A magányos csillag nevű kullancs csípése egy egész életen át tartó, súlyos, akár anafilaxiás rohamokkal járó húsallergiát okoz.
A magányos csillag kullancs – más néven húskullancs – csípése különös rendellenességet okozhat az áldozatoknál. A következményt alfa-gal szindrómának (AGS) nevezik, ami a húsfogyasztás következtében fellépő gyomorgörcsös, hasmenéses, de akár anafilaxiás rohammal járó allergiás reakciót jelent. Az alig egy milliméteres élősködő életre szóló vegetarianizmusra kényszerítheti az érintetteket – írja a 168.hu.
Ahogy terjed az élősködő, úgy terjed a húsallergia is
Az áldozatok száma évről évre több tízezerrel nő, aminek az az oka, hogy az eredetileg Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos kullancsfaj a klímaválság következményeként szinte feltartóztathatatlanul terjed.
Akit a húskullancs megcsíp, az a sertés-, marha-, nyúl-, bárány- vagy akár vadhús fogyasztása, de még egyes esetekben a zselatin, a tej, és bizonyos tejtermékek bevitele után is allergiás reakciótól szenvedhet.
Az alfa-gal szindrómának sokféle tünete lehet:
- csalánkiütés,
- köhögés,
- émelygés,
- nehézlégzés,
- hányinger, hányás,
- de akár súlyos, életveszélyes anafilaxiás sokkot is kaphat az érintett.
Amblyomma americanum: egy egész életen át tartó, súlyos, akár anafilaxiás rohamokkal járó húsallergiát okoz – fotó: flickr.com
Az allergia súlyossága személyenként eltérő
Fontos megjegyezni, hogy alapvetően mindezt nem a hús váltja ki, hanem egy benne található cukormolekula, a galaktóz-alfa-1,3-galaktóz, ami leginkább a vörös húsokban van jelen, de a tejben és a zselatinban is megtalálható.
Ezt az allergiát nehéz azonosítani, hiszen a húst a szervezet lassan bontja le, így nagyjából a fogyasztása után két órával kezdenek el jelentkezni a tünetek. Jó hír, hogy a halak és a szárnyasok húsában nincs benne a gondot okozó cukormolekula, így azt az alfal-gal allergiában szenvedők biztonsággal fogyaszthatják.
Az egész világsajtót bejárta az esküvői fotósként dolgozó Meghan Chapman esete, aki a munkája másnapján lett rosszul. A rosszulléteit semmi sem indokolta, ám egy házi steak elfogyasztása után, amiből a nő csak néhány falatot evett, éjszaka gyomorgörcsökre ébredt, a kezei és a lábai nagyon viszkettek, később pedig be is dagadtak.
Egy idő után az egész testét foltok borították be, megdagadt a nyelve, összeszűkült a torka. Ekkor ébredt fel benne a gyanú, hogy a különös élősködő csípésének az áldozata lehet ő is. Az antihisztamin segített a tüneteken, ám Chapmannek nem csak a betegség okozott nehézséget, hanem az is, hogy az orvosok felkészületlenek voltak az allergia diagnosztizálásában.
Eleinte csak a marhahústól tiltották el, de mivel továbbra sem lett jobban, lemondott az összes emlősállat fogyasztásáról.
„Az allergiám olyan erős volt, hogy ha valaki otthon húst sütött a konyhában, és megéreztem az illatát, a torkom viszketett és bedagadt, köhögni kezdtem, és alig kaptam levegőt. Mindemellett hányingerem is lett, és szörnyű fejfájás kínzott. Hogy megkönnyítsék a helyzetem, végül az egész családom alkalmazkodott hozzám, és lemondott az emlősök húsáról" – mondta akkor.
Amikor Chapmant másodjára is megcsípte egy húskullancs, súlyos tejallergiája lett. Ez már sokkal nagyobb nehézséget okozott a számára, mert kecskefarmjuk volt, és az állatokhoz sem tudott többé hozzáérni.
Időközben allergiás lett a kutyákra, lovakra, darazsakra, lódarazsakra is, ami nem meglepő, az alfa-gal allergiásoknál ötször nagyobb az esélye annak, hogy az érintett allergiás lesz a rovarcsípésre. A nő hogy együtt tudjon élni a súlyos allergiáival jelenleg is napi szinte szed antihisztaminokat.
Indexkép: flickr.com