Igen, sikerült neki, itt egy ízig-vérig magyar Rubik-kocka görögdinnye!
De ne szaladjunk előre ennyire, hiszen volt előzménye is ennek a különlegességnek.
Előtérben 2022 újdonsága, a Rubik-kocka dinnye, míg mögötte a már két éve debütált dobókocka forma – fotó: Pap Róbert
Pap Róbert nem mindennapi dinnyetermesztő munkásságával 2020 júliusában ismerkedtünk meg, amikor bemutatta – a világon valószínűleg első – saját termesztésű dobókocka formájú görögdinnyéjét.
A fiatal gazda egyébként is népszerű ízletes, saját gyökerű – nem tök alanyra oltott – görögdinnyéivel a Vásárhelyi Dinnye brend alatt, hiszen szorgalmasan árusítja a hódmezővásárhelyi piacon portékáját.
2020 júliusában szerkesztőségünk is kivonult a dinnyeföldre, hogy csodájára járjon a dobókocka formájú gyümölcsnek – sőt, az interjúban egy viccnek szánt mondatot is megörökítettünk Robitól, amikor arra válaszolt nekünk, hogy milyen jövő tervei vannak a különböző, különleges dinnyékkel való kísérleteivel.
"Lehet, hogy megpróbálkozom egy Rubik-kocka dinnyével, hiszen az valóban egyedülálló – és minden vonatkozásában magyar találmány lenne."
– Mondta Robi, majd szerényen hozzátette: "Egyébként nem hiszem, hogy sikerülne és ezt csak viccből találtuk ki a haverokkal."
A két évvel ezelőtt készült riportot itt tekinthetik meg, Pap Róbert riportja pedig 3:45 percnél kezdődik:
Most újra a fiatal gazdától hangos a sajtó, ugyanis a hódmezővásárhelyi srác beváltotta az akkori nekünk felvetett ötletét.
Megszületett a Rubik-kocka görögdinnye
– De vajon milyen érdekességeket és kulissza-titkokat tudhatunk meg róla?
- A Rubik-kocka dinnye termesztése 2 év kísérletezés után sikerült
- A termesztés során egy – a korábban már a dobókocka formájú dinnyéhez hasonló – saját fejlesztésű formában sikerült kinevelni a híres dinnyét.
- Annak ellenére, hogy Japánban például kiugróan magas ára van egy szögletes dinnyének, ezek a különlegességek Robi szerint sosem lesznek olyan finomak, mint egy hagyományos, kerek görögdinnye.
- A Rubik-kocka dinnye színezése speciális ételfesték-kombinációval készült, amely tartósan be tudja fedni a héjat, ugyanakkor nem káros az egészségre.
- A festés tartósítása is külön "művészet", ami egyféle étel-lakkal valósítható meg.
Végül, Pap Róbertet kérdezzük, hogy mi jöhet még ezek után?
– Nem hiszem, hogy lesz folytatás, hiszen, ha jól belegondolunk, valójában a szögletes dinnyék termesztésének az érdekességen és a kezdeti kihíváson kívül nincsen semmi értelme. Azon kívül sok időt is igényel a kísérletezgetés, hiszen hiába rakja az ember sablonba a dinnyét, nem biztos, hogy belenő.
Két évvel ezelőtt már megismerhettük a kocka formájú dinnye termesztési nehézségeit – fotó: Pap Róbert
A fogyasztók pedig a hagyományos Vásárhelyi Dinnye különlegesen finom íze miatt térnek vissza hozzánk...
Azonban talán annyi eredménye mégis van a Rubik-kocka dinnyémnek, hogy öregbíti az igazi magyar görögdinnye jó hírét a fogyasztók körében és talán később is eszébe jut majd a Hódmezővásárhelyre utazó vendégeknek, turistáknak, hogy ellátogassanak a piacra egy kis termelői zöldségért, gyümölcsért. – fűzte hozzá Pap Róbert.
Mi újfent gratulálunk Robinak és kívánjuk, hogy a dinnyetermesztés mellett még sok-sok évig őrizze meg kreativitását és a szakmai iránti szeretetét – ezzel is példát mutatva korosztálya számára.