A versenyről és az eredményről a Pékszövetség az MTI-t tájékoztatta. A versenyt 2023-ban is a hagyomány és innováció jegyében rendezték meg.
Az idei Szent István-nap kenyerének elkészítéséhez kovászos technológiát alkalmaztak, ez lényegében azt jelenti, hogy nem tartalmaz élesztőt, csak lisztet, vizet és sót. A győztes termék egy durum kenyér, amelyhez nagyságrendileg 75 százalékban durumlisztet és 25 százalékban BL 80-as kenyérlisztet használtak fel. Különleges jellemzője az is, hogy hosszan, 16 órán át kelesztik egy speciális hűtőben, amely magasabb hőfokon működik, mint az otthoni hűtők – áll a közleményben.
Heim Endre magyarázata szerint ez a hosszabb, hűvösebb kelesztési folyamat fermentáltabb, könnyebben emészthető és rendkívül ropogós kérget eredményez.
Az idei Szent István napi kenyeret az államalapítás napján, nemzeti szalaggal díszítve az ország számos pontján meg lehet majd vásárolni. Budapesten, a Magyar ízek utcájában pedig augusztus 18-20-án mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy megkóstolja. A standokon a Magyar Pékszövetség versenyének másik két díjazott terméke is kapható lesz: az idei innovatív kenyér, valamint a nyertes sétáló sütemény – írták.
A dunabogdányi Heim Sütöde fiatal tehetsége Borbás Marcsit, a programsorozat nagykövetét is beavatta a vadkovászos kenyér elkészítésének fortélyaiba.