Hirdetés
Fórum
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Poénok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Claas traktorok új
- Claas Lexion vélemények új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő! új
1578 hozzászólás
Válasz Nyomasek Bobo #1427. hozzászólásáraJa értem, bocs. Akkor meg fordítva egyértelmű, hogy nem tudsz bele tenni.
Válasz Rabó001 #1426. hozzászólásáraÉn adom vissza...
Válasz Nyomasek Bobo #1424. hozzászólásáraNem teljesen értem a problémát. Ha már átadják neked művelésre, akkor azt teszel bele amit akarsz. Vagy nem?
Július 18. után még bőven van rá idő, az még csak az aratás közepe.
Válasz Nyomasek Bobo #1424. hozzászólásáraValakinek tippje?
Srácok.
Lenne egy kérdésem. Adott 3.1 hektár bérelt placc. 20 évre kiterjesztve a bérlet. A szerződés szerint 2 évente egyoldalúan vissza lehet mondani, írásban augusztus 31.re 2 hónappal előtte.. Nos én vissza fogom mondani 2021ben. Namost ha jól sejtem egy július mondjuk 18.án lekerülő növény után gondolom nem tudok oda hivatalos zöldítést tenni. Jól sejtem? Mert ugye a 60 nap utána telik le. Hogy működik ez hivatalosan?
Válasz Földönfuto #1413. hozzászólásárakeresd a helyi növény és talajvédelmi osztáy növényvédelmi ellenőrét, kimegy, megnézi, kapsz határozatot, adhatsz be vis maiort és úgy kitárcsázhatod a vetés után 60 napon belül is. Vagy tényleg álhernyót hízlalsz, aztán küzdhetsz a kis genyókkal.
Válasz Ares 826 #1411. hozzászólásáraha zöldítés EFA másodvetés a terület, akkor okt 1 előtt földbe kell tenni a magot! és legalább 60 napig kukucskál a földben, csak utána szabad kitárcsázni.
Válasz Büresz #1417. hozzászólásáraamíg tudod tartani a 80%nál nagyobb talajborítottságot.
meg ha nem hosszabbítják meg a jogcímet, akkor 2020 volt az utolsó igénylési év rá.
9/2015 III.13 FM rendelet. 21.§
végül is a jogszab. megjelenése óta a mai a 32. verzió, úgyhogy érdemes átolvasni...
Válasz Wilde #1419. hozzászólására5éves nekem is.
Válasz Büresz #1417. hozzászólásáravan 5 éves szarvaskerepem arra is jár.évelő
Válasz Büresz #1417. hozzászólásáraamíg a területen van
Üdv! Érdeklődnék hogy vetett lucernára meddig jár a szálas fehérje többlet támogatás?
Válasz Mihály #1415. hozzászólásáraAz biztos,hogy a fene egye meg.De hát kötelező volt csinálni.
Válasz Földönfuto #1413. hozzászólására meg jövőre permetezheted....nyakló nélkül mert szegény sok táp növényű ott fogja várni hogy kikeljen...
Válasz Földönfuto #1413. hozzászólására
Válasz Nyomasek Bobo #1407. hozzászólásáraÉn zöldrozs-mustár keveréket vetettem,három hete már egész jól nézett ki,tettem is fel ide képet,ma megnéztem,hát a hernyó az utolsó szálig kiette a 4ha-ból.Csak a zöldrozs maradt.Ennyit a zöldtrágyázásról,meghízlaltam egy vagon hernyót.Ha nem kötelező,az életben nem csinálok mégegyszer.Védekezni meg természetesen tilos.
Válasz Ares 826 #1411. hozzászólásáraAkkor max járóbúza mehetne utána...
Válasz Nyomasek Bobo #1407. hozzászólásáraMiért nem várod meg vele az utolsó vetési lehetőség idejét 2-3 nappal és akkor nem fog virágozni? Vessed egy hónappal később és nem lesz ilyen gondod!
Válasz Nyomasek Bobo #1407. hozzászólásáraÉn mikor vetettem akkor szept 15.-én vetettem el, bedolgozáskor kb70-80cm magas dús állomány volt.
persze eső előtt 1 nappal nyomtam el.
Válasz Nyomasek Bobo #1407. hozzászólásáraNem hinném, hogy magot hozna ilyenkor már, jön egy fagy, és megállítja
Válasz Nyomasek Bobo #1407. hozzászólásáraNem hinném, hogy magot hozna ilyenkor már, jön egy fagy, és megállítja
Srácok.
