A matcha tea a fogyasztói szerint több mint egy ital: egyszerre megtestesítője a tradíciónak, a kultúrának és az egészségnek. A Japánból származó élénkzöld porrá őrölt tea (amit a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek) már évszázadok óta szerves részét képezi a keleti kultúrának, ahol a tea elkészítése és fogyasztása egy szertartásos, meditatív folyamat része.

Különlegességét az egyedi termesztési és feldolgozási módja, valamint gazdag íze adja, de az egészségügyi hatásokkal kapcsolatos kutatások eredményei is világszerte egyre népszerűbbé teszik. A matcha tápanyagokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,  különböző italokban, édességekben és ételekben is felhasználják – írja az egy.hu.

A matcha növényt árnyékban termesztik, aminek köszönhetően a teacserjék levelei több klorofillt termelnek, vibráló zöld színt és gazdagabb tápanyagtartalmat garantálva. A levágott leveleket  gőzölik, szárítják, végül kőmalmok segítségével finom porrá őrlik. Az íze a zöld teához hasonlítható, csak kissé kesernyésebb, enyhén fanyar, picit füves ízű. A jó minőségű por a keserűsége ellenére mégis lágy és édeskés.

A matcha tehát nem egyenlő a zöld teával – annál jóval több, hiszen egy csésze matcha tea tíz zöld tea jótékony hatásával bír. Az erős hatásfok annak az eredménye, hogy amikor matchát iszunk, akkor majdnem teljes tealeveleket fogyasztunk el porrá őrölve.

A matcha amellett, hogy igazi antioxidáns bomba, egyben kiváló élénkítő is: a levelek minőségének és feldolgozásának a függvényében grammonként 19 és 44 milligramm közötti koffeint tartalmaz.

Hatásmechanizmusa teljesen más, mint a kávéé: a benne található koffein ugyanis nem egyszerre, hanem fokozatosan jut a véráramba, ezért 8 órán át is energiát biztosíthat, javítva ezzel a reakcióidőt, energiaszintet és a mentális éberséget.

Előnye, hogy nem kell tartani a koffein okozta kellemetlen tünetektől és mellékhatásoktól sem – ilyen az álmatlanság, az idegesség, a szorongás, a gyors szívverés, a gyomorpanaszok, a hányinger vagy a fejfájás.


A matcha jótékony hatásai

Kiváló méregtelenítő

A matcha teák méregtelenítő hatása a magas klorofillszinttel magyarázható. Ez a növényi pigment, ami a fénymegvonásos termesztés következtében alakul ki, képes a szervezetből a káros anyagok, toxinok, nehézfémek eltávolítására.

Antioxidánsokban gazdag, csökkenti a gyulladást

A matcha tea flavonoidokban, katekinekben gazdag, amelyek természetes antioxidánsként működve hatékonyan csökkenthetik az oxidatív stresszt, és segíthetnek semlegesíteni a sejteket károsító gyulladásos folyamatokat, valamint a káros szabadgyököket.

Japánban, Okinawa szigetén él a legtöbb száz évnél idősebb ember. A magas átlagéletkor lehetséges okait kutatva kiderült, hogy a jó minőségű zöld tea és matcha tea  nem véletlenül lett a szépkorú lakosok mindennap fogyasztott itala.

A matcha teának – a Wall Street Journal cikke szerint – antioxidáns hatású epigallokatekin-gallát tartalma az átlagos zöld teában található mennyiség 137-szerese. Az sem mellékes, hogy kilencszer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót, és hetven százalékkal több vitamint, mint a narancs.

matcha

A Japánból származó élénkzöld porrá őrölt tea (amit a Camellia sinensis növény leveleiből készítenek) már évszázadok óta szerves részét képezi a keleti kultúrának – fotó: pixabay.com

Rák ellen is hatásos lehet

A matcha nagyon sok klorofillt és antioxidánst tartalmaz, így képes megvédeni a sejteket a szabad gyököktől, gátolni tudja a rákos sejtek kifejlődését, amit már több tudományos kutatás is bizonyított. A matcha teában megtalálható katekin képes szabályozni a koleszterinszintet, továbbá csökkenteni az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét.

További pozitív élettani hatások

  • Nyugtat – a matchában olyan aminosavak találhatóak, mint például az L-teanin, aminek nyugtató hatása van.
  • Fogyaszt – katekin tartalma segít a zsírbontásban és serkenti a zsíranyagcserét.
  • Izomláz ellen is jó – hidegen fogyasztva megelőzi az izomlázat, támogatja az izomnövelést,  védi az izomrostokat.
  • A bőrápolásban is jeleskedik – enyhíti a gyulladásokat, javítja a vérkeringést, sokkal frissebb, feszesebb és fiatalosabb lesz a bőrünk.
  • Támogatja az anyagcserét – nemcsak az idegrendszert, de az anyagcserét is felpörgeti ezzel segítve a zsírsejtek lebontását.

A matcha teához szerencsére ma már nem nehéz hozzájutni, csak a megfelelő minőségűt kell megtalálni ahhoz, hogy a fentebb felsorolt jótékony hatásokat élvezhessük.

Indexkép: pixabay.com