Ausztrál kutatók egy olyan járdát építettek, ami három részből áll: egy hagyományos és két speciális beton keveréke. A zaccbeton, amennyiben hosszabb távon beválik, forradalmat indíthat el a betongyártásban.
Tavaly augusztusban jelent meg az ausztrál RMIT Egyetem kutatóinak tanulmánya, amelyben arról írtak, hogy a kávézacc forradalmasíthatja a betongyártást. A betont 30 százalékkal erősíti, ha egy speciális eljárással a kávézacc is szerepet kap az előállításában, és az új eljárás jót tesz a környezetnek is.
A szerves hulladékok ártalmatlanítása jelentős környezeti kihívás, hiszen nagy mennyiségben bocsátanak ki üvegházhatású gázokat (metánt, szén-dioxidot), amelyek szerepet játszanak az éghajlatváltozásban. Csak Ausztrália 75 millió kilogramm kávézaccot termel éves szinten, melynek zöme hulladékként végzi.
Most az ötletet valós környezetben tesztelték Melbourne-ben.
Az eljárás egyik legfontosabb része, hogy a keverési arányok megfelelőek legyenek. A betonhoz használt homok 15 százaléka helyettesíthető a kávézaccal úgy, hogy az erősebbé váljon. Ez egy nagyobb építkezés esetében, ahol 100 tonna homokra van szükség a beton keveréséhez, 15 000 kilónyi mínuszt jelent.
Problémát az jelent, hogy a zacc szerves anyag, így idővel lebomlik. Azonban ha 350 Celsius-fokra felmelegítik, és kizárják az oxigént, akkor bioszén keletkezik, ami nem bomlik le úgy, mint a szerves anyagok.
A kutatók három különböző betont készítettek: egy hagyományost, egy olyat, amihez faaprítékból készült bioszenet használtak fel, egyet pedig a kávézaccos megoldást alkalmazva. Ezt követően egy járdát készítettek el a három különböző beton felhasználásával.
Ha kellőképpen strapabíró a technológia, azzal a környezet is nyerhet, és az építkezések is olcsóbbá válhatnak.
Forrás: hvg.hu
Indexkép: Youtube-videó