Rendszeres ellenőrzése éppen ezért kötelező, különösen a fürdők és az ipari létesítmények vízrendszereire kell odafigyelni. Mit mutatnak a statisztikák? Miért veszélyes a Legionella, hogyan lehet megelőzni az elterjedését, milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni? - ezekre a kérdésekre keresi a választ a Laboratorium.hu

fürdő

Hamarosan indul a turisztikai szezon és újranyitnak az időszakosan bezárt ipari létesítmények – fotó: pixabay.com

Legionella: a vízből képződő aeroszollal fertőz

A Legionella baktériumot világszerte ismerik és tartanak tőle. Nem véletlenül, hiszen ez a vízből képződő aeroszollal fertőző baktérium hazánkban is több áldozatot szedett mára mai napig rendkívül súlyos következményekkel járhatnak az általa okozott betegségek. A WESSLING Tudásközpontban több ezer Legionella-mérést végztek el, az adatok összesítése pedig  - mivel hamarosan indul a turisztikai szezon és újranyitnak az időszakosan bezárt ipari létesítmények  - a Legionellára irányítja majd a figyelmet.

Az elvégzett mérések alapján Legionellát a több mint ezer ivóvízminta negyedében,  a minták több, mint 12 százalékában pedig a figyelmeztetési szintet meg is haladta a mennyiségük. Komolyan kell venni a Legionella vizsgálatát az ipari létesítményeknél, gyáraknál is: a kapott adatok alapján a hűtőtornyokból származó minták több, mint tizedénél mutattak ki Legionellát, és ezek fele meghaladta a figyelmeztetési szintet.

Komoly egészségügyi kockázatot jelent

Magyarországon a Legionella rendszeres vizsgálata 2016 óta kötelező. Ennek az az oka, hogy a hírhedt baktérium komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Akkor okozhat súlyos megbetegedést a langyos, meleg vízben hamar elszaporodó baktérium, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis egy atípusos tüdőgyulladás, amely akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet a legyengült immunrendszerű embereknél.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu

Mi tekinthető kockázati közegnek?

Kockázati közegnek tekintendő a Legionella-fertőzés szempontjából valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben együttesen adottak az alábbi feltételek:

  • a 20-50 °C hőmérsékletű víz,
  • a pangó vízterek kialakulásának lehetősége (nagy kiterjedésű rendszerek, amelyekben nem egyenletes, vagy nem minden ponton biztosított az áramlás),
  • finom eloszlású vízpermet (aeroszol) képződése.

Az érintett létesítmények köre nagyon nagy: közfürdők és a wellness-szállodák, hűtőtornyokkal rendelkező raktárak,  egyéb ipari létesítmények, a kórházak, szociális intézmények egyaránt érintettek lehetnek.

Laboratóriumi vízvizsgálattal a Legionella jelenléte és mennyisége meghatározható a vízrendszerben.  A törvény elő is írja a fokozott kockázatot jelentő létesítményekben a rendszeres mintavételt a használati melegvíz-rendszerekből. Az egészségügyi és szociális létesítmények, kereskedelmi szálláshelyek esetében ezt évente, a nedves hűtőtornyoknál, valamint a közfürdőkben (a 30°C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetében) havonta meg kell határozni a Legionella csíraszámát.

uszoda

A nedves hűtőtornyoknál, valamint a közfürdőkben havonta meg kell határozni a Legionella csíraszámát – fotó: pixabay.com

Mit lehet tenni  megelőzésképpen?

Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetőjének a tanácsai szerint:

  • nagyon fontos a víz áramlásának biztosítása,
  • a szerelvények tisztítása és vízkőmentesítése,
  • a folyamatos légcsere
  • az átmenetileg használaton kívüli épületek esetén a vizes rendszerek üzemeltetése során  a fenti feltételek megszüntetésére, minimalizálására kell törekedni.
  • el kell végeztetni az ivóvíz-mikrobiológiai vizsgálatokat

Ivóvíz és használati melegvíz esetén a pangó vízben nemcsak a Legionelle képes fokozottan szaporodni hanem más mikroorganizmusok is:  aa Coliform, az Escherichia coli, a Pseudomonas aeruginosa, illetve Enterococcus.