A kender ma már nem csupán egy egyszerű rostnövény, sokoldalú hasznosítása révén a gazdasági jelentősége világszerte növekszik, és ipari felhasználása egyértelműen elválasztható a kábítószertermeléstől.
Amerikai kutatók rámutattak arra, hogy a kendermag magas tápértékű és kedvező összetételű fehérjéket tartalmaz, amelyek értékes élelmiszerek forrásai lehetnek.
Különösen értékesek a kendermagban található telítetlen zsírsavak (ómega-3 és ómega-6). Többek között a kender élelmezési hasznosítási lehetőségeinek feltárására jött létre az USA-ban a Kenderkutatási Konzorcium (Hemp Research Consortium).
A kendertermesztés növényvédelme nagy kihívások elé néz – Fotó: Shutterstock
A kendertermesztés növényvédelme egyelőre még gyerekcipőben jár, ami akadályát képezi a termesztés felfuttatásának
Termesztők és kutatók keresik a védekezés megfelelő eszközeit. Egy amerikai alapítvány a közelmúltban 210.000 dolláros támogatást nyújtott a New-Yorki Cornell Egyetem részére, hogy kutassa azokat a biológiai növényvédő szereket, amelyek a kender főbb kártevőinek és kórokozóinak leküzdésére alkalmasak lehetnek. A Kentucky Állami Egyetem egy hasonló, támogatott programban vesz részt.
Forrás: verywellhealth.com, morningagclips.com