A gyümölcsökben és zöldségekben olyan vitaminok, ásványi anyagok és mikrotápanyagok találhatók, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatait a legújabb kutatási eredmények szerint.

A karotinoidok szerepe

Az Alzheimer-kór kialakulásában többféle tényező játszhat szerepet, úgymint genetika, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, nem megfelelő alvás, stressz, de az étrend is fontos szerepet játszik az agyi egészség fenntartásában.

A kutatók most megállapították, hogy azon betegek körében, akik Alzheimer-kórban szenvednek, jóval kisebb a karotinoidok szintje, mint azon személyeknél, akik nem szenvednek ebben a betegségben.


A tanulmányok szerint tehát a karotinoidok rendszeres bevitele jelentősen lecsökkentheti az Alzheimer-kór kockázatait.

Ilyen karotinoid lehet a béta-karotin, melynek gazdag forrásai a sárgarépa, a sárgadinnye, a spenót, az édesburgonya, valamint a lutein, amelyet a tojássárgája, a vízitorma és a pisztácia is tartalmaz.

A vizsgálatok során megállapították, hogy bizonyos karotinoidok, például a likopin, a zeaxantin, a lutein és az E-vitamin koncentrációja is jóval alacsonyabb az Alzheimer-kórban diagnosztizált személyek körében, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

zöldségfélék

Azon betegek körében, akik Alzheimer-kórban szenvednek, jóval kisebb a karotinoidok szintje – fotó: Shutterstock

A gyulladás és az oxidáció is oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának. A karotinoidoknak gyulladáscsökkentő hatása is van, és az oxidatív stresszel szemben is védelmet jelentenek. Segíthetnek csökkenteni a normál agyi anyagcsere által okozott károkat, az olyan étrend pedig, amely likopinban, luteinben és zeaxantinban bővelkedik, szintén segíthet az agy egészségének megőrzésében.

Tehát az agyi betegségek elkerülése érdekében étrendünk bőven tartalmazzon olyan ételeket, amelyekben van likopin, lutein, zeaxantin és E-vitamin.

A likopin forrásai: görögdinnye, paradicsom. Sok luteint tartalmaz a vízitorma, a tojássárgája, a kivi és a pisztácia. Zeaxantinban bővelkedik például a paprika és a kukorica, E-vitaminban pedig a napraforgómag, a tökmag és a lenmag.

A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök az agysejtek károsodását idézhetik elő, de okozhatnak stroke-ot, rákos megbetegedéseket és szívbetegségeket is. A flavonoidok olyan természetes anyagok, amelyek szintén megtalálhatók a zöldségekben, a gyümölcsökben, de ezeken kívül például a teában, a borban és az étcsokoládéban is.

Forrás: gyogyszernelkul.com