Hirdetés
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Magról vetett hagyma új
- Üzemanyag fogyasztás / gázolaj- és benzináremelés új
- Repce tavaszi növényvédelme új
- Kajszibarack új
- Milyen a jó kombinátor? új
- MTZ 1221 traktor új
- Segítség villanypásztor vételhez új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
Cikkajánló

Így alakítanák át Brüsszelben az élőállat-szállítás szabályait
Komoly vitákat váltott ki a javaslat.
Hirdetés

141 hozzászólás
Válasz MrPoke #90. hozzászólásáraJó hát,èveket kell bepotolni. Most álmodták a hírekben,hogy csapadèkos nyár lesz. Na igen. Vagy nem?
Válasz .Richard. #88. hozzászólásáraIdei össz csapadék 100mm elfér még ennyi. Iszonyatos hiány van a 40cm nél lentebbi rétegekben.
Ha bejön a 30+ fok ez a pici talajnedvesség eltünik pik pak... Délalföld...
Válasz .Richard. #88. hozzászólásáraTőlem jöhet az eső itt felénk nemigen tud bajt okozni.
Viszont a hoszútávú tendencia nem ez. Várjuk meg a nyarat és majd utánna beszélünk róla.
Válasz máris szomszéd #87. hozzászólásáraOk. Amúgy megjött az esős èvszak. Mi lesz,ha így marad? Mert ahogy vège lett a csapadèknak,úgy lehet is.
Válasz .Richard. #85. hozzászólásáraVan elképzelés.
Az egyik a fenékküszöb készítés-ez járható, régebben is sokszor felvetették itt-ott. Persze ez se csak annyi,hogy csinálunk egy fenék küszöböt,lesz ott más tennivaló is.
És mellé még a tisza az adottságokhoz és a mai lehetőségeket nézve a tiszát kicsit kanyargósabbá tenni.Így nem rohanna le a víz-illetve nem mélyülne tovább a meder-ami elhúzza a talajvizet kis víznél.
A mutatott képet nézve a kanyargósabbá tétel járható-megoldhatónak tűnik. Itt nem a régi nagy kanyarok vissza hozásáról van szó-az a lehetőség már nincs meg. De eléggé tetszetősnek tűnt a képen az új nyomvonal.
Arról nem volt szó,hogy ez milyen új árvízvédelmi védelmeket igényelne. Szerintem kellene új védműveket is készíteni pár helyen. De ez csak egy pontosabban nézegethető térképen láthatnánk mi.
Kiengedni csak oda lehet ami nem magasabb mint a folyó. Ahol én lakom azon a vidéken ez nem opció-ide szivattyúzni kell. És ugye ez a drágábbik megoldás.
A csaj megoldása a talajvíz emelésére koncentrál,ami egyébként szerintem jó megoldás. De ehhez kell még a víz kiemelés valamilyen módon kiegészítésnek. Mert a magasabb részekre másképpen nem tud eljutni a víz.
Válasz máris szomszéd #84. hozzászólásáraItt már elkezdték:
Válasz máris szomszéd #84. hozzászólásáraNincs semmi konkrét elkèpzelès. Nem a Tiszát kène X kilomèterenkènt felduzzasztani,X idő alatt,hogy abbol tudjon a vizemelkedèssel kifelé engedni? Kilomèterenkènt tudna talán 2mèteres csövön engedni kifelé. De ehhez idő kell,meg nem álmodozás,hogy na csináljuk. Felduzzasztani lehet többet segítene a talajvízen,mint a buzatábla helyèn vizet tározni a szúnyogoknak. Règi tèrkèpeken is így volt nem? Csak a kanyarok felfogták a folyássebessèget. Így elterült itt,ott.
Válasz én 11 #83. hozzászólásáraAzon a részen ahol simán gravitációval ki lehet engedni a vizet ott már elkezdtek mozgolódni,a felajánlott területek-re kiengedésről van szó.De ezt olvastam is valahol.
A lentebb említett 5m3/másodperces vízkivétel-és felszivattyúzása az meglesz (így értettem).
Az a vízügyi valaki azt mondta hogy a Tassi (vagy Kvassay? nem tudom pontosan) zsilipnél mosz két db 2.5 méteres csövön engedik ki a vizet-de ezt nem tudom hova és miért.
Ez egy tisza párti rendezvény volt az ő hozzáértő emberükkel,a helyi fideszes képviselő természetesen hívás ellenére se volt jelen-nem csak itt sehol soha. Pedig ez kivételesen pártfüggetlen történek kell legyen. Nem is volt egy párt neve se megemlítve.
A Noémi álltal képviselt-preferált megoldás a problémákra itt a homokhátság nagy részére érdemi megoldást nem tud tenni,kevésbé támaszkodna a duna és a tisza vizére. A falvak-városok tisztított szenyvizét preferálja. Ez jó meg is lehet-kell csinálni de ehhez is idő kell és a számokkal is van probléma. Mert ez egyszerűen kevés. Sokan nem tudják felfogni a számok nagyságát,hogy évente minimum egy balatonnyi víz kellene a homokhátságra. Különben nem lesz érdemi előrelépés- X pénzt elkötünk de valós haszna nincs. Ezért kell komplex megoldásban gondolkodni ez viszont többe kerül-de így lenne szemmel is látható eredmény.
