A fagyasztás – bár az áramfogyasztást nem lehet csökkenteni vele – néhány problémára megoldást nyújthat - írja a greendex.hu
Szinte bármi lefagyasztható
A fagyasztás segítségével jelentősen megnövelhető a romlékony ételek, élelmiszerek, alapanyagok eltarthatósága. A fagyasztás során a hőmérséklet csökkentésével lelassul, majd megáll a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodása.
Néhány kivételtől eltekintve, - mint például a héjas tojás, vagy a nagyon magas víztartalmú zöldségek (uborka), gyümölcsök - szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen vagy akár készételként is. A fagyasztót -18 °C-on vagy alatti hőmérsékleten célszerű tartani.
Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, de nagyban függ a tárolási hőmérséklettől
|
A gyümölcsök többsége jól fagyasztható – fotó: pixabay.com
A csomagolásra is figyelj
A fagyasztani kívánt élelmiszert célszerű légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtő zacskóba tenni, mert ezzel egyrészt megakadályozható az élelmiszer kiömlése, másrészt az adott élelmiszer nem kívánatos kiszáradása is.
Mindig írjuk fel az előrelátóan adagonként becsomagolt élelmiszerek zacskójára/dobozára, hogy az mit tartalmaz és mikor fagyasztottuk le. A könnyebb tájékozódáás kedvéért különítsük el az élelmiszereket típusuk szerint.
Melegen soha ne tegyünk élelmiszert a fagyasztóba, az egyszer már felengedett élelmiszereket pedig soha ne fegyasszuk újra!