A humigátor egy olyan gép, amely a tárolótér levegőjét kivezeti, kitisztítja, és atomizált vízzel keveri össze. Nyomásváltoztatást alkalmazva, a vízrészecskék nagy sebességgel mozognak, és befognak minden baktériumot, vírust és egyéb kórokozót, illetve szennyező anyagot a levegőből. A készülék különválasztja a szennyezett vizet a levegőtől, és az utóbbit megtisztítva fújja vissza a tárolótérbe – írja a freshplaza.com.

burgonya

A módszer még a csírázásgátlók alkalmazását is feleslegessé teszi – fotó: Shutterstock

A burgonya a megtisztított légtérben akár 12 hónapig károsodás nélkül tárolható, amit elsősorban a tárolótér megtisztított levegője és annak magas (95-98 százalékos) páratartalma biztosít. A módszer még a csírázásgátlók alkalmazását is feleslegessé teszi. A laboratóriumban tesztelt humigátor legnagyobb előnye pedig a burgonyavész teljes háttérbe szorítása.  A módszer 500 és 50.000 tonna között bármilyen mennyiségű burgonya tárolásánál alkalmazható.