A vöröshagyma az ételeink jelentős részének fontos alapanyaga, ezért jó, ha tudod, milyen egészségügyi előnyei vannak a fogyasztásának.
A vöröshagyma jótékony hatásai
• A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség: a kalóriatartalma minimális, azonban rengeteg tápanyagot tartalmaz. Jelentős mennyiségű C-vitamin van benne, ami az erős immunrendszerhez szükséges; B6- és B9-vitamin, melyek az idegrendszer normális működéséhez szükségesek; továbbá van benne kálium, ami a testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza.
• Kutatások igazolják, hogy rendszeres hagymafogyasztással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata, mert a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.
• A vöröshagymában (és a lilahagymában) található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns segít megakadályozni a sejtkárosodást, ezáltal olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.
Rendszeres hagymafogyasztással minimalizálható a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata – fotó: Pixabay
• A hagyma jelentősen csökkenti a vércukorszintet, és rendszeres fogyasztásával mérsékelhető a diabétesz kialakulásának kockázata.
• A hagyma olyan agresszív baktériumtörzsekkel szemben is hatásos lehet, mint az e-coli vagy a streptococcus. A hagyma héjából kivont quercetin nevű flavonoid képes megállítani e baktériumok szaporodását.
• Egy kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen hagymát fogyasztók körében kevesebb a csontritkulásból adódó csonttörés.
• A hagyma prebiotikumokban is bővelkedik, ezáltal segít megőrizni az egészséges bélflórát, hozzájárulva az immunrendszer normális működéséhez.
A hagymafélék rendkívül egészségesek – fotó: Pixabay
És most nézzük, mit tesz az egészségünkkel a fokhagyma!
A fokhagymafogyasztás egészségügyi előnyei
A fokhagymát, tápértékén és élvezeti értékén túl, évszázadok óta használják betegségek ellen a népi gyógyászatban. A fokhagyma gazdag olyan szerves kénvegyületekben, amelyek jellegzetes ízét és illatát adják. E vegyületeknek tulajdonítják az összes, egészségre gyakorolt előnyös hatásait is.
A fokhagymát évszázadok óta használják a betegségek ellen népi gyógyászatban – fotó: Pixabay
• A fokhagyma jótékony hatással van az érrendszerre.
• Összetevői csökkentik a koleszterinszintet.
• Képes csökkenteni a vérnyomást, miközben a vérkeringést élénkíti. Hatására az erek könnyebben és több vért tudnak szállítani.
• Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.
• Tisztító hatása különösen jelentős a gyomor- és béltraktusban. Hatóanyagai felfúvódás, székrekedés vagy enyhe hasmenés esetén is jó szolgálatot tesznek.
• Támogathatja a csontok erősségét.
• A megfigyelések szerint a szemölcsök is eltüntethetők vele, ha 1 zsenge fokhagymagerezdet kettévágva a nedves felével bedörzsöljük a szemölcsöt, és e műveletet naponta 3-4 alkalommal megismételjük.
Forrás: mindmegette.hu, mindmegette.hu 2