A fagyasztás – bár az áramfogyasztást nem lehet csökkenteni vele – néhány problémára megoldást nyújthat - írja a greendex.hu

Szinte bármi lefagyasztható

A fagyasztás segítségével jelentősen megnövelhető a romlékony ételek, élelmiszerek, alapanyagok eltarthatósága. A fagyasztás során a hőmérséklet csökkentésével lelassul, majd megáll a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodása.

Néhány kivételtől eltekintve, -  mint például a héjas tojás, vagy a nagyon magas víztartalmú zöldségek (uborka), gyümölcsök - szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen vagy akár készételként is. A fagyasztót -18 °C-on vagy alatti hőmérsékleten célszerű tartani.


Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, de nagyban függ a tárolási hőmérséklettől

Bélszín

6 – 12 hónap

Karaj

4 – 6 hónap

Máj

3 – 4 hónap

Főtt hús

2 – 3 hónap

Egész baromfi

1 év

Darabolt baromfi (mell, comb, szárny)

9 hónap

Aprólék

3 – 4 hónap

Darált hús

2 – 4 hónap

Főtt hús

4 hónap

Héjas tojás

Nem fagyasztható

Tojásfehérje és sárgája nyersen

1 év

Szalonna

1 hónap

Kolbász

1 – 2 hónap

Friss sonka, nyers

6 hónap

Főtt, boltban csomagolt sonka

1 – 2 hónap

Főtt, vákuumcsomagolt sonka

1 – 2 hónap

Kemény sajtok

6 hónap

Lágy sajtok

6 hónap

Szemcsés sajt, ricotta

Nem fagyasztható

Sajtkrém

Nem fagyasztható

Vaj

6 – 9 hónap

fagyasztott élelmiszer

A gyümölcsök többsége jól fagyasztható – fotó: pixabay.com

A csomagolásra is figyelj

A fagyasztani kívánt élelmiszert célszerű légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtő zacskóba tenni, mert ezzel egyrészt megakadályozható az élelmiszer kiömlése, másrészt az adott élelmiszer nem kívánatos kiszáradása is.

Mindig írjuk fel az előrelátóan adagonként becsomagolt élelmiszerek zacskójára/dobozára, hogy az mit tartalmaz és mikor fagyasztottuk le. A könnyebb tájékozódáás kedvéért különítsük el az élelmiszereket típusuk szerint.

Melegen soha ne tegyünk élelmiszert a fagyasztóba, az egyszer már felengedett élelmiszereket pedig soha ne fegyasszuk újra!