Elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős emelkedése – jelezte a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József szerint több termék kilónkénti ára már most is eléri az ezer forintot, ugyanakkor a drágulás mértéke számos tényezőtől függ - írja az infostart.hu

kenyér

A pékek – az önköltség alapján – maguk határozzák meg, hogy milyen áron értékesítenek – fotó: pixabay.com

A megnövekedett költségek miatt a pékek kénytelenek árat emelni

Septe József szerint a sütőipari vállalkozások - a növekvő energiaárak és a munkájához szükséges termékek drágulása miatt - kénytelenek lesznek érvényesíteni az árakban a megnövekedett költségeiket.

Azon kérdésre, hogy a kenyér kilónkénti ára elérheti-e az ezer forintot, a pékszövetség elnöke elmondta:

a pékek – az önköltség alapján – maguk határozzák meg, hogy milyen áron értékesítenek, ezért nehéz erre pontos választ adni.

Viszont már most is vannak olyan termékek - például a különleges kézműves, rozsos, magvas kenyerek - amelyeknek az ára eléri, vagy meg is haladja ezt a lélektani határt.

kenyér

A különleges kézműves, rozsos, magvas kenyerek ára már most is eléri vagy meg is haladja az ezer forintos kilónkénti árat – fotó: pixabay.com


A drágulás mértéke több mindentől függ

Az, hogy mekkora lesz a drágulás mértéke több tényezőtől függ: a munkabéren és az alapanyagokon túl például attól is, hogy egy vállalkozás mikor és milyen energiaszolgáltatóval állapodott meg. Septe József rámutatott,

ha valaki akár csak egyetlen hónappal korábban kötött le több évre az energiát, akkor ő várhatóan kedvezőbb helyzetben lesz annál, aki még csak most készül erre.

Mindazonáltal úgy véli, hogy komoly árváltozások fognak bekövetkezni a sütőipari termékek esetében.

Ellátási probléma nem lesz

hazai gabonát illetően a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta: a következő aratásig megvan a szükséges mennyiség, azaz ellátási probléma nem lesz. Szerencsére a magyar alapanyagokból sincs hiány, így nincs ok az aggodalomra a lakosság részéről.

Septe József szerint az már más kérdés, hogy hasonlóan más iparághoz a sütőipari vállalkozások sem nyugodtak. Véleménye szerint a szakma „gyenge lábakon áll", és az elkövetkezendő egy-két évben a rájuk rótt terheket nem minden cég fogja kibírni.