A legtöbb háztartásban az ünnepi időszak egyik elengedhetetlen kelléke a karácsonyfa. Senki sem szeretné kihagyni a gyerekei (és a saját) életéből azokat a meghitt pillanatokat, amikor a legkisebbek rácsodálkoznak a gyertyagyújtás után fényárban úszó díszes fenyőfára. Azok a fények, az az illat, az a hangulat... Már, ha nem jön közbe valami, ami negatív értelemben teszi emlékezetessé az ünnepet.
Hull és csupaszodik
Nem túl szép látvány, amikor már karácsony első napján egy csaknem csupasz fa áll a nappali közepén. Sajnos ez előfordulhat, hiszen megfelelő gondozás nélkül az élő fa gyorsan kiszárad, ezzel pedig csúnyává és tűzveszélyessé is válik. Hogyan érhetjük el, hogy a fenyőfánk élettartama megsokszorozódjon?
Már a vásárlásnál is sok minden eldőlhet, ahogy a későbbi tárolás, díszítés során is. Mire érdemes figyelni?
- a fa annál kevesebb tűlevelet fog lehullajtani, minél rövidebb idő telik el a fa kivágása és az eladása között
- soha ne vegyünk száraz, törékeny tűlevelű fákat
- a legideálisabb az lenne, ha mi magunk tudnánk kivágni a fát, mert így pontosan szabályozható az az idő, amit a fa víz nélkül tölt
- a kivágott fenyőt minél hamarabb tegyük vízbe, hogy ne száradjon ki, így fa törzse és a tűlevelei tovább frissek lesznek
- a fenyőt érdemes fokozatosan a benti hőmérséklethez szoktatni, tehát először egy-két napig a lépcsőházban, a kamrában ideális tárolni
- mindig vágjunk a fa végéből, mert a fában lévő nedv megkeményedik és elzárja a tűlevelekhez a víz áramlását ( a fa fajtájától is függ, hogy ezt hány alkalommal kell megtennünk)
- az sem mindegy, hogy a díszítés során hova helyezzük el a karácsonyfánkat - igaz, hogy jól mutat egy kandalló, vagy kályha mellett, de ez több szempontból sem a legoptimálisabb a számára. Egyrészt gyorsabban kiszárad, másrészt könnyen ki is tud gyulladni. Ezért törekedjünk arra, hogy minél hűvösebb helyen legyen felállítva, így sokkal tovább lesz szép.
- célszerű egy olyan állványt beszereznünk, amibe vizet is lehet tenni, mert ezzel is tovább tudjuk életben tartani a karácsonyfánkat. A legtöbb fa megfelelően gondozva és öntözve akakár 4-6 héten keresztül is bírja és majdnem olyan zöld marad, mint amilyen eredetileg volt.
A legtöbben ma is vágott fenyőt vásárolnak karácsonyra – Fotó: MTI/Sóki Tamás
Néhány szó a hazai fenyőtermesztésről
Magyarországon körülbelül 3000 - 3500 hektáron termesztenek karácsonyfa célú fenyőt, főleg Vas, Zala és Somogy megyében, azaz a tévhitekkel ellentétben, nem az erdők kiirtásából erednek a piacra kerülő fák. Az értékesítési célú fenyőtermesztés, – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát. A termesztők többsége kistermelő, sokan jövedelem kiegészítésként több évtizede foglalkoznak ezzel, de van néhány nagyobb, akár 50-60 hektáron gazdálkodó is.
Hazánkban csaknem 2 millió darab fa talál gazdára évente, az idei szezonban sem lesz hiány belőle. A választékban továbbra is a luc-, az ezüst-, és a Nordmann-fenyők a meghatározók. A sorrend tekintetében a vásárlók napjainkban a legjobbana nordmann fenyőt kedvelik, 70%-ban ezt viszik, és csak utána következik az ezüst, majd végül a luc.
A lucfenyő keresettsége jelentős mértékben csökkent az utóbbi években, a legtöbben azért nem vásárolják, mert gyorsan lehullik a tűlevele. A fenyőtermesztők szerint azonban ennek a legfőbb oka az, hogy a több napos-hetes kinti hőmérséklet után a hirtelen 20-25 fokos szobahőmérséklet sokk-ként éri a növényeket. Ez azonban nem csak a lucnál probléma, a többi fajta talán jobban tűri a hirtelen meleget, de a nordmann tűleve is idő előtt lehullhat.
A műfenyő nem környezetbarát
A műfenyő vásárlása nem környezetbarát megoldás. Gondoljunk csak bele! A vágott fenyőfa nem a természetes erdőkből kerül a fogyasztókhoz, hanem kifejezetten erre a célra használt mezőgazdasági földterületekről. Szélsőséges példával szemléltetve: ha senki nem vásárolna ezentúl vágott fenyőt, akkor a mostani fenyőterületek nagy részén néhány éven belül egyéb szántóföldi vagy kertészeti növénykultúra lenne: tehát nem növekedne a fenyővásárlás visszaszorításával az erdők mérete.
A műfenyő, bár több évig használható, végül mégis a kommunális hulladékba kerül. Ezzel szemben a fa komposztálható, vagy más módon felhasználható.
A vágott fenyő nem a természetes erdőkből kerül a fogyasztókhoz – Fotó: pixabay
Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a karácsonyfa beszerzését
„Az emberek azzal szúrnak ki magukkal, hogy az utolsó napokra időzítik a karácsonyfa vásárlást, mert azt hiszik, azt frissen vágták. Pedig szinte mindegyik, árusoknál megtalálható vágott fenyőt november második felében termelik ki“ – mondta több, általunk megkérdezett termesztő is.
Ennek magyarázata egyszerű: a fenyő kitermelése, szállítása, raktározása meglehetősen nagy logisztikai feladat, ráadásul a legtöbb karácsonyfa-termesztő terület a Dunántúlon található, nem ritka, hogy nagy távolságba kell eljuttatni a fákat.
Ezért nem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni beszerzést az idén sem: több termelővel való beszélgetés alapján elmondható, hogy az egyébként viszonylag jól kiszámítható karácsonyfapiac az idén több bizonytalansági tényezőt is el kell, hogy viseljen:
- előfordulhat, hogy a rosszabb anyagi kilátások miatt kevesebb vagy kisebb fát fognak az emberek vásárolni, így a választékkal lehetnek gondok;
- a kereskedők is óvatosak: november második felében jóval kevesebb fenyőt kötöttek le termesztőknél, gondolva az értékesítési lehetőségek esetleges nehézségeire
A legszebb fenyőfa a vásárlók szerint tömör, nem túl terebélyes és szabályos alakú – Fotó: pixabay
Melyik a legszebb karácsonyfa?
Természetesen a kérdés szubjektív, de a termesztőkkel és a kereskedőkel folytatott beszélgetések során kiderült: hazánkban a legtöbben a sűrű, nem túl terebélyes, szabályos alakú fenyőt keresik, és mint írtuk, főként a nordmannt. A hazai klíma azonban meglehetősen nehézzé teszi a termesztést, főként az utóbbi, egyre hektikusabbá váló időjárás miatt.
Ugyan egyelőre nincs jelentősebb csökkenés az éves csapadékmennyiségben, de az eloszlása nem kedvez a fenyőtermesztésnek, egyre fontosabb a vegyszeres növényvédelem az egyenletes növekedéshez és a szabályos forma kialakulásához. Mindez növeli az előállítás költségét. Néhány termesztő Dániából importál fenyőcsemetét, hiszen az óceáni klíma kedvezőbb, és egészségesebb csemete telepítésével jobb minőségű, szebb fa lesz a végeredmény.