Az intenzív állattartás ugyanis nagy mértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának világméretű növekedéséért – írja farminguk.com. A tudósok azt is bebizonyították, hogy rovarokból nyert élelmiszerek az emberek fehérje- és energiaszükségletét egyaránt képesek biztosítani. Az is egyértelmű, hogy a hulladékanyagokon tenyésztett rovarok fogyasztása esetén, számottevően kisebb mennyiségű állati termékre és kisebb takarmánytermő területre lenne szükség.

Több országban már most is gyakori a rovarmenü – fotó: Shutterstock

A világ nyolc legkiemelkedőbb egyetemi kutatóhelyének együttműködését összefogó N8 Partnership professzora, Dominic Moran számításai szerint az állati termékek fogyasztásának felére csökkentése a világban azt jelentené, hogy 1,68 milliárd hektárral (a globális mezőgazdasági terület egyharmadával) nagyobb terület maradna közvetlenül a humán élelmiszerek termelésére. Ez óriási megtakarítást és a világélelmezésben óriási tartalékot jelenthet. Kérdés azonban, hogy az európaiak vagy a gazdag amerikaik rászoktathatóak-e a rovarfogyasztásra.