A második képen a jobb felső sarokban az a szemüveges volt az említett "vízügyes" nem tudom ki volt, de nem sima egyszerű ember.
Az biztos,hogy nagyon sokkal töbet tud az egészről mint Noémi. (viszont azt nem jól tudta mennyi víz van a balatonban-én azért külön készültem)
https://www.facebook.com/halasznoemiszeged/posts/pfbid02jUfDV8ypeQi7vpbLonWwywfjvfa8zjD3kLks3MvNZbnSZomE1XknstW1FEJVR9kvl
Válasz máris szomszéd #82. hozzászólásáraHát ez nem nagyon biztató sajnos.Semmi konkrétumot nem mondtak a munka kezdéséről?Csak a problémát ismerteték?
Nos meghallgattam Halász Noémi előadására. ( a csaj nem rossz de nekünk nem fog jutni belőle)
Nem buta a csaj,többet is tud a problémáról mint én,de hát neki ez is a "szakmája".
Tervek vannak de kb a számok nagyságával nincs tisztában, a konkrtét helyi viszonyokkal meg pláne nincs,de ez nem róható fel neki hisz területenként másként jön elő a probléma.
A lényeg,hogy a hatalmon levő kormányon múlik lesz-e megoldás.
Volt ott egy mindenkinek idegen faszi (nézőként) valami vízügyes féle komolyabb tudással bárkitől,az ő elmondása alapján egy gázszerelőnkhöz kapcsolódó cégnél sincs tervben olyan munka elvállalása ami a vízpótláshoz kellene. Ez kb azt jelenti,hogy még csak a fejekben létezik a kezdése az egésznek. Mert azért nagy pénzekről (1800. milliárd kb.)beszélünk akárki nem nyerheti meg a munkát.
Szóval eltöltöttük az estét vannak jó elképzelések de kb egyenlőre ennyi.
Most kaptam e-mailt a vizeta talajba ovf.-től .a felajánlásra a vizvisszatartásra.Sok a felajánlás elhuzódik a birálat.
Válasz máris szomszéd #73. hozzászólásáraNoémi ahogy nézem sok gazdát oda fog csábítani.
Válasz Lac83 #77. hozzászólásáraÉreztem,hogy valami nem jó.
Régebben több km3-ert számoltam évente a homokhátságra. Na az meg aztán nagyon sok víz-a balatonban tényleg "csak" 2 km3 víz van viszonyításképpen.
Válasz Lac83 #77. hozzászólására1 nullát elírtak.......csak nem mindegy, hogy a mm-ből vagy a m3-ből !
Válasz máris szomszéd #75. hozzászólására10 m3 víz 1 ha-ra 1mm.
Válasz máris szomszéd #71. hozzászólásáraE felétartunk mi is, lehet hogy 50 év, de ez lesz a vége.
Válasz én 11 #74. hozzászólására „Kezdetben másodpercenként 5 köbméterrel számolunk, de ez később lépésről lépésre bővíthető."
Ez a homokhátsági kiinduló terv,ez durván 160.000.000 m3 azaz 0.16km3,ez 1.000.000 ha-ra számolva(homokhátság) 160 mm hektáronként. Na ez pont arra elég,hogy mondhassák mi mindent megtettünk az ügy érdekében. Ezzel még azt se lehet megállítani,hogy csökkenjen a talajvízszint,szerény számításom szerint legalább 3-szor anyi kellene ahhoz,hogy 5-10 év múlva látványosan meginduljp a talajvízszint emelkedés az egész homokhátságon.
Na azt,hogy ezt mennyiből lehet kihozni arról fogalmam sincs. Eleve megépíteni is nem kis idő,és már ott megint évek telnek el a víz meg közben is fogy a talajból.
Válasz máris szomszéd #73. hozzászólásáraMi a felső tisza vidéken élünk .A homokhátságon és itt is terveznek vizpótlást .Nagyon jó lenne mert a természeti környezet is élhetetlen lesz ha nem történik pozitiv változás. https://fataj.hu/2024/10/vizet-a-tajba-megmenekul-az-alfold/
Válasz én 11 #72. hozzászólásáraAzért elgondolkodtató,mert mi is ez felé tartunk.
Persze itt mások a kondíciók,nem is pont úgy alakul mint ott. De itt is óriási problémákat fog okozni.
Jön ide a faluba,csak elmegyek meghallgatni.
Valamiért mostanában a mi falunk került központba politikai téren.
Igaz mikor a fő méhészünk jött arról csak akkor tudtunk mikor elment,enyit arról hogy ki szervezi az ilyeneket.
Víz
Válasz máris szomszéd #71. hozzászólásáraIgen elgondolkodtató!Az hogy ilyen katasztrófák világszerte vannak.
Azért elgondolkodtató.
A jövő.
Válasz medikus #67. hozzászólásáraHát az nagy szopás de rendesen!

