Hirdetés
Fórum
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Grubber új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Napraforgó ára új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- AKG támogatás új
- Egészséges életmód, sport szabadidő... /fotelból nézve is/ új
1580 hozzászólás
Válasz bandigh #1479. hozzászólásáraAz mindenképp meg lesz, vagy kap egy Lemken rubint(utóbbinak jobban örülné,mert bakhátas is nem kicsit). Van valami érezhető hátránya, ha feljebb rakom 1 lukkal a csoroszlyákat amúgy?
Válasz Agronomus #1478. hozzászólásáraHa nem megy, le kell hengerezni vetés előtt
Válasz Dinnyés Laci #1470. hozzászólásáraSzia. Ez tuti biztos ,,recept" a turkálás ellen? Eddig nem volt vele komolyabban bajom, de ma beálltam egy kistárcsával összekapart kukiföldbe, hát nem kellett elmennem 20 métert egy fasza nagy kupacért
Lemken rövidtárcsa után nincs gond, de a maszekok ugyebár azt nem húznak.
Válasz bandigh #1476. hozzászólásáraÉn se arra gondoltam, hogy megnől
Válasz csoppika #1473. hozzászólásáraHa lefut a tárcsa akkor hosszabb, ez ilyen
Köszönöm a válaszokat. Sorban kezdjük átnézni a hibalehetőségeket
Válasz prjricsi #1469. hozzászólásáraÍgy van ahogy írták.
Csoroszlyákat feljebb rakni, nagyon ne húzzátok szorosra a csavarjait.
Esetleg ha már túl kopottak a tárcsái, nincs csipke akkor azok cseréje.
Nem csapágyasak ??
Válasz bandigh #1472. hozzászólásáraMint laikus...ha hosszabb, már régen rossz...
Válasz prjricsi #1469. hozzászólásáraMilyen tarlón? Nem a simító dúr be? Vetőtárcsáktól nem hosszabb a maglevezető csoroszlya?
Válasz Dinnyés Laci #1470. hozzászólásáraOk. Köszönöm
Válasz prjricsi #1469. hozzászólásáraadódhat
a csoroszlyát tegyétek feljebb egy lukkal
Helló. Rapid tulajok lettünk. Próbálgatjuk tarlón húzgálni, olyat produkál, hogy bedúr a vetősor. Adódhat ez a tárcsák kopottságából, vagy van erre valamilyen fortély?
Válasz zoli862 #1467. hozzászólásáraEz hány lóerőt jelent?
Válasz später77 #1465. hozzászólására4m es Rapiddal dolgoztam tele tettük a tartály majd a bele jött ki a traktornak, utánna lett 6 m es spirit, tele tartállyal nagyon észre se vette hogy utánna van akasztva, spirit sokkal pontossabban vet mint a rapid, sokkal szebben kell a spirit után minden.
Válasz später77 #1465. hozzászólásáraAxiál volt itt 2 éve demozni prontoval, kicsit odébb hasonló területen szomszéd gazda vetett Spirit tel, ég és föld volt a kettő. A Spirit után olyan egyszerre kelt a repce. Pronto után össze-vissza egyenlőtlen lett. Lehet beállítás gond volt, de komplett axialos gép kapcsolat volt kezelővel gép kereskedovel. Nem tudta amit kellett volna.
Válasz Drisa #1462. hozzászólásáraÉn pedig még Spirit utáni kelést nem láttam, pedig nagyon érdekelne. Felénk a Rapid a menő, kötött talajon nagyon szépen dolgoznak vele, ahol viszont homok is van, oda Prontot vesznek. Valamiért erre nem kellett még senkinek Spirit, a Rapid mellett talán nincs "becsülete", a 12-es (12,5) sortávolság miatt is nekem inkább az a szimpatikus.
Válasz Vinkó 75 #1463. hozzászólásáraMármint a prontonál szebb a Spirit után a kelés!
Válasz Drisa #1462. hozzászólásáraEgyet értek. Tapasztaltam ősszel és idén is a másod vetés alkalmával. Bár nem Spirit de hasonló elvű gép után szebb volt a kelés ilyen talajon.
Válasz Agronomus #1461. hozzászólásáraRapid munkáját nem láttam, de biztos Spirit et választanám. Az után sokkal szebb a kelés, legalábbis közép kötött területen.
