Laboratóriumi patkányokon elvégzett kísérletek szerint a zsíros – főleg a telített zsírokat nagy számban tartalmazó állati eredetű – ételek károsítják a bélflórát, és a viselkedést is befolyásolják.

Ezt abból tudták megállapítani a kutatók, hogy a sok zsírt fogyasztó rágcsálók agytörzsének stresszért és szorongásért felelős része megnövekedett aktivitást mutatott. A tudósok szerint az ilyen táplálkozás az emberekre is hasonló hatással lehet. Tehát az egészségtelen étrend nemcsak elhízáshoz és szívbetegségekhez vezethet, hanem mentális problémákhoz is.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint szorongásos zavarok világszerte 300 millió embert érintenek, és így a legelterjedtebb mentális betegségnek számítanak.

A kutatók kiemelték, hogy nem minden zsírra ugyanaz vonatkozik, hiszen például a hal- és olívaolaj kifejezetten egészséges megfelelő mennyiségben fogyasztva.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock