A freshplaza.com hírportál beszámolója szerint a Wageningeni Egyetem vezető kutatója, dr. Stacy Pyett a WHO adataira támaszkodva kijelentette, hogy a világ élelmiszer-ellátása tisztán növényi fehérjékkel is megoldható lenne.
a vegán életmódra, illetve fogyasztásra való átállás óriási termőterületeket szabadítana fel, amelyeket állati takarmányok helyett élelmiszer-alapanyagok termesztésére lehetne átállítani.
Jelenleg a világban előállított növényi fehérjéknek mintegy felét állatokkal etetik fel, holott azok gyakorlatilag emberek élelmezésére közvetlenül is alkalmasak lennének. Ráadásul – Pyett szerint – az állati takarmányok évente előállított tömegének mintegy egyharmada a betakarítás után veszendőbe megy, amit a humán élelmezésre való hasznosítás esetén könnyebben el lehetne kerülni.
Egy személy élelmiszer-ellátásához 0,17 hektár termőföldre van szükség, miközben a teljes lakosság vegán életmódra történő átállása esetén ehhez 0,12 hektár is elegendő lenne – fotó: Shutterstock
Dr. Pyett és a Wageningeni Egyetem másik kutatója, dr. Hannah van Zanten azt is kiszámította, hogy jelenleg egy személy élelmiszer-ellátásához 0,17 hektár termőföldre van szükség, miközben a teljes lakosság vegán életmódra történő átállása esetén ehhez 0,12 hektár is elegendő lenne.
Más kérdés azonban, hogy az állattartás a termelői jövedelmekben magas részarányt képvisel, és a nagy növények termesztésére kevésbé alkalmas területeket is képes hasznosítani.