Befejeződött a Pápai Hús Kft.-nél az a 2019 végén indult technológiafejlesztési program, amelyben főként a sonka, bacon és a hagyományos töltött termékei előállításához szükséges feldolgozó- és csomagoló berendezéseket telepítettek a cég pápai gyárába.

Az üzembe állított 26 féle új gép jelentősen meggyorsítja a gyártást, 40 százalékkal több sonka és füstölt áru, valamint 30 százalékkal több bacon előállítását teszi lehetővé. Ezen felül elősegíti a változó fogyasztói igényeknek megfelelő prémium minőségű és kiszerelésű termékek készítését.

Bacon gépsor

A bacon gépsor jelentősen meggyorsítja a gyártást – Fotó: Pápai Hús Kft.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével valósult meg. A Pápai Hús a fejlesztéshez 747 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A cég a beruházást ezen felül a Magyar Fejlesztési Banktól felvett 769 millió forintos kedvezményes hitelből és 508 millió forintos önerőből finanszírozta.

Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezetője szerint 2016 óta az új tulajdonos elkötelezett támogatásával ismét fejlődési pályára állt a cég. A most lezárult fejlesztés ennek a folyamatnak a fontos állomása, lehetővé teszi, hogy a Pápai minőségi termékeivel kihasználja a piaci lehetőségeit.

Szappanos Péter

Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezetője – Fotó: Pápai Hús Kft.

Szappanos Péter arról is beszélt, hogy az élelmiszeripar és benne a húsipar jelentős átalakuláson megy keresztül az egész világon. A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, gyors technológiai és termékfejlesztésekre van szükség.

A kapacitást és a hatékonyságot egyszerre növelő beruházás célja, hogy a Pápai Hús ismét a hazai és a külföldi élelmiszeripar leginnovatívabb szereplői közé akar kerülni.

Meg akarjuk őrizni a tradícióinkat, amelyekhez hozzátartozik az újra való nyitottság, a fogyasztó igény elébe menő termékfejlesztés – mondta a beruházásavatón a cég ügyvezetője.

Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenysége kiterjed a sertésvágásra és darabolásra, előhűtött és fagyasztott hús, füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítására. A nagy hazai húsipari vállalatok közül elsőként a Pápai 2020-ban vegán húspótló termékek gyártásába is kezdett.

A cég közel 700 főt foglalkoztat, beszállító partnerei révén pedig közvetve további 1800-2000 környékbelinek nyújt megélhetést.