Mustár olajretek keveréket mikor kéne elvetni, hogy ne viragozzon?
Augusztus 17.én vetettem, ma nézem , elkezdett virágozni itt-ott...
Kb. 1 hónapos zöldrozs-mustár zöldtrágya.
" Ne feledjük, hogy a zöldítés esetében az évelő nitrogénmegkötő növényeknek szeptember 30-ig a területen kell lennie (AKG és termeléshez kötött támogatás esetében ilyen elvárás nincs). "
Válasz robinson #1403. hozzászólásáraAkkor másképp fogalmazok: A vetésforgót akarom szabályosan csinálni, hogy a főnövény esetleg facélia legyen minden évben... Ehhez kell egy hihetően elvetett másodvetés... (aug 1 -ig)Vagy a zöldtrágyának, zöldítésnek vetett is megfelel?
Válasz Nyomasek Bobo #1402. hozzászólásáraőszi zab/rozs + biborhere vagy bükköny/lobab
Ezek tulelik a telet.
2 facélia közé milyen másodvetést ajánlotok, ami a magtisztítasba betegsegekbe nem zavar bele, és nincs horror áron?
Válasz Pont #1396. hozzászólásáraIlyen árakon nem hogy az állattartás felé de még a növénytermesztés felé sem fognak kacsingatni a fiatalok! Nem támogatás kell hanem igen is tisztességesen fizessék meg amiért dolgozik a gazdaember! Hiába adnának hitelt azzal csak továbbra is csak CSELÉD lesz a gazda nem maga ura! Nálam a fejlesztések leállítva, hitelre semmit sem fogom venni azt vissza kell adni!!
Válasz Pont #1394. hozzászólásáraAz a baj hogy Afrika csak Aids -el tud fizetni a búzáért.A 8md emberből 4 md éhenkórász 3.világbeli nincstelen.Az nem ad 5 e a búzáért.
Válasz szantofold22 #1392. hozzászólásáraszintén tózse.
Válasz Pont #1396. hozzászólásáraIde írtam.
https://www.agroinform.hu/forum?act=showTopic&tid=611
https://www.agroinform.hu/forum?act=showTopic&tid=611
Na ez a topic is elment néhány álmodozó gazda társunknak egy kis olvasni valót ajánlok a dühöngőben van a 31793 számú írásban még nem késő felébredni...
Válasz Földönfuto #1395. hozzászólásáraAz állattartás jövedelmezőségét kell megemelni, hogy ezt most direkt támogatásként kapja a termelő, vagy adójóváírásként, esetleg költségcsökkentésből származik az részletkérdés. Természetesen nem "Az állattartó telepek korszerűsítése" féle pályázat támogatásról lenne szó, mert abból csak a lezsírozott kivitelezők, visszaosztásból pályázatbírálók gazdagodnak, és épül egypár állattartó telep medencével, szaunával közvetlenül a Balaton-parton, meg mélygarázsos gazdasági épület az orbánbirtokon. Szóval közvetlenül a termelőket támogatnám, hogy Uniós életszínvonal elérhető legyen, különben épeszű fiatal az állattartás felé sem néz....
Válasz Pont #1394. hozzászólásáraHa te lennél a "kormány",hogy lendítenéd fel az állattenyésztést?
Válasz szantofold22 #1392. hozzászólásáraÉn és az a több ezer állattartó aki feladta, úgy gondolja, hogy jó lenne amit írsz csak Mo.-on nem így működnek a dolgok. Ugye "Járni jár csak nem jut". Ha valaki egymagáról gondoskodik akkor megteheti, hogy nem 5 millió lesz az éves bevétel hanem csak 3, "majd jövőre kisfiam". De egy komoly cégnél az hogy 500 vagy 300 millió a bevétel nem mindegy mert nemhogy 200 millió nem hiányozhat a költségvetésből de még az a 2 se, annyira kell a pénz a, bérekre, járulékokra hitelekre, és a következő év lefinanszírozására. Szóval szerelemből, meg mert a nagy könyvben úgy van írva, meg szakmaiságból, manapság nem lehet fennmaradni, pontosan a stagnáló terményárak és az egekbe szökő költségek miatt. Nem azok mennek tönkre akik csak növénytermesztéssel foglalkoznak, mert ugyan lehet, hogy Mo-n tönkreverték a feldolgozóipart, de a világ népessége jelenleg majd 8 milliárd, 50 év múlva 11 milliárd lesz, úgy , hogy további számottevő területnövekedésre nincs mód, és most már Ázsiában sem elég a rizs rizzsel, Szóval annyit mindig fognak adni a növénytermesztőknek, hogy jövőre is vessenek, az, hogy a Magyar kormányok semmit sem tesznek az állattartás megmentéséért, az az ő lelkükön szárad, meg a szavazóikén, meg a bér-trollnokaikén....
Válasz Pont #1390. hozzászólásáraMesélj tovább!
Válasz Pont #1390. hozzászólásáraSzia! Állattartás és feldolgozó ipar nélkül emelkedő gép és egyébb árakkal a növénytermesztés is ki fog vérezni .Csak idő kédése. Ha megnézzük a 10 éves árak jobbak voltak a mai áraknál vagy lehalábbis ennyi volt.Beállt árak vannak .
Viszont baromfi influenza miatt üres épületek nem kapnak telepitési engedélyt a karantén miatt.Azon állattenyésztők akik túlestek már pár ilyen zárlat miatt pedtis influenza kergekór kéknyelv és társai jól tudják hogy ez a koronavírusos dolog is minimum 3-4 évig fog még tartani.Valóságos őrület volt mikor pestis miatt lezárták a malacot és etessed de el meg nem vitték. A sertés dettó a pestis miatt csökkent. Ezek nagy abrakpusztító állatok de a pestisre sok mindent ráfogtak igy a száma megcsappant.Sajnos feldolgozó ipar nem épül annyi.Csak pl a gumós vagy gyökeres nővények termesztése is szinte megszünt.Vagy mert nincs munkaerő de léhütő utcán lézengő naplopó drogos annál több, vagy mert megszünt a feldolgozó ipar.Pl a hazai cukorrépa termesztése is a béka seggebalatt.Bezártak vagy 10 gyárat.
Abból nem lesz megélhetés hogy a valós termelés termék előállítás feldolgozás ráépülő iparágak kiesése miatt retket vetünk és letárcsázzuk mert a földnek jó.És ad rá pár ezret hogy befogja a szánkat.
Van jótékony hatása a talajra nézve a növénytermesztésnek amit úgy hivnak hogy vetésforgó.Amibe beletartozik a lucerna is ha pl egy agyonvágott talajt akarunk helyretenni úgy hogy értelme is legyen.
Az hogy sokan csak eladnák de már dolgozni nem akarnak az állattal csak a lökjük ki a nyakunkból jó pénzért megy vagy mert épp nem tart akar semmit se etetni.Attól még a feldolgozási folyamat megszakad.A búza a kukorica az árpa a stb megáll ott hogy a raktárba van a termény és 10-20 éves 4x es áron mert nincs ami felegye vagy feldogozza.Nincs igy munkahely feldogozó ipar a vágóhid a stb.Csak a várakozás hogy majd a külföldi export
Ellenben ha megnézed az otp birtokot ott teljes a vertikum a szántóföldtől az asztalig. Tetszik vagy sem ez a jövő .Sanyibácsi nemhiszem hogy retekkel meg 2.vetéses heprecsóréval vetegeti a 30x ezer ha foldjét.Hanem ha zolditeni kell ott a csipőteleki 4000 marha annak a lucerna .A tejnek a Mizo .Bedugult a tengeri ott a sok malactelep megeteti,nem kell a hús, ott a vágóhid és hozzá a szalámigyár meg a bolt. Ez kicsit egyedi méret de kicsiben is müködik.Tulajdonképp a soklábon állással tudja a saját hajánál fogva kihúzni magát az ember a szarból.(vagy egy mellék állással ugye) De az hogy várjuk hogy az 1-2 termékünk mikor lesz már drágább meg vessünk semmit se termő tárcsázandó talakiélő betakarithatatlan dolgokat ami a pénzt viszi abból nem lesz Magyar feltámadás
Válasz Pont #1390. hozzászólásáraMesélj tovább!
Válasz szantofold22 #1389. hozzászólásáraSzia! Nem kell bemutatnod milyen kedvező hatása van a lucernának a talajra, csak a pénztárcára nincs. Felénk állattartás nincs, aki AKG miatt lucernázik, még fizet is hogy kaszálják és elvigyék. Azt mondod 4 év alatt feljavítja a talajt ez igaz, de a másodvetésű zöldítéssel meg 4 év alatt fél milliónál is több tiszta nyereség lesz egy hektáron, erről mondanánk le ha nem másodvetést választanánk. A talajéletes témában mondta valaki az előadónak, hogy szép szép ez a talajjavítás, de mi nem talajt árulunk, hanem kukoricát-búzát, stb... És ez nem azt jelenti, hogy nem törődünk a talajjal, nagyon is, én speciel fele annyi műtrágyát használok mint a környékbeli gazdák, ha nedves eszembe nem jut rámenni, elsődleges szempont a víz megőrzése, nem szántok egyáltalán.....
Válasz Pont #1375. hozzászólásáraNem látom mert nem csinálom, pénzért termelni a letárcsázandót.
Állattartó lévén pompás takarmány képződik az állatoknak. A növény (lucerna) nitrogéngyüjtő és egy 4 éves állomány kiszántása kb 80-110 kg hatóanyagú N pótlásnak felel meg . Ezt ha megfejeled műtrágyával a műholdon is látszani fog a "fekete-zőld" kukorica ami hatalmas termést ad.Tehát értelmes termelés folyik nem drága pénzért díboljuk le a veteményt drága pénzért vett eddig soha nem látott ilyen olyan gépekre megy a pénzkidobás. Örök télbe vagy késő ősszel sárba gányolni a gazt forgó kerékkel.
Túlon túl a Lucerna győkere 4 m mélyre is lemegy így egyetlen olyan növény melyet még a régi emberek is természetes "altalajlazítónak vélnek.Kiszántás után a gyökérzet kirohad és nagy függőleges oszlopszerű lyukak maradnak a Bés C szintben is. A lucerna csak annak haszontalan aki nem használja fel esetleg el akarja adni a sajnos haldoklóban lévő állattartásnak. De ez is a hülyeség átka hisz minek is vessen ,vettet olyat aminek nem veszi hasznát az ember.Ha egyszer nincs jószág minek ez a hülyeség ,hogy de akkor is vessél.
Állataink révén szervestrágya is képződik így a különböző komplex és baktériumos csodaszerek árát egész egyszerűen nem is tudom.
Persze persze van kibuvó zöldités kiváltására ha x ideig fővetés után elveti majd ujra monokultúra és decemberbe januárba megy a kinlódás a szántással.De én inkább próbálok illeszteni és a veteményből pénzt csinálni a megélhetéshez nem még azt is ledíbolni ami kikelt.Egy nagy balfaxság az egész ahogy van.Azért van ez ,hogy kivegyen egy csomó területet a termelésből hivatalos indokkal.S a nyugati dioxinos szemetet meg hozhatja ránk. Ahelyett hogy értelmes feldolgozó üzemek épülnének kukoricára például.
Válasz Mf-es? #1387. hozzászólásáraMegvan,a megnyitott kárenyhítést kellett törölni.Na ez a variálás.Miért kell azt máshová tenni.
Válasz Nyomasek Bobo #1385. hozzászólásáraIgen,csak az egységes kérelem 2020-nál,nem enged tovább.Beadott sor van,másikat nem lehet kijelölni.
Válasz Nyomasek Bobo #1385. hozzászólásáraAztán az adott tábláknál kérsz módosítást. Masik tablara is át lehet tenni, a májusban bejelölt efát ...
Azt gondolom tudod, hogy az efa terület nem lehet nagyobb.
Válasz Mf-es? #1384. hozzászólásáramvh.gov.hu
alkalmazasok
egyseges kérelem
alkalmazás megnyitása
belépés ügyfelkapuval
elektronikus kérelemkezelés
egyseges kerelem
egyseges kerelem 2020
adatvaltozás kérelem
Válasz Nyomasek Bobo #1380. hozzászólásáraNem vicc.Nekem bonyolult az mvh felülete.Mindent eldugnak.Szerintem minden évben megkérdeztem valahol.De rámegyek a beadásira,aztán lehet rájövök a menetére.
Válasz Pilátus" #1382. hozzászólásáraMost szivattok szerintem...
Válasz Nyomasek Bobo #1380. hozzászólásáraJóó de gondolom most akar újjabb terület zöldíteni ami nem volt tervezve...
Na ilyenkor mi amenet??
Pl szept 30 vetés azt cső
Válasz Nyomasek Bobo #1380. hozzászólásáraBe tudnád másolni a beadási felület linkjét?
Válasz Mf-es? #1379. hozzászólásáraEz most vicc? Idáig hol csináltad? A beadási felületen kell módosítast.
Zöldítést,hogyan,és hol kell jelenteni?