Fontos a változatos étkezés, szezonális alapanyagokkal.
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend, a rendszeres testmozgás és a minőségi, 8 órás alvás a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a tavasszal jelentkező kimerültséget, más néven a tavaszi fáradtságot. A
jó közérzethez hozzátartozik, hogy együnk, ha éhesek vagyunk, aludjunk, ha álmosak vagyunk és mozogjunk, sportoljunk a szabadban – javasolja
Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki egy 3 napos mintaétrendet is ajánl.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra – fotó: pixabay.com
Aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet
Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben.
A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet
– mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
A változatos, vitamindús, tudatosan összeállított étrend segít a fáradtság ellen – fotó: pixabay.com
Megfelelő étrenddel garantálható a jó közérzet
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek.
Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban
– emeli ki a szakember.
A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat
– mutat rá Szabó Adrienn.
Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.
| 1. nap | 2. nap | 3. nap | Reggeli | Fahéjas zabkása (nagy szemű zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal Gyógynövény tea | Körözött Teljes kiőrlésű tönköly kenyér Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé Gyümölcs tea | Gombás-pórés rántotta Teljes kiőrlésű kenyér Fekete retek Paradicsomlé Zöld tea | Tízórai | Sült tök | Étcsokoládé Aszalt szilva | Natúr joghurt, lenmag maroknyi aszalt meggy | Ebéd | Céklás hajdina rizottó kecskesajttal rukkolával | Minestrone leves sok-sok zöldfűszerrel és zöldséggel, csicseriborsóval | Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng | Uzsonna | Alma Kis maroknyi dió | Házi zabkeksz Körte | Aszalt barack Kis maroknyi mandula | Vacsora | Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal Teljes kiőrlésű kenyér Hónapos retek Lilakáposzta csíra | Saláta Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj | Vöröslencsekrém Sokmagvas kenyér Borsó csíra Jégcsap retek Jégsaláta | |