Az ázsiai konyhában jól ismert zöldség állítólag a jövő egyik legnépszerűbb alapélelmiszere lehet.

Az ube egy elsősorban Ázsiában ismert, de lassan az egész világon elterjedt gumós növény, itthon lila édesburgonya vagy lila jamgyökér néven is ismert. Barnás-szürkés héja alatt lila hús található, ami a főzés során megpuhul, íze pedig egészen különleges, ezért az ube igen sokrétűen felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is.

Jótékony hatásai

Rengeteg antioxidáns található benne, például antociánok – ennek köszönheti vibráló színét is. Gazdag B-vitaminban, E-vitaminban, tiaminokban, niacinban, továbbá kalciumban, vasban, C-vitaminban és A-vitaminban is, a benne lévő rostokkal pedig igazi egészségbomba, és remek gyulladáscsökkentő.

Az ube fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, valamint a rák és a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása, valamint A- és C-vitamintartalma miatt csökkentheti az asztma tüneteit. Javíthatja a bélrendszer egészségét, csökkenti a vastagbélgyulladás tüneteit.


Szinte bárhogyan fogyasztható

Salátákban, köretként, sütve, grillezve vagy püré formájában is kiválóan megállja a helyét. Az ázsiai konyhában pörköltekbe, levesekbe is használják, és lisztet is készítenek belőle. Kellemes, édeskés íze miatt remek összetevője édességeknek is, díszítésre is nagyszerű választás, és fagylalt is készül belőle.

Íze egyeseket gesztenyére, másokat kókuszra vagy vaníliára emlékeztet.

ube

Az ube barnás-szürkés héja alatt lila hús található – fotó: Pixabay

Hogyan mentheti meg az ube az emberiséget?

2019-ben a Knorr a WWF brit szervezetével, valamint további tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők bevonásával összeállított egy listát, melyen a „jövő 50 élelmiszere" szerepel. Ezek egészséges, magas tápanyagtartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök, melyek magas terméshozamra képesek, és kedvezőtlenebb időjárási körülmények mellett is jól termeszthetők. Ezek a túlnépesedést és a globális felmelegedést tekintve nagyon fontos szempontok.

A listára több gumós növény is felkerült, köztük az ube is, a szakértők pedig arra buzdítanak, hogy fogyasszunk minél többet belőle, hiszen ezzel magunknak és a bolygónak egyaránt jót teszünk.

Források: divany.hu, bien.hu