A kínai sárga bor, vagyis a huangjiu egykor a császárok és tudósok kedvenc itala volt, ma viszont egyre inkább feledésbe merül. Az évszázadok során megannyi ünnep és hagyomány része volt, de a modern idők változó ízlése és a piaci verseny miatt egyre kevesebben fogyasztják. Vajon van még esély a feltámadására?

A kínai sárga bor – egy ősi hagyomány nyomában

A sárga bor története három évezredre nyúlik vissza, és Kína egyik legrégebbi szeszes italának számít. A mai Zhejiang tartományban jelent meg, és alapanyaga rizs és búza keveréke.

Alkoholtartalma 14-20% között mozog, színe pedig a nevét is meghatározó sárgás-narancs árnyalatú. Két fő változata van: édes és száraz, attól függően, hogy milyen cukortartalommal készítik. Míg az olcsóbb verziókat főzéshez használják, a prémium változatok hagyományosan vizsgák megünneplésére vagy nászajándékként szolgálnak.

A huangjiut hagyományosan kesztyűs rákkal fogyasztják, és régen az elit itala volt. De mi történt, hogy ma már csak kevesen ismerik?


A hanyatlás okai – hogyan tűnt el a sárga bor a kínai poharakból?

A 20. század zűrzavaros eseményei drámai csapást mértek a sárga bor népszerűségére. A polgárháborúk és az éhínségek alatt egyszerűen nem volt elég gabona italgyártásra – az embereknek ennivalóra volt szükségük, nem pedig luxusra.

Később a nyugati hatások is éreztették a hatásukat: a sör és a baijiu térhódítása végleg háttérbe szorította a sárga bort. A német alapítású Tsingtao sörgyár már 1903-ban megnyílt, és mára óriási üzletté vált. Csak 2024 szeptemberében 8,89 milliárd jüan bevételt termelt – miközben a teljes huangjiupiac 12,72 milliárd jüant ért el éves szinten. Ha ez nem lenne elég, a baijiu eladásai messze felülmúlják a sárga bort: a legnagyobb baijiugyártó, Kweichow Moutai tavaly 124,1 milliárd jüanos bevételt könyvelhetett el.

Van még remény? A modernizáció próbálja megmenteni a hagyományt

Bár a sárga bor hanyatlása vitathatatlan, néhány innovatív gyártó még küzd a fennmaradásért. Az 1900-as évek eleje óta működő Zhouqing márka például alacsonyabb cukortartalmú változatokkal és érdekes kombinációkkal próbálja elnyerni a fiatalok tetszését.

A kérdés már csak az: vajon a tradíció és az újítás együtt elég lesz ahhoz, hogy a sárga bor ismét divatba jöjjön?

Forrás: vince.hu

Indexkép: Shutterstock