Ez elsősorban a bennük található prebiotikumoknak köszönhető, melyek elősegítik a hasznos bélbaktériumok elszaporodását és aktivitását, és javítják a bélmikrobiomot. A prebiotikumok olyan nem emészthető növényi rostok, amelyek megtalálhatók többek között a hagymában, a fokhagymában, a póréhagymában, az articsókában, a banánban és a cikóriagyökérben is.

A növényi alapú étrend előnyei

A növényi alapú étrend – amikor javarészt vagy teljes egészében csak növényekből álló étrendet követünk – támogatja az immunrendszer működését azáltal, hogy rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, melyeket állati eredetű táplálékforrásokból nem tudunk beszerezni. A növényekben megtalálható vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák és antioxidánsok segítenek megőrizni a sejtek egészségét. Mivel az immunrendszert is erősítik, szervezetünk hatékonyabban tud védekezni a mikroorganizmusokkal és a fertőzésekkel szemben.


A növények tele vannak olyan értékes tápanyagokkal, amelyek csökkentik és akár meg is szüntethetik a szervezetben lévő gyulladást.

A fitokemikáliák olyan antioxidánsok, amelyek semlegesítik a szervezetbe hatoló kórokozókat, illetve csökkentik annak az esélyét, hogy toxinok, vírusok és baktériumok kerüljenek a szervezetbe, amelyek betegségeket okozhatnak.

Az antioxidánsok csökkentik a szervezetben az oxidatív stressz mértékét is, minimalizálva a sejtek károsodásának kockázatát. A növényi alapú étrend segít az egészséges testsúly fenntartásában is.

zöldségfélék

A növények tele vannak olyan értékes tápanyagokkal, amelyek csökkentik és akár meg is szüntethetik a szervezetben lévő gyulladást – fotó: Shutterstock

A növényi alapú étrend sok rostot tartalmaz, melyek rengeteg pozitív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre: javítják a bélrendszer egészségét, segítenek, hogy a szervezetünk jobban fel tudja szívni a tápanyagokat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy minél kevésbé alakuljon ki gyulladás a szervezetünkben. A rostok továbbá csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Emellett szerepük lehet a rák, különösen a vastagbélrák kockázatának csökkentésében is.

Forrás: gyogyszernelkul.com