Jelenleg Európában évente több millió tonna terem belőle, és azt az európai konyha szinte minden nap használja. Tisztítása és szeletelése azonban ritkán sikerül könnyezés nélkül.

vöröshagyma

A vöröshagyma aminosavja a sejtfalak megsértésekor a levegővel keveredve egy szemet irritáló gázt képez — fotó: pixabay.com

Van, aki inkább a póréhagymát választja, csak ne kelljen könnyeznie

Ennek oka, hogy a hagymanövény a rágcsálók elleni védekezésül egy izo-alliin nevű aminosavat épített be a sejtnedveibe, amely a sejtfalak megsértésekor a levegővel keveredve egy szemet irritáló gázt képez. A könnyezés elkerülése érdekében a fogyasztóknak egy jelentős része a póréhagymát részesíti előnyben.

„Sunions": egy vöröshagyma, ami nem okoz irritációt

A freshplaza.de hírportál legutóbb egy érdekes felfedezésről számolt be, miszerint német nemesítők „Sunions" néven egy olyan vöröshagyma fajtát hoztak létre, és dobtak piacra, amely nem tartalmazza ezt az irritáló hatást kiváltó aminosavat, tehát könnyezés nélkül lehet szeletelni, egyébként íze és étrendi hatása azonos a hagyományos hagymáéval.

A fehér héjú, nyersen és főzéshez, illetve sütéshez egyaránt felhasználható új fajtát egyelőre kizárólagos joggal a REWE áruházi lánc forgalmazza. A Sunions fajta, amelynek enyhén édes íze a tárolás során felerősödik, február elejétől már több mint 3.000 REWE-áruházban megvásárolható.