A szőlőfogyasztás egészségügyi előnyei

A szőlő sok C-vitamint, káliumot és folátot tartalmaz, ezáltal erősíti az immunrendszert, és segít a vérnyomás szabályozásában.

A szőlő antioxidánsokban is gazdag: polifenolokban, katekinekben és antociánokban. Fenolos vegyületben: rezveratrolban is bővelkedik – sokan elsősorban emiatt fogyasztják, ugyanis a rezveratrol nem csupán egy antioxidáns, de rákellenes hatással is rendelkezik.

A szőlő tartalmaz káliumot és rostokat is, melyek elősegítik a jó szívműködést, és szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. A már említett polifenolok, a kvercetin és a rezveratrol pedig nemcsak a gyulladástól, hanem az oxidatív károsodástól is védik a szervezetünket.

Más antioxidánsokat is tartalmaz ez a gyümölcs, például karotinoidokat: luteint és  zeaxantint, amelyek segítenek megvédeni a szemet többek között az UV-károsodásokkal szemben, illetve mindkét tápanyag csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatait.


A lila és a vörös szőlő a legegészségesebb, melyek antioxidánsai védik az agy egészségét, javítják a tanulási és gondolkodási képességeket, és jót tesznek a memóriának.

szőlő

A lila és a vörös szőlő a legegészségesebb – fotó: Pixabay

A szőlő segít a hidratálásban is, valamint óvja az ízületek egészségét, és segít csökkenteni a kalóriabevitelt.

A szőlőben található melatonin elősegíti a hosszú és pihentető alvást, ami kulcsfontosságú az egészségünkhöz, hiszen az alváshiány számos betegséggel összefüggésbe hozható, például a depresszióval, stroke-kal, vesebetegséggel, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel és az elhízással.

A szőlő természetes antimikrobiális tulajdonságai révén támogatja az immunrendszert, amely védelmet jelent a baktériumok és vírusok ellen.

Forrás: gyogyszernelkul.com