A szeder sajnos nem tartozik a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök közé, pedig nagyon jót tesz az egészségnek.
A tél beköszöntével megemelkedik az erdei gyümölcsök, köztük a szeder népszerűsége is, de még mindig nem kedvelik annyira, mint például az almát vagy a banánt, annak ellenére sem, hogy egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó – írja a 168.hu a BBC Good Food cikke alapján.
Hazánkban egyre kevesebb helyen terem, a gazdák számára nem kifizetődő a termesztése, de a szeder fogyasztásáról emiatt nem lenne szabad senkinek sem lemondania. Sokan csak a fagyasztott vegyes gyümölcsök között találkoznak vele, pedig friss formájában is különleges íze van.
A szeder nagyon egészséges – fotó: pixabay.com
A lilásfekete színű szedret sokan keverik össze a ribizlivel, a málnával és az áfonyával, ugyanis ezek a bogyós gyümölcsök kiválóan kiegészítik egymást. Kissé fanyar ízüknek és élénk színeiknek köszönhetően számos süteményt díszítenek velük, pedig ennél lényegesen többre hivatottak.
A szeder is nagy mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és antioxidánsokat, amelyek az egészség védelmét szolgálják, és szakemberek szerint sokkal többet kellene belőle fogyasztanunk.
Miért egészséges a szeder?
Ennek több oka is van:
- a benne megtalálható flavonoidok hatékonyan támogatják az immunrendszert, amire az egyre hűvösebb időben nagy szükségünk is van.
- magas kálium- és C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztaniuk a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek is, de az sem mellékes tény, hogy ezen betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik, mert meggátolja a véralvadást, és segíti az erek ellazulását.
- kutatások szerint meggyőző a szeder rákmegelőző hatása is, a gyümölcsben található vegyületek gátolhatják a rákos sejtek növekedéséért felelős egyik enzim működését.
- az ásványi anyagok közül nagy mennyiségben található benne mangán, ami fontos szerepet játszik a zavartalan agyműködésben.
- támogatja a bélrendszer működését
- gyulladáscsökkentő hatású
- megelőzheti a gyomorfekély kialakulását
- kifejezetten hatékony lehet ajakherpesz esetén
- antibakteriális hatása is van.
Mivel egy valóban finom gyümölcsről van szó, könnyű megkedvelni, így a szakemberek azt tanácsolják, hogy fogyasszunk belőle, amennyit csak tudunk, hiszen ezzel nagyon sokat tehetünk az egészségünk védelméért.
Már napi 10 szem elfogyasztása is kielégítő mennyiségnek bizonyul – akár a nassolás helyett is bevethető délutáni finomságként.
Indexkép: pixabay.com