A magyarországi húsipari cégek közül a Kaposváron működő Kométa lett az első, amely melléktermék-feldolgozó üzemmel rendelkezik. A 664 millió forintos pályázati támogatást élvező beruházás 1,4 milliárd forintból épült, és itt dolgozzák majd fel a vállalatnál keletkező évi 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket. Az üzem kapacitása egyébként évi 15 ezer tonna.
"Ezzel a társaságnál 870 ember munkahelye válik biztossá, csökken a környezeti terhelés, fontos alapanyagokhoz jut az állateledel- és takarmánygyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az új üzem avatásán.
Átadják a Kométa melléktermék-feldolgozó üzemét: Szita Károly polgármester (Fidesz-KDNP), Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gelencsér Attila fideszes országgyűlési képviselő az új üzem ünnepélyes avatásán 2021. május 17-én – Fotó: MTI/Varga György
A Kométa a város legnagyobb foglalkoztatója és kiemelten fontos vállalat Magyarországon, hangsúlyozta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Az ünneplyes avatáson bejelentette azt is, hogy 38 hektárral bővítik a kaposvári keleti ipari parkot, valamint megkezdték egy másik, 173 hektáros iparterület kialakítását is.
Giacomo Pedranzini, a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója a melléktermék-feldolgozó üzem átadóján arról beszélt, hogy a vállalat a feldolgozóban évi 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék és olaj előállításával 600-700 millió forint árbevétel elérését tűzte ki célul.