A mesterséges húsok előállításában sikeresen működő Wanda Fish Technologies izraeli vállalat az amerikai Tufts Egyetemmel kötött együttműködési szerződés alapján, két évvel ezelőtt elindított egy programot laboratóriumban előállítható halhús termelésére – írja a fleischwirtschaft.de portál.
|
A kutatást több izraeli és nemzetközi szervezet, köztük az Israeli Innovation Authority (IIA), a Strauss-Group's izraeli székhelyű élelmiszertermelő megavállalat és a Kitchen FoodTech Hub is szponzorálja. Az előfinanszírozásra már mintegy 3 millió US dollár gyűlt össze.
Izraeli kutatók mesterséges halhús létrehozását tervezik – Fotó: Pxfuel
A szakemberek szándéka első lépésben a halak izomszöveteinek előállítása, majd pedig biológiai fejlődésük mesterséges körülmények között történő lemásolása, beleértve a halfehérje omega-3 tartalmának megtermelését, valamint a halfilé textúrának és az ízeknek az eredetivel megegyező kialakítását is.
Amint David Kaplan, a Ttufts Egyetem vezető kutatója és szövettenyésztési szakértője elmondta, az eredmény a nagy keresletnek örvendő, de a természetes vizekben erősen fogyó halállomány alternatívája lehet.
A fejlesztés további előnye, hogy az így előállított halhús abszolút tiszta, higanytól és a természetes vizekben található egyéb szennyeződésektől mentes. Jelenleg ilyen kutatással kevesen foglalkoznak, ezért annak megjelenése egy magas nyereséget biztosító, gyorsan terjedő piacot alakíthat ki.