Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform.hu Élelmiszeripar Webináriumán beszélt erről 2021. szeptember 15-én. A három elvárás, mely egyre fokozódó nyomásként terhelődik az élelmiszeripar szereplőire:
- A fogyasztók és a kiskereskedelem igénye a legelemibb elvárás a három közül.
- Fontos szempont a hazai gazdaság erősítése, az önellátásra való törekvés, a hozzáadott érték növelése.
- A nemzetközi és hazai színtéren pedig egyre erősödő igények mutatkoznak a fenntarthatósági elvek érvényesítése mellett, illetve a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező termékek előállítása és fogyasztása iránt.
Az államtitkár elmondta, hogy a nehezen összeegyeztethető célok elérésének érdekében a szabályozási és a támogatási háttér folyamatos fejlesztése zajlik. Magyarországon 4000 élelmiszer-feldolgozással foglalkozó társaság működik, köztük sok a kis méretű, ráadásul 30-féle különböző élelmiszer termelésével foglalkoznak ezek a vállalkozások.
Elengedhetetlen a termékpályás együttműködés
Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a termékpályán belüli szereplők együttműködésének fejlesztésére, mert az összehangolt működés az alapfeltétele annak, hogy „jól tudjunk befektetni ebbe az ágazatba”. A szabályozás- és támogatáspolitika is ennek az iránynak a követését fogja ösztönözni a jövőben.
Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fog az agrártárca fektetni arra, hogy tisztességesebb irányban változzon a forgalmazói és a felvásárlói magatartás.
Nagy horderejű változások történtek az élelmiszeripari támogatásokban
A 200 milliárd forintos keretösszegű Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázatra eddig 105 milliárd forint értékben érkezett be támogatási kérelem, a felhívás bezárásáról leghamarabb októberben fognak tárgyalni. Feldman Zsolt kiemelte, hogy jelentős pályázói igény esetén később is elérhetőek lesznek a források.
„Minőségi ugrást várunk az élelmiszeriparban ettől a támogatási konstrukciótól. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy az élelmiszeripari szegmens szereplői most mérettől függetlenül, és az előállított termékek megkülönböztetése nélkül vehetik igénybe ezeket a támogatásokat” – tudtuk meg a webináriumon tartott köszöntő során.
Új idők – mi lesz 2023 után?
2023-tól új időszak kezdődik, amelyben központi szerep jut majd a fenntarthatóbb alapanyag-termelés szabályozási keretének kialakításának, ami az élelmiszerek minősége, árak szempontjából sem elhanyagolható kérdés.
Azok a támogatási formák, amelyek most elérhetőek, továbbra is rendelkezésre fognak állni, de
a piaci szereplők együttműködésével megvalósuló fejlesztésekhez bővebb támogatási lehetőségek fognak rendelkezésre állni, kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyag-biztonságra.
Az agrártárca szeretné jobban összekötni a szereplőket, és a támogatások ezt a folyamatot fogják ösztönözni.
Kiemelt figyelmet kap az alapanyag-biztonság, és a piaci szereplők közötti együttműködés – Fotó: Shutterstock
További előadások a webináriumon
Az Agroinform.hu Élelmiszeripar Webináriumán "Élelmiszeripari helyzetkép és a változó trendek" címmel tartott előadást Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Vörös Attila előadásában felhívta a figyelmet a klímaváltozás miatti új trendek előretörésére, részletesen hamarosan beszámolunk az előadásról.
A kerekasztal-beszélgetésben dr. Felkai Beáta az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztályának vezetője, Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója, dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Holding Zrt. elnöke, Vörös Attila (FÉSZ) és Kasza Sándor, az Omega Csoport pályázati szakértője vettek részt.
A beszélgetés során arról kérdeztük a felkért szakembereket, hogy milyen fejlődési pályát járt be az élelmiszeripar az utóbbi időszakban, milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a továbbfejlődéshez, illetve milyen átalakulás várható a fogyasztói trendek változása és a fenntarthatósági követelmények miatt.
Prof. Dr. Friedrich László egyetemi tanár, a MATE ÉTTI igazgatója, a Digitális Élelmiszeripari Stratégiáról előadást, melyben bemutatta a hazai élelmiszeripar előtt álló legnagyobb kihívásokat, a digitális megoldások ágazaton belüli alkalmazásának lehetőségeit. Rámutatott arra, hogy a digitalizáció térnyerésével milyen előnyökre tehet szert az ágazat például a beszerzések nyilvántartása, a nyomon-követés korszerűsítése és a technológiai innováció területén, s milyen lehetőségek és kihívások várhatóak a stratégia által meghatározott cselekvési terv megvalósítása során.
A rendezvényen elhangozott összes előadás elérhető lesz hamarosan az agroinform.hu-n.