A listerianak erősebb fertőzése mintegy 30 százalékban halált, illetve elhullást okoz, ezért leküzdése mindennapos kihívást jelent – írja a freshplaza.de.
Az ENSZ és a WHO a mindenféle közegben (vízben, talajban és levegőben) megtelepedő listeria baktériumot a legveszélyesebb (a szalmonellánál is veszélyesebb) kórokozók közé sorolja, ezért annak fertőzéseit 2005 óta kötelező bejelenteni a hatóságoknak.
A humán orvoslás és az állategészségügy ma már megfelelő eszközökkel rendelkezik a fertőzések kezelésére, a legjobb védekezést azonban a megelőzés jelenti. Ennek lényege az élelmiszerekkel és fontosabb takarmányokkal érintkező eszközök rendszeres tisztán tartása és (egyes esetekben naponta többszöri) fertőtlenítése.
A brazíliai székhelyű és a világ 10 országában működő Oxyion vállalat – az élelmiszeripari fertőtlenítés területén szerzett 25 éves tapasztalatai alapján – egy speciális technológiát dolgozott ki, amely hidrogénperoxid és feltöltött oxigénmolekulák elegyéből előállított plazmával és egy úgynevezett dielektromos gátkisülési eszközzel semmisíti meg a listeria-baktériumokat.
Ez a technológia a vírusok, gombák és baktériumok leküzdésével hatékony mikrobiológiai védekezést tesz lehetővé, ugyanakkor – a hűtött élelmiszeripari folyamatokhoz kapcsolódva – könnyen telepíthető és működtethető, ami lehetővé teszi, hogy kulcsszerepet játsszon az élelmiszeripari vállalatok ellenőrzési stratégiájában.
Indexkép: Shutterstock