Koffein-vitamin koktél
A gyümölcs- és zöldségporok széles palettával rendelkeznek az étrend-kiegészítők piacán, ezek közül a brokkolipor is elérhető hazánkban, melynek egyik lehetséges felhasználási módja az, ha a kávéba kevered.
A brokkoli egy alacsony kalóriatartalmú étel, 100 gramm mindössze 34 kalóriát tartalmaz, A-, B-, C-, E-, K-vitaminban gazdag, folsavat, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, rezet és még több nyomelemet tartalmazó szuperélelmiszer. Az egyik legegészségesebb zöldségfélének tartják.
Az eszpresszóval és tejjel kevert brokkolis kávét egy melbourne-i kávézóban szolgálták fel először. A furcsa párosítás mellett szóló érv az volt, hogy az ausztrál lakosság kevés zöldséget fogyaszt, ezért jó megoldás lehet az új ital. Két kanál brokkoliporral jelentős mennyiségű vitamint vihetünk be a szervezetünkbe. Az ötlet nem váltott ki hatalmas lelkesedést az ausztrál kávézóban, azonban arra jó, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára.
Egy melbourne-i kávézóban szolgálták fel először az eszpresszóval és tejjel kevert brokkolis kávét – fotó: Shutterstock
Nem a brokkolis kávé az egyetlen meglepő próbálkozás, amely az egészséges életmód irányába mutat.
A matcha latte italban a japán zöld tea adja a zöld színt, és van, ahol csak tejjel, más helyeken kávéval keverve szolgálják fel. A matcha számos jótékony hatással rendelkezik, illetve L-theanin aminosavat tartalmaz, aminek stressz- és szorongásoldó hatása van.
A blue latte is egyre népszerűbb, mely kék spirulinát vagy kék pillangóborsóport tartalmaz. A spirulina a brokkolihoz hasonlóan szuperélelmiszer magas antioxidáns-tartalommal, ebben a cikkünkben írtunk róla.
De egyre népszerűbb a scallion latte, azaz a zöld- vagy újhagymás kávé is: az új kínai trend viharos gyorsasággal terjed. Íze állítólag meghökkentő, de finom.
Forrás: femina.hu