Köztudott, hogy a zöld leveles zöldségek táplálkozási előnyei kiemelkedők, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, a zsírtartalmuk és a cukortartalmuk pedig alacsony, aminek köszönhetően a diétákba is remekül beilleszthetők.
A zöld leveles zöldségek egészségügyi előnyei
A zöld leveles zöldségek bővelkednek A-, K-, E-, C- és majdnem az összes B-vitaminban. Gazdag forrásai az ásványi anyagoknak is, például a kalciumnak, káliumnak, magnéziumnak, vasnak, cinknek, foszfornak, nátriumnak. Mindezeknek köszönhetően mintegy multivitaminként működnek a szervezetünkben.
Gazdagok továbbá élelmi rostokban is, amelyeknek számos előnye van az egészségünkre, többek között védik a szív és a bélrendszer egészségét.
A sok tápanyagnak köszönhetően a zöld leveles zöldségek az immunrendszert is erősítik. Rendszeres fogyasztásukkal elegendő mennyiségű ásványi anyag, például vas jut a szervezetünkbe, ezáltal számos betegség megelőzhető.
A zöld leveles zöldségek gazdag forrásai a makrotápanyagoknak, mint például rostok, fehérjék, melyek szintén elengedhetetlenül fontosak a betegségek megelőzéséhez és az optimális egészségi állapot fenntartásához.
A sok tápanyagnak köszönhetően a zöld leveles zöldségek az immunrendszert is erősítik – fotó: Shutterstock
A zöld leveles zöldségek gazdag tárházai a mikrotápanyagoknak is, melyeknek jelentős szerepe van az egészséges immunrendszer fenntartásában. E mikrotápanyagok közé tartozik többek között a béta-karotin, a lutein vagy a zeaxantin, mely tápanyagok fontos szerepet játszanak a sejtkárosodások megelőzésében és a jó látás biztosításában.
Forrás: gyogyszernelkul.com