A beszélgetés során többek között elhangzott:

  • Marton Adrienn saját anyai tapasztalatait is megosztja az Európai Friss Kalandok program keretében – annak egyik nagyköveteként – a szülőkkel, hogy miként szerettethetik meg a gyerekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, az egészséges táplálkozást. A NAK a most záruló 3 éves Európai Friss Kalandok program után újra támogatást nyert – a francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezettel együttműködésben – egy 3 éves programra.
  • A gasztroműsor-vezető elárulja, milyen trükköt javasol: a gyerekekhez elsőként a szemükön, a látvánnyal, az étel kinézetén keresztül vezet az út, továbbá a velük közös ételkészítésnek is nagy szerepe lehet. A gyümölcsöket szívesebben fogyasztja minden gyerek, nagyobb trükköket a zöldségek esetében szükséges bevetni.

zöldség egészség

A gyümölcsöket szívesebben fogyasztják a gyerekek, a nagyobb kihívást a zöldségek jelentik – fotó: MTI

  • Érdemes a szeretett hamburgerbe zöldségpogácsát csempészni, a gyümölcsöket felszelve tálalni, vagy zöldségchipset kitenni a tévézéshez. A pizzára „oda lehet csempészni” a zöldségfeltétet, a spenót és a fetasajt pedig jobban fogy a gyerekek körében, ha kakaós csiga kinézetűt készítünk belőle. A reggeli turmixba, smoothie-ba pedig belekerülhet titkon az uborka, cukkini, fodros kel.
  • A podcastből az is kiderül, hogy Adrienn hogyan lett étel-stylist, miért kellett pingponglabdát paníroznia és dinnyét rúzsoznia az ételfotózásokon. Mesél a TV2-n négy éve futó Adri’s Kitchen műsorról, ahol a NAK programja nyomán bevezette a termelők meglátogatását is.
  • Karácsonyi tippeket is ad, hogy milyen egészséges ételek kerüljenek az asztalra, és hogyan nézzenek ki azok, hogy a gyerekek is megszeressék őket. Mivel az ünnepekkor sok a desszert, érdemes azokba is belecsempészni a zöldségeket: hasék, zöldséges sós csigák, mini zöldséges hamburgerek. De a legfontosabb javaslata, amit ő is csupán három éve gyakorol: stresszmentesen, görcsölés nélkül kell készülni a karácsonyra.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi videón: