A világ egyes pontjain a genetikailag módosított termékek már kifejezetten elterjedek, de igaz ez a kávékra is? Lehet egyáltalán GMO kávét találni piacon? – teszi fel a kérdést cikkében a vince.hu.

A kávé a világ egyik legtöbb pénzt termelő növénye, termesztése 125 millió embernek ad munkát. 2023-ban kb. 10 milliárd tonna kávét termesztettek.

Napjainkban 120 kávéfajtát tartanak számon, a természetben megtalálható további vad fajtákon kívül, és egyre elterjedtebbek a terméshozam és a minőség javítása érdekében létrehozott hibrid fajták is.

Lehet a kávé génmódosított? És ha igen, annak mik az előnyei?

A növénynemesítés lényege ellenállóbb és erősebb állomány létrehozása, ezáltal nagyobb terméshozam elérése. Ez az eljárás olyan egyedek kiválasztását jelenti, melyek rendelkeznek bizonyos kívánatos tulajdonságokkal. A kávé esetében ez a kártevőkkel és betegségekkel szembeni jobb ellenálló képességet jelenti, illetve a nagyobb tűrőképességet az időjárási szélsőségekkel szemben.


Ha két, megfelelő tulajdonságokkal rendelkező szülőt nemesítünk, nagyobb a valószínűsége, hogy az utódok is örökölni fogják ezeket az előnyös vonásokat. A genetikai módosítás azonban a növény vagy állat DNS-ének olyan módon történő megváltoztatását jelenti, ami a természetben nem fordulhat elő, tehát a génmódosítás ellenőrzött környezetben, például laboratóriumban történik.

kávé

A növénynemesítés lényege ellenállóbb és erősebb állomány létrehozása, ezáltal nagyobb terméshozam elérése – fotó: Pixabay

Az amerikai Nemzeti Kávészövetség (NCA) szerint jelenleg nincs kereskedelmi forgalomban kapható génmódosított kávé, azonban hangsúlyozták, hogy bizonyos összetevők – ízesítők és adalékanyagok –, melyeket a kávétermékekhez hozzá lehet adni, GMO-nak minősülhetnek, főleg ha kukorica- vagy szójaalapúak.

2005-ben volt egy próbálkozás a francia mezőgazdasági kutatóintézet által génmódosított robusta előállítására, és a kísérlet ígéretes eredményeket hozott, de végül a genetikailag módosított robusta növényeket nem adták tovább a helyi kávétermesztőknek.

A hibrid kávéfajták

Különbséget kell tenni a GMO-k és a hibrid kávéfajták között. Bár a hibrid fajták emberi beavatkozással jönnek létre, ezeket természetes technikákkal fejlesztik ki. A hibrid fajtákat gyakran azért hozzák létre, hogy különböző kívánatos tulajdonságokat kombináljanak ugyanabban a növényben – például a magas terméshozamot és az íz minőségét.

Az F1, azaz első generációs hibrid fajták 2010-ben váltak elérhetővé a kávétermelők számára. Az első F1 hibrid, amit vetőmaggal szaporítottak, a Starmaya volt, egy nagy hozamú arabica fajta, ami ellenáll a kávé levélrozsdájának.

Az agronómusok a magról történő szaporítással – szemben az olyan biotechnológiák alkalmazásával, mint a szövetklónozás – sokkal hatékonyabban tudták termeszteni a Starmayat, mint más F1 hibrid fajtákat, azonban e típusok kifejlesztése hosszadalmas és költséges folyamat.

kávé

Különbséget kell tenni a GMO-k és a hibrid kávéfajták között – fotó: Pixabay

Sok kutatás folyik az arabica és robusta növények genomszekvenálásával, azaz a teljes DNS-állomány pontos meghatározásával kapcsolatban is. Ennek révén lehetséges megérteni az arabica és a robusta agronómiai tulajdonságait, például a minőséget és a kártevőkkel, betegségekkel és éghajlati viszonyokkal szembeni tűrőképességet. Ennek köszönhetően bizonyos fajták előnyös tulajdonságait könnyebben be lehet vezetni más típusokba hagyományos nemesítési módszerekkel vagy molekuláris génszerkesztési technológiával.

Néhány vadon termő kávéfajtán végzett genetikai kutatások pedig információkat nyújthatnak arról, hogy a kávénövények hogyan válhatnak természetes módon ellenállóbbá az éghajlatváltozással szemben.

Előnyök és hátrányok

A géntechnológiával módosított növények termesztésének lehetnek jelentős előnyei, azonban számos nehézség is felmerül. Például a genetikailag módosított kávé kifejlesztéséhez használt technológia nagyon nehezen kezelhető, a folyamat több kritikus lépésből is áll, nem is beszélve arról, hogy bizonyos kutatások szerint az ilyen módon előállított élelmiszerek károsak lehetnek a környezetre és az emberi egészségre.

Egyelőre az iparág messze van a genetikailag módosított kávé termesztésétől és forgalmazásától, de folynak a kutatások a témában.