Válasz prjricsi #1458. hozzászólásáraSzia.Nekem egyik sincs,viszont vetek a munkahelyemen Rapiddal.Puha-szármaradványos talajon betúr,sarat abszolút nem szereti,nehéz húzni mint a dög,a 4 méteres untig elég a 200 lovas Deutznak.Cserébe elég pontos,mélységtartása is jó.Igazi direktvetőgép,he elé van művelve,akkor az utólsó művelőelem/művelet az henger legyen,vagy hajlamos betúrni.Prontot csak láttam dolgozni, 6190R Jdvel 6 méterest húztak,merem mondani,hogy vitte úgy mint én a 4 méteres Rapidot.A tárcsa-tömörítőkerék-vetőtárcsa elrendezéssel soha nem túrt be a gépész szerint,mélységet is jól tartja,kelés is tökéletes utána.Én biztos a Prontot választanám személy szerint
Válasz Drisa #1459. hozzászólásáraSzigorúan használtban gondolkodunk. Nem sok gabonát kell vetnünk évente, 150-200 ha-t, csak szeretnénk normális minőségben elvetni.
Válasz prjricsi #1458. hozzászólásáraHa sok kis darabot vetsz a forgolódás és vonulás miatt akkor kevesebb is lehet. Nem mindegy melyiket választod, elég komoly beruházás....
Válasz Drisa #1457. hozzászólásáraAzt tudom, hogy nem egyforma a két vetőgép működési elve. Most egyelőre rapidot néztünk. Olvastam visszább hogy annak is vannak hátrányai, főleg nedves talajban. De itt is van egy 6m-es a tsz-ben, eddig mindig elvetettek vele. Majd látjuk. Köszönöm válaszod.
Válasz prjricsi #1456. hozzászólásáraNem Spirit? Óránként 3-4 hektár.
Sziasztok! 4 méteres rapid vagy horsch vásárlásában gondolkodunk. 195ös Pumával húznánk. Kb milyen területteljesítményt lehet ezekkel elérni vele naponta? Nyilván terület méretektől függ, van kisebb-nagyobb.
Moderálási elveink miatt törölve: 2019-02-04 11:48:30
Válasz Sk Laci #1453. hozzászólásáraÉrtem, köszi!
Válasz zalaias #1452. hozzászólásáraHa nem mész direktbe, szerintem elég a 80 kg is
Válasz Batka #1451. hozzászólásáraIgazából mindkettővel összevetem, de a kérdés inkább az volt, hogy a 80 kg elég-e kötöttebb talajon, de nem direktvetésben!
Válasz zalaias #1450. hozzászólásáraMost akkor a horsch-sal akarod összevetni vagy a vaderstad rapiddal. A horsch pronto ugyanúgy kb 80-at tud...
Amúgy normál körülmények közt elég a 80 is bőven...
Sziasztok!
Szerintetek van annak jelentősége, hogy a Spirit 80 kg-os csoroszlyanyomásra képes, ezzel szemben pl Horsch 150-re? Nem direktvetésre szeretném használni és jobban tetszik a Spirit mint a Rapid.
Köszi!
Válasz Pilátus #1448. hozzászólásáraVenni szeretnél vagy javíttatni?
Rapid monitor van valahol eladó ill tudjátok ki javítja?
Hátha neki van...
Sziasztok
Olyan embert keresek aki Tempo 6F vagy 8F-el dolgozik,olyannal ami TLT-ről hajtja a ventillátort!
Lenne pár kérdésem!
Válasz Dinnyés Laci #1444. hozzászólásáraValahogy igy gondolom én is.
Great Plains SIMBA Centurion vertikal tárcsalapokkal még esélyes lehet. Kicsi ellenállás a lapok a csoroszlyának elévágnak.
Válasz decsi #1429. hozzászólásáratavaly azért csapadékos ősz volt 10 évből 2-3 ilyen
itt van a tanyán spirit eé prontó is azok is ragadtak
szerintem jó az a keréksor rajta de ha esetleg mégse akkor leveszed
Válasz Feri #1441. hozzászólásáraA prontó a kerekek mintája úgy legyen mint a traktoron lenne. Így pucolódik. Ha nem nedves ragadós anyagban berakodik és megáll. Ősszel a végén maradt 2 hektár mi kapott akkorra némi esőt...a már amúgy is nedves föld. 2,5 órába tellett mire elvetette a gépész. Előre hátra szétdolgozni tárcsasorral majd ismét vetés. Úgy néz ki az rész mint egy háborús övezet. A kerekek fordított mintával szerelve, úgy megszedte magát,feszítővassal kellett pucolni.
