Hamarosan itt a karácsony, és vele az ajándékozás. Talán az a legnehezebb, hogy kitaláljuk, kit mivel tudnánk meglepni. Ahogy pedig közeledünk az ünnep felé, a nyomás egyre erősebb, ami persze nem kedvez a kreativitásnak.
Érdemes egész évben figyelmesnek lenni, és elcsípni, hogy kinek mi tetszik, minek örülne. Ha ezeket az ötleteket felírjuk egy füzetbe, vagy a számítógépünk egy titkos mappájába, sokat segíthet, hogy ne kelljen kapkodva kiválasztani valami teljesen átlagosat, amit bárki mástól is megkaphatna. Arra is jó, ha odafigyelünk, hogy ne magunknak ajándékozzunk. Hiába tetszik nekünk valami, ha a másiknak nem fog. Próbáljuk meg minél inkább beleképzelni magunkat annak a helyébe, akit meg fogunk ajándékozni, hogy valóban a szívének kedves dolgot adhassunk neki.
Ha pedig valami igazán személyessel szeretnénk meglepni, készítsünk neki valamit. Most még időben vagyunk hozzá, hogy olyasmit ajándékozzunk, ami csak az övé. A kézzel készített ajándékok azért különlegesek, mert teljesen egyediek, nem lehet bárhol megvásárolni őket. Ezekben az ajándékokban benne van a készítő ideje, munkája, szeretete és a szíve.
Adunk mi is néhány könnyen elkészíthető, de egyáltalán nem átlagos ajándékötletet. Ráadásul ezeket az ajándékokat el is lehet fogyasztani. Készíts belőlük egy adaggal többet, és lepj meg vele valakit, akire egész évben számíthatsz, de még soha nem köszönted ezt meg neki.
Nem hétköznapi ajándékötletek az ünnepekre
1. Az első ötletünk kizárólag felnőtteknek adható, hiszen alkohol van benne. Csempéssz hát egy kis forróságot a hideg napokba és készíts sült alma krémlikőrt!
Hozzávalók:
5 nagy alma
10 evőkanál barna cukor
néhány rúd fahéj
1 liter vodka
5 dl kávétejszín
Elkészítés:
Az almát vágd cikkelyekre, és vedd ki a magházat. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe, és tedd rá az almát. Szórd meg barna cukorral és tedd rá a darabokra tört fahéjrudakat is. 190 fokon süsd barnára, amely körülbelül fél órát fog igénybe venni.
Ha kész vagy, kanalazd egy üvegbe és öntsd fel vodkával. Két-három hétig hagyd, hogy összeérjen, és pár naponta rázd fel. Ezután keverd össze a tejszínnel és adagold szép kis üvegekbe.
Többféle meglepetést is készíthetsz, és adhatsz ajándékkosarat szeretteidnek. Fotó: 123rf.com
2. Ebben a finomságban is van alma, de ezt már kisgyerekeknek is nyugodt szívvel adhatod. Készíts narancsos almalekvárt!
Pucolj meg két és fél kiló almát, és reszeld le. Keverd össze egy citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Reszeld le 4 narancs héját és tedd bele a levüket is. Szórd meg az egészet egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Csorgass rá három kanál mézet és szórd meg 30 dkg cukorral. Kezdd el lassú tűzön főzni, majd amikor elkészült a lekvár, kóstold meg és ízlés szerint adj még hozzá cukrot. Forrald át az egészet újra, majd pürésítsd. Adj hozzá négy zacskó zselésítőt, majd töltsd üvegekbe. Nem kell dunsztolni, de még forrón fordítsd fejre az üvegeket, hogy még tovább tudjanak majd elállni. Az üveget díszítheted szalaggal, masnival, kis táblát is készíthetsz rá, amelyen szerepel a lekvár és a megajándékozott neve és az évszám.
A saját készítésű ajándék igazán egyedi. Fotó: 123rf.com
3. Készíts csokis bonbont.
Hozzávalók:
1 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
kakaópor
Forrósítsd fel a tejszínt, majd kevergetés közben olvaszd fel benne a felaprított ét- és tejcsokoládét. Húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Habverővel keverd át a csokis masszát, majd teáskanál segítségével adagolj belőle egy keveset a tenyeredbe, és gyors mozdulatokkal formázz belőlük gombócot. Hempergesd meg kakaóporban, tedd hűtőbe. Várd meg, míg megdermednek. Tedd őket papírdobozba, és öltöztesd a dobozt ünnepi díszbe.
Az ajándék úgy az igazi, ha nem csak az íze, de a külseje is méltó az ünnephez. Dekorálhatod a finomságok üvegét, dobozát apró, karácsonyi díszekkel, masnikkal, de akár arany színűre fújt dióval, szárított narancshéjjal, fahéjrúddal. Készíts hozzá házilag ajándékkártyát is. Boldog készülődést kívánunk!