Válasz kulakman #68. hozzászólásáraEz Szolnok felől jön, majd Szajol és Törökszentmiklós között (itt készült a kép) délre fordul és Mezőtúr felé tart, párhuzamosan a 46-os úttal.
Szinte alig van belvízfolt, ezek a nagyon szikes foltokban, utak mellett maradtak meg. Az út kemény és porzik. De! Mindenkinek mondom a környékünkön, hogy tavaly ilyenkor rosszabbul nézett ki a határunk. Nagyon kell az eső, mindenki okosan csak eső elé szór műtrágyát, hengerrel mentik a talajnedvességet, indokolatlan műveletet nem végeznek. Mindenkit pofonvágott a 2022-es év és változott a gondolkodás! Rajta van az ujjunk a startgombon, de csak akkor mozdulunk, ha olyanok a feltételek. És sokat kérdezünk a másiktól.
Válasz Bzs2 #59. hozzászólásáraEz nem a Tiszaújváros Debrecen magasfeszültség , ez nálam is eljön-megy!
Nálunk a gyepeken ennél kisebb vizek vannak, az ásott kutam amiben ilyenkor a kívánatos szint az fél-egy méter , most 2 méter , majd lesz valahogy!
Apám mesélte valaha ,hogy márciusban mezítláb mentek iskolába , 23-as születésű volt, ha nem tévedett akkor is voltak időjárási anomáliák!
Válasz mtz1221 #65. hozzászólására8 méterre van tőzeg, addig vakoló homok majd utána agyag! Na ott tartja a vizet!

Válasz .Richard. #64. hozzászólására2024-ben 417mm volt összesen. A 2023-as évet leszámítva az utóbbi években nem érjük el az 500 mm-t, de még a 450-et sem.
Válasz Bzs2 #63. hozzászólásáraLehet, de ami alatta van csak tartja a vizet.
Válasz Bzs2 #62. hozzászólásáraAzért ez nem mondhatni kevèsnek. Nyáron gondolom 2hèt azt nyoma sincs.
Válasz mtz1221 #60. hozzászólásáraItt esik az országban a legkevesebb eső...
Válasz .Richard. #61. hozzászólásáraNem esett sok, hanem olyan szikes alatta a föld, hogy nem engedi lemenni. Szeptember 01. és február 28. között így alakult nálunk a csapadék:
Válasz Bzs2 #59. hozzászólásáraBszhatod. Ha nincs folt akkor elszárad minden,ha van akkor még azèrt van mert annyi esett.
Válasz Bzs2 #59. hozzászólásáraMit nem adnék én ilyen foltokért.

