Ismerős az érzés, amikor már alig várod, hogy végre ebédidő legyen, különösen azért, mert lecsó lesz az ebéd? Ahogy közeledik a nyár, egyre gyakrabban kerül a tányérunkra a lecsó. Habár nincs évszakhoz kötve, a legfinomabb frissen, a kertünkből szedett hozzávalókból. Természetesen minden családnak megvan a maga, bevált és persze a világon a legjobb lecsó receptje. Ehetjük magában, kenyérre, rizzsel, tojással, hidegen vagy melegen, a verziók száma szinte végtelen. De vajon valóban ismerjük, és jól tesszük, ha gyakran fogyasztunk lecsót?
Ismerd meg a lecsó csípős kis titkait
A lecsó az összetevői alapján nagyon magyarnak tűnik, hiszen a hagyma, a paradicsom és a paprika a nemzeti ételeink szinte mindegyikének alapját adják, ráadásul gyerekkorunk óta jelen van az életünkben. A lecsóra éppen ezért igazi Hungarikumként tekintünk, pedig a lecsó nem magyar étel.
A lecsó balkáni eredetű, étel, amelyik a meghatározása szerint paradicsom-paprika pörkölt. Nem véletlen, hogy Krúdy Gyula is úgy tartotta, hogy nyáron együnk paradicsomot és paprikát, télen pedig lecsót, habár kevés annál finomabb étel van, mint amikor a frissen szedett paradicsom és paprika kerül a lecsóba.
A hagyományos recept szerint egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós paprikát kell beletennünk a lábasba ahhoz, hogy tökéletes lecsót kapjunk, de természetesen rengeteg verziója van. Lehet kolbászos, virslis, rizses, tojásos, krumplis, tarhonyás, babos, gombás, vagy akár tejfölös is. És természetesen mindig a szakács által aktuálisan készített a világon a legfinomabb.
Mindent elkövetünk azért is, hogy ne csak nyáron ehessük, így sokan a lekvár mellett lecsóból teszik el a legnagyobb mennyiséget télire. Ez nem csupán lecsóként szolgál, hanem akár pörköltek hozzávalója is lehet a téli időszakokban.
A lecsó annyira népszerű, hogy még fesztiválokat is rendeznek neki. Az első lecsófesztivált 2004-ben rendezték meg Székesfehérváron, azóta azonban az ország egész területén megrendezésre kerülnek hasonló rendezvények. 2009. szeptemberében került be a világ legnagyobb lecsója a Guinness Rekordok Könyvébe. A rekordot Balkányban jegyzik. A rekorder lecsóhoz egy 2,5 méter átmérőjű, 0,95 méter magasságú edényre volt szükség. Űrtartalma 4661 liter volt. De a lecsóról még egy rajzfilm is készült. A L'ecsó című mesében egy tehetséges patkány készíti el a lecsó francia változatát egy ételkritikus számára.
Mert a lecsónak nemzetenként eltérő változatai vannak. A francia verzió, amit a mesében a patkány is készít, a ratatouille. Ebbe hámozás nélküli cukkini és padlizsán is kerül, felkarikázva. A paprika kockázva, a paradicsom passzírozva kerül ebbe a csodás ételbe, melyet oregánó, bazsalikom, kakukkfű, babérlevél és majoranna tesz teljessé. Fűszerpaprika ellenben nincs benne, viszont a fokhagymának jut benne hely.
Pedig mi magyarok úgy gondoljuk, pirospaprika nélkül nincs lecsó. Hogy ez édes, vagy éppen csípős, azt mindenki maga döntheti el. A paprikán kívül kerülhet még bele bors, chili, vagy köménymag. De bárki bármilyen fűszert beletehet, ízlés szerint. A só viszont semmi esetre sem maradhat ki.
Keleten shakshukának nevezik. Ez az étel észak-afrikai, eredetileg Tunéziából származik és terjedt el a világban. Reggeliként fogyasztják és a harissa nevű fűszer és a római kömény teszi az ízét igazán különlegessé. A meglepetés az étel közepén lévő buggyantott tojás. Általában serpenyőben tálalják, és az igazi ínyencek kecskesajtot reszelnek a tetejére.
Ahány ház, annyiféle lecsó. De természetesen mindig a mi családi receptünk a legjobb! Fotó: Shutterstock
Minél apróbbra kockázzuk a hagymát, annál szaftosabb lesz a lecsó. A paprika és a paradicsom alakja is sokak számára nagyon is meghatározott a lecsó esetében, de hogy ez az ízélményt is befolyásolná, arra még nem találtunk hivatalos szakvéleményt. Így hát lehet kerek, vagy szögletes, az íz a lényeg. Az azonban igaz, hogy ha közel azonos méretűre vágjuk a paprikát, akkor egyszerre fog megfőni, így egységes állagú, finom ételt kapunk.
A lecsó esetében nagyon fontos, hogy milyen zsiradékot használunk hozzá. Ez fogja kiemelni ugyanis az étel ízét. Nincs jó, vagy rossz választás. Mindenki a saját ízlésére bízva döntheti el, hogy szalonnával, zsírral, esetleg olajjal alapoz a tökéletes lecsóhoz.
Jó az nekünk, ha gyakran eszünk lecsót?
De vajon milyen hatással van az egészségünkre a lecsó, különösen, ha gyakran fogyasztjuk? Ne aggódjunk, a lecsó igazán egészséges étel. A benne lévő paradicsom, paprika és hagyma egyenként is igazi ajándék a szervezet számára, azonban, mivel a lecsóban mindhárom megvan, igazán nagyon jó hatással van az egészségünkre.
A lecsóban lévő paradicsom hőkezelés hatására sem veszíti el az egészségünk számára oly hasznos likopintartalmát. A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően a paradicsom erősíti az immunrendszert is, és jelentős mennyiségű kálium és magnézium is található benne.
A paprika magas C-vitamin-tartalma, és annak kiváló hatása az immunrendszerünkre közismert, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatással van ránk. Habár a lecsóba főzve is finom, akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk.
A vöröshagyma is elmaradhatatlan része a lecsónak. A benne lévő B- és C-vitamin, vas, jód és kálium jótékonyan hat a koleszterinszintre, az érrendszerre, az immunrendszerre, és baktériumölő hatása is ismert.
A lecsó ráadásul számtalan egyéb, egészséges finomsággal is kiegészíthető, mint például karfiollal, zöldbabbal, burgonyával, cukkínivel, babbal, gombával. Természetesen a legjobb, ha nem túlságosan zsírosan készítjük el, és inkább csípős, mint erős.
Mindenkinek nagyon sok finom lecsót kívánunk!