Azért a vetőkultivátorokban is van fantázia. Balaton alá mentem egy akkori kollégával, Sprinterre feltöltő csigát szerelni. A tulaj utólag kérte. 6 méteres paripával két műszakban, két hét alatt letoltak 900 hektárt. Volt mikor nem volt mese, a szója tarlóba tolták direktbe. A gond itt is, ha nedves ragadós a kerekek (pláne) ha fordított profillal vannak fel rakva, megszedi magát.Nem értem hogy lehet így ki adni egy gépet. A kerekek önpucolása gyakorlatilag nulla.
4.rapidot koptatom,a meglévő 3éves mellé rendeltem,egy prontót.Tavaly betelt a rapid pohara,összel venni kellett,egy függ.4m-s gaspardót,hogy biztonsággal elvethessek! Végül a gaspardó nem vetett semmit!Majd meglátom,hogy a három közül melyik megy,vagy marad!
Nagyon meguntam a vadernél,hogy a tömoritők kézifékként dolgoztak napokon keresztül!
Válasz decsi #1410. hozzászólásáraNekem a Prontóba tetszik az a verzio amikor a müvelő tárcsák előtt van tömöritő kerék sor. Csak vesz fel a vetőgép súlyából egy jóadagot. Nedvesbe talán ugy már nem döngöl annyira.
De ez nézőpont kérdése, hogy mikor hol döngöl. Mert a vader a legvégén viszi a keréken súlyt. Ha nyirkos a közeg, akkor az az elvetett maggal döngöli meg a földet kövesúttá. A pronto meg a vetőtárcsák előtt csinál már belőle kövesutat és abba próbálja beletenni.
Nem tudom melyik lehet kevésbé rosszabb.
Válasz decsi #1436. hozzászólásáraAz esetleg úgy lehetséges, ha a csoroszlyanyomás minimálon volt. Fel lehet úgy tekerni, hogy kiemeli a keréksort. Nekem pár éve mikor vetettek, korábban tette le a vetőgépet a traktoros mint a tábla sarka, és a csoroszlyák még egy partosabb részen voltak, simán megtartották a vetőgépet. Én is csak néztem. 2 éve vettek itt egy 4m-s fix vázast, 140Le-s Valtra repül vele 10km/h fölött, és még valamennyire a tárcsasor is le van téve, na nem agyig. Amilyen talajokat te szoktál csinálni, tökéletes lenne egy ilyen. A csoroszlya része tényleg nem a legerősebb, bár amivel nekem vetettek, az még egy korai széria, lehet azóta változtattak rajta. A JD740A az tényleg egy kalap csoroszlya-nyomásilag, ez mérföldekkel jobb attól. Én nem bírtam két kézzel se megemelni. Ugyanolyan torziós gumis felfüggesztése van, mint a rapidnak, csak 2x akkora az erőkar, ezért kisebb a nyomás, de ez is bővel elég. A spirit szemre erősebbnek tűnik. A 2 széria már annál is gumis rugózású, az jobban tetszik, mint az első széria, ott még rugós feszítés volt.
Válasz apuci #1428. hozzászólásárasokkal-sokkal könnyebb. Ugyan ahhoz a szélességhez ha a 200-es gépet vesszük 100%-nak akkor a 2002 utániak már 75-80%, a 2005 utánaik már alig 50% a vonóerő szükséglete. Egyszerűen másabb a tárcsák és a csoroszlyák szöge, 2005 után el vannak tolva a kerekek, súlyra is könnyebb hiába nagyobbak a tartályok...
Válasz decsi #1436. hozzászólásáraPedig én is azt mondanám, hogy szerintem talán jobb is, mint a rapid... azért elég tré talajmunka az ahol a tárcsa után 2-3 másodperccel már nem lehet beletenni a magot...
Válasz Vadmalac #1435. hozzászólásáraPronto volt tavaly demóban,de az nagyon nem tetszett.Könnyedén emelgettem a csoroszlyáit.
Válasz decsi #1434. hozzászólásáraFöldúton biztos! De bármennyire megkapart földön már nem. A Horsch felénk bevált. Spirit nincs errefelé, de szemre annak minden része erősebb, főleg a csoroszlyái.
Válasz Vadmalac #1431. hozzászólásáraAzok a föld tetejére vetnek?!
Válasz szanberg #1430. hozzászólásáraGabonánál biztos jó,de repce vetésnél nekem gyanús picit.Tetszik a sprinter mert egyszerű gép az a bajom,hogy a környékünkön még véletlen sincs még hasonló gép sem.
Válasz Vadmalac #1431. hozzászólásáraMost látom, hogy megelőztek.
Válasz decsi #1429. hozzászólásáraVader Spirit vagy Horsch Pronto szóba sem jöhet?