A házi kenyérsütésre a koronavírus-járvány idején sokan kaptak rá, most azonban a brutális kenyérárak miatt kell hezitálni azon, hogy vajon olcsóbb lenne-e, ha a kenyér a saját otthoni sütőből kerülne elő - írja a novekedes.hu

kenyér

Az elfogyasztott kenyér zöme az üzletekből, pékségekből kerül az asztalra – fotó: pixabay.com

A házi, vagy a bolti pékáru az olcsóbb?

Az elfogyasztott kenyér zöme az üzletekből, pékségekből kerül az asztalra. Az otthoni kenyérsütés a koronavírus járvány idején jött újra "divatba" - egyrészt azért, mert senki sem szeretett az otthonából kimozdulni, másrészt azért, mert a vírus esetleges terjedése a kenyér és pékáruk által sokakban keltett aggodalmat.

Napjainkban viszont egy újabb próbatétel: a pékáruk, kenyerek brutális inflációja az, ami okot ad arra, hogy otthon süljön ki a kenyér, kifli és zsemle.

A kérdés mostmár csak az: megéri bajlódni vele? A válasz már most borítékolható: igen.

zsemle

Várható volt (és a továbbiakban várható is lesz), hogy a durva áremelkedés a teljes termékpályán megmutatkozik az alaptermékeknél és az extrább, sokmagvas, vagy teljes kiőrlésű termékeknél egyaránt – fotó: pixabay.com

2023 első negyedéve nagyon nehéz lesz

Legalábbis Király László, a tüskeszentpéteri lisztről elhíresült Zala Cereália Kft. ügyvezetője szerint, aki elmondta, hogy nincs vége a kenyér drágulásának. A piaci szereplőknek, pékségeknek ugyanis olyan mértékben megnövekedtek a költségeik, hogy azt csak az árak emelésével tudják kompenzálni.

Például 2020-ban egy tonna malmi búza 52000 Ft volt, most 138000 Ft, egy mázsa liszt a 2020-as 100 ezer forintról 240 ezer forintra emelkedett. A Zala Cereália 2021 decemberében még 19 forint 20 fillérért vásárolt 1 kilowatt áramot, jelenleg már 47 forintot kell fizetnie, januártól az új szerződésük alapján már kilowattonként 250 forintot kell majd fizetniük.

Várható volt (és a továbbiakban várható is lesz), hogy a durva áremelkedés a teljes termékpályán megmutatkozik az alaptermékeknél és az extrább, sokmagvas, vagy teljes kiőrlésű termékeknél egyaránt.

szezámmagos kenyér

A különböző extrákkal sütött kenyeret lényegesen jobban megéri házilag elkészíteni, mint megvenni a boltban – fotó: pixabay.com

Az otthon sütött kenyér ára

Azzal eddig is tisztában volt mindenki, hogy a különböző extrákkal sütött kenyeret lényegesen jobban megéri házilag elkészíteni, mint megvenni a boltban.

Igaz ez nagyon sok munkával jár, de az olyan ínyencségek, mint  amilyen az aszalt paradicsomos, vagy az olivabogyós kenyér körülbelül negyedannyiból elkészíthetőek otthon, mint amennyiért a pékségben megkapnánk. Arról nem is beszélve, hogy elkerülhetjük vele a tömeggyártás során alkalmazott adalékanyagokat is.

Nemrég a Nosalty.hu táblázatokba gyűjtötte, hogy az egyes pékáruk mennyivel kerülnek kevesebbe otthon megsütve, mint a boltban megvásárolva.  Elgondolkodtató, hogy az egy kilós fehér kenyér - az októberi árakkal számolva - 200 forintból kihozható, ami durva árkülönbség az akkori 700 forintos bolti árral szemben. A zsemle  esetében is elvégezték az összehasonlítást: az otthon sütött változat darabonként kijött 20 forintból. Az ársapkás lisztnek köszönhetően mindkét terméket jócskán megéri otthon elkészíteni.