Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a legtöbben nem felelnek meg azon irányelvnek, miszerint napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. A problémát sokak szerint az alapanyagok magas költsége jelenti, azonban Dan Buettner, a Blue Zones projekt munkatársa szerint egészséges táplálkozásunkat olcsó, tartós alapanyagokkal is megalapozhatjuk.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez s a hosszú és egészséges élethez. Az Egyesült Királyságban az ajánlott napi mennyiség öt adag, az Egyesült Államokban pedig a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy a napi étkezések fele gyümölcsökből és zöldségekből álljon. Azonban csak kevesen követik ezeket az irányelveket: csupán minden tizedik amerikai fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. Különösen az alacsony jövedelműek találják nehéznek ezeknek az irányelveknek a betartását, akiknek mindössze 6,8%-a képes megfelelni a napi ajánlott bevitelnek – írja a penzcentrum.hu.


Dan Buettner felhívja a figyelmet arra, hogy nem szükséges kizárólag friss gyümölcsökre és zöldségekre alapoznunk egészséges táplálkozásunkat. A lényeg az, hogy a hangsúlyt az olyan olcsó és tartós alapanyagokra helyezzük, mint például a bab- és gabonafélék, melyek gazdagok fehérjékben és rostokban, és könnyen elkészíthetők.

Buettner azt javasolja, hogy a babot és a teljes kiőrlésű gabonaféléket tekintsük alapvető élelmiszernek, ugyanis ezek az alapanyagok biztosítják a szervezet számára a szükséges üzemanyagot.

bab

A bab- és gabonafélék gazdagok fehérjékben és rostokban, és könnyen elkészíthetők – fotó: Shutterstock

Ezekhez az alapanyagokhoz könnyű hozzáférni, és változatos fogásokat készíthetünk belőlük. A szakértő arra biztat, hogy mindenki variálja az alapanyagokat saját ízlésének megfelelően. Ha ezeket beiktatjuk az étrendünkbe, máris nagy lépést tettünk az egészségesebb életmód felé vezető úton.