A Bloomberg számolt be a cikkében arról, hogy a Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization - ICO) ügyvezető igazgatója, Vanusia Nogueira szerint az évtized végéig évente 1-2%-kal növekszik majd a globális kávéfogyasztás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az előzetes becslések szerint mintegy 25 millióval több 60 kg-os zsákra lesz szükség a következő nyolc évben a kereslet kielégítése érdekében.

kávé

Az évtized végéig évente 1-2%-kal növekszik majd a globális kávéfogyasztás – fotó: pixabay.com

A kávé globális piacán talán helyreállhat az egyensúly

"A rövid távú előrejelzésekkel jelenleg konzervatívabbak vagyunk" - mondta Nogueira egy konferencián, beszédében utalva a globális eseményekre, többek között a rekord magas európai inflációra. Hozzátette, hogy túl "optimista" volt ICO azon korábbi előrejelzése, ami szerint a globális fogyasztás a következő négy-öt évtizedben átlagosan évi 3,3%-kal növekszik majd.

Nogueira azt is elmondta, hogy a következő két-három évben a kávé globális piacán talán létrejöhet az egyensúly. Pillanatnyilag ugyanis a kávétermesztők alig győzik kielégíteni a megnövekedett keresletet.


Az arabica és a robuszta fajtából is többre lenne szükség

A kereslet növekedése miatt a robusztából egyre többet termesztenek majd.

globális felmelegedés miatt a hagyományos arabica-termelők is egyre jobban a robuszta felé fordulnak majd és a pörkölő üzemek is egyre többet tesznek bele az olcsóbb fajtából a keverékeikbe. Nobueira szerint abban az esetben, ha a robuszta minősége jó, akkor a fogyasztók nem fogják érzékelni a különbséget.

A piacok ezért is keresik a finom, jó minőségű robusztát.

kávécserje

Kávécserje – fotó: pixabay.com

Mit érdemes tudni az Arabica és a Robuszta kávéról?

A babkávé cserjének a két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és léteznek különböző nemesített kávék is.

Arabica

Az Arabica babkávé ízben és aromában egyaránt felülmúlja a Robusztát, és a koffeintartalma is alacsonyabb (kb. fele-harmada) a robuszta koffeintartalmának. Az arabica kávészemek kevesebb savat tartalmaznak, sokan a hosszan megmaradó, karamelles utóízükért kedvelik.

Az Arabica nagy magasságban, kb. 1000-2000 méteren terem meg a trópusi égöv vulkánikus talajú, hegyvidéki tájain.  Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre, a babkávéja pontosan emiatt  drágább, mint a robusztáé. Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry, melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz, eltérve a többitől, melyeknek a termése két babból áll.

kávéfőzés

Az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető – fotó: pixabay.com

Robuszta

A robuszta kávécserjék sokkal igénytelenebbek és alacsonyabb magasságon is megteremnek valamint, az arabicához mérten több termést hoznak és olcsóbban szerezhetők be. A robusta kávét a kesernyés íze miatt az arabicánál alacsonyabb rendűnek tekintik, azonban nem szabad leminősíteni, hiszen más fajtával keverve kiváló kávéíz hozható létre. Például az eszpresszó ismertetőjegyeként ismert vörösesbarna crema igazából csak megfelelő minőségű robuszta kávét is tartalmazó keverékből nyerhető.