Ennek érdekében a cég üzletrészt szerzett az izraeli Supermeat vállalatban – írja a topagrar.com. Az izraeli cég, amely világviszonylatban a sejtkultúra alapú hústermelés első számú vállalkozása, a technológia megismertetése mellett tanácsot ad az európai piacon történő pozíciószerzésre is.

A Supermeat üzletvezetője, Ido Savir szerint ugyanis a szintetikus húsok világpiacának fokozatos bővülésére lehet számítani, ugyanúgy, mint a húshelyettesítők esetében, amely utóbbiak már szerepelnek a PHW kínálatában. Ezért a közeli jövőben az izraeli cég mellett más együttműködő és finanszírozó vállalkozások jelentkezése is várható. A Tel-Aviv-i cég az üzletrészek értékesítéséből már hárommillió dollárt kasszírozott be.

hús

A laboratóriumi húselőállítás még igen költséges eljárás – fotó: Shutterstock

A Supermeat-nek a PHW-vel való együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy az ízletes szintetikus húsok „forradalmian új generációját” dobják piacra. „Ez ugyanaz a hús, mint a hagyományos, csak más módon (gyakorlatilag az állatok izomszöveteinek laboratóriumi szaporításával) készül” – mondta Savir. Azt is hozzátette, hogy három éven belül a mesterséges húsok első generációját már szállítani tudják az éttermeknek, következő lépésben pedig a gyártás nagyüzemi szintre emelését tervezik, ami lehetővé teszi a szupermarketek ellátását is.

Az adott területen működő néhány európai vállalkozás kevésbé bizakodó, szerintük az „in vitro” hús előállítása egyelőre még nagyon költséges, ezért annak nagy volumenű piacra dobását csak későbbi időpontban tudják elképzelni.