A Biopont Kft. szalmonella lehetséges jelenléte miatt napraforgómagot, és napraforgós mézes szeletet vonat ki a forgalomból, előbbi visszahívott termék minőségmegőrzési ideje 2025. június 28., utóbbié 2025. július 6. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az ezzel egyező azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el. Az érintett napraforgómag tételszáma 242707, a mézes szeleté 2025/07/06.

A Biopont Kft. honlapján közölte, hogy a visszahívás kizárólag az említett lejárati dátumú tételeket érinti, minden más tétel teljesen biztonságos.

Az érintett bio hántolt napraforgómag 200 grammos kiszerelésű, a bio napraforgós mézes szelet 40 grammos.

A kérdéses termékek – fotók: Nébih

Azt írták, hogy a termékek visszavételét és ellenértékének visszatérítését a boltok a vásárlás helyén, saját hatáskörben intézik. A biopont.hu weboldalon vásárolt visszahívott termékek teljes összegét visszatérítik.


A Nébih ismertette: a szalmonellózis, a szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. Ezek a baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe.

Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követően 1-2 napon belül (6-48 óra) jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori, az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ha valaki beteg vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre – írták.

Indexkép: pixabay.com