Válasz kisparasztkaim #57. hozzászólására2022-ig haragudtam a világra, ha megláttam az ilyen belvízfoltjainkat, de ma már kedves a szívemnek.
Válasz kisparasztkaim #54. hozzászólásáraÉn bizakodó vagyok. Mert ha nem történik semmi az katasztrofális lenne.
Válasz Bzs2 #56. hozzászólásáraFelénk alig-alig van ilyen "rossz" gazdálkodásra alkalmatlan terület.

Ezen területek darabszámát és felületének növelését kell elérnünk!
Ilyen viszont nagyon sok lenne a környékünkön.
Tele vagyunk csastornákkal, pecével, stb.
Válasz kisparasztkaim #53. hozzászólásáraMi a legrosszabb, víznyomott földjeinkbe telepítettünk erdőt, mert úgy sem termett benne semmi. Ráadásul a cég két családé és a 8 tulajból 3 abban a vadásztársaságban vadászott, amelyiknek a határain belül lettek az erdők. Az egyikben pont tegnap láttam belvízfoltot.
Válasz kisparasztkaim #52. hozzászólására
Válasz én 11 #1. hozzászólásáraPont annyi lesz belőle, mint ami lett az Ángyán professzor Úr által kidolgozott programból.

Válasz Bzs2 #44. hozzászólásáraAz erdőtámogatás mindig rosszabb volt, mint a szántó támogatás.

Legalábbis mi így matekoltuk ki.
Válasz Bzs2 #37. hozzászólásáraMeg van lökve a dolog.

A vezetőt ugy hívják, Torockai László. Illetve aki meglökte.
Mi meg mozgásban tartjuk.
Válasz Traktoros30 #50. hozzászólásáraSzerintem be kell irni .És eldöntik a természetvédelmi hatósságal együtt .Nekem is va olyan terület ,beirtam.Van olyan terület ahol előnyős a vizboritás mégha naturás is.
Naturás legelőt be lehet írni? Ott nem tiltott az árasztás?
Válasz mtz1221 #40. hozzászólásáraKöszi!
Kibogaráztam a felületet, már csak az lenne nagy segítség, ha valami fedvénnyel megjelölnék, hogy hová lehet gazdaságosan/szakmailag elhelyezni.
Válasz MTZ1221.3 #39. hozzászólásáraIgaz
Válasz hashtag #46. hozzászólásáraTudod hogy nekem egy a lényeg hogy nálatok sikere legyen a jövőnkkel együtt
, és hátha rábeszéli utána ezt a mi marhánkat is. 
Válasz mtz1221 #40. hozzászólásáraMindezt az akg beadások után
Talán lett volna több terület bele.. Vagy akg-ra is simán ráküldheted, lesz rá plusz zseton?
Válasz én 11 #43. hozzászólásáraIgen, jó lenne előre látni.
Válasz mtz1221 #41. hozzászólásáraAz erdősítést éppen 5 éve nehezítették meg a főleg szántóföldi növénytermesztést folytató alföldi társas vállalkozásoknál. Van 60 hektár erdőnk, amiből több, mint 50-et mi telepítettünk és még meg szerettük volna minimum duplázni, de mostanra rendesen elvették tőle a kedvünket, talajvíz nélkül meg pláne. Arról nem is beszélve, hogy az elején jó pénznek tűnt, majd mostanra se erdőtámogatás, se területalapú, se zöldítésbe, se diverzifikációba nem számítható. De még faanyag se nagyon fog lejönni róla, ha így megy ki alóla a víz. 15-20 éve még azért telepítettünk erdőt a vizesebb területekre, hogy leszedje a fa a felesleges vizet. Ma már máshogy lenne...
Válasz Bzs2 #42. hozzászólásáraAz van be kell küldeni terület adatait ,nyilatkozatot és majd eldöntik az alkalmasságát.De egy térkép biztos jól jönne láthatnánk a mi területünk bele eshet-e.
Válasz mtz1221 #40. hozzászólásáraArra lesz térkép, hogy melyik területek a bevonható területek? Hiába jelentkezem, ha nem a földemen van a kád dugója... Szeretnék segítségére lennie a közösségünknek és szívesebben adnám a területet talajvíz feltöltésre, mint valami agrárökológiai maszlaggal hype-olt dudvacsíknak, amiből szétrepülhet az aszatmag és kaszínóznak benne a pocokok és a rovarok.