A kávé szerelmesei számára jó hír, hogy a pour-over kávé erőssége növelhető anélkül, hogy több kávét használnánk. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói felfedezték, hogy a víz lassú, egyenletes és magasabbról történő öntése fokozza a kávéőrleményekkel való érintkezést és keveredést, így hatékonyabb kivonatot eredményez.​

Dr. Arnold Mathijssen, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a lassú öntés növeli a víz és a kávéőrlemények közötti érintkezési időt, míg a magasabbról történő öntés fokozza a keveredést. Ezáltal több kávévegyület oldódik ki, ami erősebb italt eredményez. Fontos azonban, hogy a vízsugár folyamatos maradjon, mivel a megszakadt sugár kisebb cseppekre esik szét, ami csökkenti a kivonatolás hatékonyságát.​

A kutatók azt javasolják, hogy otthoni körülmények között próbáljuk meg csökkenteni a kávé mennyiségét 10%-kal, például 20 grammról 18 grammra csészénként, majd különböző magasságokból öntve kóstoljuk meg az eredményt. Fontos, hogy a vízsugár ne szakadjon meg, és ne haladja meg a 30 cm-es magasságot a biztonság érdekében.​


Prof. Jamie Foster, a Portsmouthi Egyetem munkatársa hozzátette, hogy hasonló logika alkalmazható a cafetière típusú kávéfőzőknél is: "Egyszerűen tegyünk egy kanalat a kávéba, és keverjük meg az őrleményt, de egy ügyesen megválasztott öntési technikával elkerülhetjük a kanál használatát is."​

Forrás: theguardian.com

Indexkép: Shutterstock