A metélőhagyma vagy snidling a tavasz egyik első hírnöke. Azonban ilyenkor, szeptemberben sem szabad megfeledkeznünk róla, hiszen ősszel is szaporítható. