A karácsonyhoz nem csak a csodás karácsonyfa, az ajándékok, a zenék tartoznak, hanem bizony a finom ételek és italok is. Az ünnepek alatt pedig igazán nehéz mértéket tartani. Általában már utólag jövünk rá, mikor kellett volna abbahagyni az evést, ekkor azonban már késő a bánat.

De nem csak a mennyiség viselheti meg a gyomrunkat. Az is furcsa lehet, hogy más ételeket eszünk, mint a hétköznapokon, és az is, hogy gyakrabban, mint egyébként. Sőt, az is könnyedén előfordulhat, hogy szinte egész nap eszünk az ünnepek alatt, amelyért szintén nem fog köszönetet mondani a gyomrunk. Azonban szerencsére vannak olyan fűszerek, amelyek ilyenkor is a segítségünkre sietnek, így hát érdemes őket bevetni.

Ezek a fűszerek segítenek, ha túl sok volt a jóból

Ha úgy érzed, hogy sokat ettél, ezek a fűszerek javítják az emésztésed.

Rozmaring

A rozmaringot már nagyon régóta használják a különböző emésztési problémák orvoslására. A rozmaring segít ellazítani az emésztőrendszer izmait, görcsoldó hatású, és segít megakadályozni a gyomorfekély kialakulását is.

fűszerek edényekben asztalon

A fűszerek nem csak ízt adhatnak az ételünknek, de a közérzetünket is javítani tudják. Fotó: Pixabay

Sőt, a rozmaring szagolgatása állítólag 75%-kal javítja a memóriát, de emellett jobbá teszi a közérzetet, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Ezen kívül védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, és segít a szervezet méregtelenítésében is. A rozmaring megvéd a különböző bakteriális fertőzésekkel szemben, és még az öregedést is késlelteti.


A rozmaring idős korban és az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedőknél is fokozza az agy kognitív teljesítményét. Jellegzetes illata javítja a hangulatunkat, enyhíti a stresszt és a szorongást. A rozmaring antioxidáns, és gyulladásgátló hatással bír, így segít megvédeni az immunrendszert a különféle vírusokkal és baktériumokkal szemben. Igazi csodaszer, ha a gyomrot támadó bakteriális fertőzésekről van szó, és kiváló székrekedés, puffadás, hasmenés ellen is.

Ha hetente fogyasztunk belőle, azzal sokat tehetünk a gyomrunk egészségének megőrzéséért. De a rozmaring sok szájvízben is helyet kap, hiszen segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot és felfrissíti a leheletet.

Citromfű

A citromfű a mentafélék családjába tartozik. Nagy segítséget jelent, amikor úgy érezzük, túl sokat ettünk. Hatékony puffadás, fokozott gázképződés és emésztési nehézségek miatti hasfájás esetén, segít enyhíteni a görcsöket, és baktériumölő hatása is van.

Borsmenta

A borsmenta serkenti a gyomorsav termelődését, éppen ezért megkönnyíti az emésztést. Ezen kívül hatékonyan pusztít el bizonyos, az emésztőrendszerre káros baktériumokat, és segít ellazítani az emésztőrendszer simaizmait. Azonban gyerekek számára nem ajánlott a fogyasztása.

Bazsalikom

A bazsalikom görcsoldó hatású és segít megakadályozni a felfúvódást. A bazsalikomot afrodiziákumnak tartják, emellett javítja az étvágyat, jót tesz az emésztésnek, és még a köhögést is csillapítja. A kerti bazsalikom leveléből készült tea kitűnő gyomorrontás és étvágytalanság esetén, de segít bélrenyheség és puffadás ellen is. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata segíti a sebgyógyulást.

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik. A bazsalikom emellett csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától.

Petrezselyem

A petrezselyem antibakteriális hatású, a belőle készült tea pedig csökkenti az emésztési problémák kialakulásának esélyét. A petrezselyem megakadályozhatja, hogy a gyomorban elszaporodjon a Heliobacter pylori nevű baktérium.

fűszerek kanálban

A fűszerek segítenek a bajban, ha túlságosan sokat ettünk az ünnepek alatt. Fotó: Pixabay

A petrezselyemgyökér és -levél illóolajtartalma gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő, azonban azoknak, akik hajlamosak a vesekőre, nem ajánlott a fogyasztása, mivel oxalátképző hatással bír. Nyersen elrágcsálva friss és üde leheletet biztosít.

A petrezselyemben található K-vitamin fontos a csontok egészségéhez. A leveleiben sok flavonoid és C-vitamin is rejlik, de tartalmaz még béta-karotint is, melynek antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, így segít a rák elleni küzdelemben is.

Az ízületi fájdalmakat is enyhíti, ráadásul magas vastartalma miatt finom megoldást nyújt a vérszegénységben szenvedőknek is. Sőt, az izmainkat is képes ellazítani, így még az edzőteremben is érdemes fogyasztani belőle. A cukorbetegek is számíthatnak a petrezselyemre, hiszen myricetin is található benne. A petrezselyem támogatja az emésztést is, így hát ne spóroljunk vele, ha az ételek díszítéséről van szó.

Oregánó

Az oregánó segít enyhíteni az emésztési zavarokat. Serkenti az epe termelődését, a zsírok felszívódását és megemésztését. Megakadályozhatja a baktériumok, vírusok, illetve féregfélék elszaporodását a bélrendszerben.

Az oregánó emellett kiváló köptető és enyhe görcsoldó. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, flavonoidokban és cseranyagban. Természetes antibiotikumnak is tartják, antiszeptikus és baktériumölő hatása révén a belőle készült teát köhögéscsillapításra használják.

De készíthetünk az oregánóból fürdővizet is, amely nyugtató hatással bír szervezünkre. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és étvágygerjesztő hatása is van az oregánónak.

A fűszerekre tehát számíthatsz, ha túlzásba estél, vagy "túlzásba ettél" az ünnepek alatt.