként nem kell az egész telepet kivonni, persze, ránézel, 60AK-t sok kivonni, de ha csak 17-et kell, akkor nem.
átlag felettit is ki lehet vonni (nem ismerem, de mintha a bmw is átlag feletti lett volna, azt mndták itt), az a szabály, hogy lehetőség szerint átlag alattit kell, indokon kell, hogy máshol szabélyok titltják, nem leeht, nincs infratruktúra, vagy csak aránytalanul drágán lehetne. mondjuk ha nyernél pályázaton, akkor az jeentpős plusz indok volna, hogy itt, ezen a helyen nyertél...
jut szembe, ha most szőlő, akkor azért az horror. ha izé, mi a csöcs, hegyközség vagytok, akkor ott aszem csak úgy lehet szőlőt kivágni, ha máshol telepítesz helyette. ha nem vagy hegyközsé, akkor is valamelyik hegyközség alá be van sorolva a település, meg kell keresned a hegybírót. és az ad kivágási engedélyt, nyilcán szabad szemmel a holdról is látható pénzhalomért cserébe. hogy mirét így van? csak... szóval a szőlő az cumi.

Nincs profilkép
#1409 envagyok2
2025-02-21 21:19:22

Válasz erni #1402. hozzászólásárade belterületnek hogy lehet ilyewn alacsony a beépíthetősége? az kizárt. van helyi építési szabályzat, vagy semmi nincs, és csak az oték előírásai? ha van építsi szabályzat, és oda engednének ilyet építeni, akkor ott a beépthetőségnek is nagyobbnak kell lennie, ebben egészen biztos vagyok. ha nincs, hanem csak az oték van, akkor ott is nagyobb a beépíthetőség belterületre. egyébként nem csak külterületre vonaktozika birtokközpont, mg-i terület, az nem csak külterület. ha az a terület mg-i művelés alatt áll, akkro sztem arra is áll, de nem néztem most meg a jogszabályt, guglizz rá, olvasd el, nem elhet olyan bonyolult.
ha nincs helyi építési szabályzat, és nincsen építménymagasság engedély, akkro szerintem ezzel leszel meglőve. nem tudom ez hol van, milyen épületek vannak a szomszédságában (nem jut eszembe hogy hívják, telektestnek, vagy minek nagy vonalakban a szomszédos utak, utcák által határolt egybefüggő terüelet), mert ezen a telektesen álló épületek átlago smagasságát nem haladhatja meg az új épület magassága. és ha itt mondjuk házak, valami falusi környezet van, akkor totál kapufa oték szerint de a helyi szabályzat mondhat mást, de ha van ilyen, és ez a terület ilyen jellegű épületek számára van kijelölve, valami ipari, mg-i telephely, stb besorolású, akkor kizártnak tartom a 10%os beépíthetőséget, ha meg mégis, akkor meg az a település véleménye, hogy oda nem épülhet ilyen.
gondolom pályázatra készülsz, nem ismerem ezt a konkrét felhívást, de oda nem kell engedély, nem kell semmi, csak igazolást, hogy dokumentációt engedélyezésr ebeadtad. magyarul minden különösebb engedély kérelem meg minden lófasz nélkül elkészíteted erre a terletre a terveket, beadhatod hatóságnak, ott az igazlás, beadod vele pályázatot, és ha nyersz, akkor keresel neki másik megvalósítási helyet, ha közben kiderül, hogy itt kapufa. ha meg nem nyersz, akkor meg fölösleges ezzel kínlódni. nem ismerem a pontozást sem, de szokott lenni ilyen hétrnyos helyzetű plusz pontok, meg ksfalu, meg zöld mező, vagy barna mező, hogy az új helynek is hoznia kell tudnia majd ezeket az esetleges plusz pontokat, mert ha nem hozza, és enélkül nem lenne elég pontod, akkor buktad. ezt érted úgy is mit akarok vele mondani.
írtad korábban az áfamentességet, ez így nem igaz, áfás az építési tevékenység, csak "áfakörösök" között fordíytott adós tevékenység, tehát nettó számlát kapsz, és nem kell visszaignyelned. ha nem vagy "áfakörös" (foglamazzunk így egyszerűsítve), akkor persze ez os áfás, és nettó + áfa.

#1408 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-21 19:21:06

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1407. hozzászólásárahttps://agrokep.vg.hu/kozelet/a-foldvedelmi-jarulek-fizetesnek-szabalyai-a-termofold-mas-celu-hasznositasa-eseten-28474/
ezt találtam még, 2023as cikk, ebben írja hogy csak 50% amit én 60-80nak írtam, de így olvasva beugrott, hogy tényleg így volt annó.

#1407 >>>>Cs.Gazda>>>>
2025-02-21 18:42:02

Válasz systole16 #1406. hozzászólásáraitt elég sok mindent leírnak. Amikor én intéztem, volt valami olyan engedmény, hogy aki mezőgazdasággal foglalkozik és ezzel kapcsolatosan akarja kivonatni, akkor 60 vagy 80%os volt csak a díj. Amúgy igen, az 1-2 minőségűt nem is engedik, 3-4 drágább, 5-6 olcsóbb.

Nincs profilkép
#1406 systole16
2025-02-21 15:42:58

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #1395. hozzászólásáraSajnos nincsen csak 400méterre egy tűzcsap.
Egy másik kérdés, a terület kivonatás rettenetes drága lett, ki hogy és miként csinálja hogy az jó legyen. Illetve átlagnál jobb termőterületre tervezem a telepet ,erre van valami módszer hogy beleférjen a törvényi keretekbe ? Mert tudomásom szerint elméletileg átlagnál jobb földre nem lehet építeni.(Egyébként csak azért ilyen a besorolása mert ezeletött 100 éve szölö volt és annak magas volt az aranykoronája stb. egyébként nagyon gyenge föld....)

#1405 máris szomszéd
2025-02-21 08:33:56

Válasz erni #1404. hozzászólásáraKülterület,és ha jól emlékszem 1.4 h-ra bővítettük a területet.
Olvasva a hozzászólásokat szerintem neked ez nem járható út.

#1404 erni
2025-02-21 08:03:56

Válasz máris szomszéd #1398. hozzászólásáraEz bel vagy külterület? Mérete?

#1403 erni
2025-02-21 08:02:12

Válasz erni #1402. hozzászólására"Nekem is"

Elég gáz a dolog, mert a telek kb 10%-a beépíthető, ami kb 700m2, plusz van már meglévő épület is.
Egy normális siktároló magába kb 2000m2.

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]