A cink egészségügyi előnyei

A cink egy olyan esszenciális ásványi anyag, amit a szervezetünk nem képes előállítani vagy tárolni, ezért folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról. Számos előnye van: többek között szabályozza a hormonrendszert, megóv a fertőzésektől, részt vesz a vércukorszint szabályozásában, és segíti a sebgyógyulást. Olyan folyamatokhoz van szükség rá, mint az immunerősítés, a fehérje- és a DNS-termelés, a sebgyógyulás, a növekedés és fejlődés.

A cink természetes formában számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható.

A vas után a cink a második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek elősegítik az anyagcserét, az emésztést, az idegműködést és sok egyéb folyamatot. A cink elengedhetetlenül szükséges ahhoz is, hogy megfelelő legyen az ízérzékelésünk és a szaglásunk.

Kutatás bizonyította, hogy ha a megfázást követően cinket szedünk, jelentős mértékben csökkenthetjük a betegség időtartamát. Vizsgálatok igazolják azt is, hogy a cink pótlása csökkenti a fertőzések kockázatát, különösen időskorban.

A cinket égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére is használják, ugyanis jelentős szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunrendszer működésében és a gyulladásos reakcióban.

A cink jelentősen csökkentheti a tüdőgyulladás és az időskori makuladegeneráció kockázatát is. Enyhítheti az oxidatív stresszt, és javítja a mentális teljesítményt.

Ha pedig a cinket E-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal egészítjük ki, csökken a látásvesztés kockázata, illetve előrehaladott állapotban jelentősen hozzájárul a javuláshoz.


Cinkhiány

A súlyos cinkhiány nem gyakori jelenség, előfordulhat ritka genetikai mutációkkal rendelkező embereknél, időskorban, valamint alkoholfüggőség, illetve nem megfelelő táplálékok bevitele következtében. Jelentkezhet cinkihiányos állapot gyomor-bél rendszeri betegségekben szenvedőknél, vegetáriánusoknál és vegánoknál, illetve krónikus vesebetegségben szenvedőknél is.

Milyen ételekkel vihetünk be cinket a szervezetünkbe?

Számos állati és növényi eredetű élelmiszer természetes módon tartalmaz cinket.

A legtöbb cinket tartalmazó élelmiszerek az alábbiak:

• kagylók,
• különféle húsok,
• halak,
• hüvelyesek,
• diófélék és magvak,
• tejtermékek,
• tojás,
• teljes kiőrlésű gabonák,
• gomba,
• zöldségek közül a kelkáposzta, a borsó, a spárga és a sárgarépa zöldje.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock