Lengyelország a legutóbbi 7-8 évben számottevően növelte a csiperkegomba termesztését – olvashatjuk a farmer.pl lengyel hírportálon. A Lengyel Élelmiszer-gazdasági Intézet felmérése szerint a kibocsátás növekedése – a nemzetközi piacokon mutatkozó magas kereslet hatására – meghaladta a 40 százalékot.
Az országban 2017-ben előállított termékmennyiség az előző évihez képest 1,5 százalékkal (325.000 tonnára) növekedett. Ennek a mennyiségnek mintegy 95 százaléka exportra került, és mintegy 449 millió exportbevételt biztosított az országnak. A lengyel gombaexport mintegy 90 százaléka jelenleg már az EU-tagországok piacaira irányul.
A lengyel gombaexport mintegy 90 százaléka jelenleg már az EU-tagországok piacaira irányul – fotó: Pixabay
Ennek a pozíciónak az eléréséhez a lengyel termelőknek jelentős európai konkurenciát kellett legyőzniük, elsősorban Hollandia részéről. A lengyelek nagy előnye, hogy a gomba betakarítását kézzel végzik, így a piacon egész gombákat kínálhatnak a nyugati termelők szeletelt termékeivel szemben. További előny az olcsóbb lengyel munkaerő, amely azonban várhatóan néhány éven belül megszűnik, mivel annak költségei lassan felzárkóznak a nyugat-európai szinthez.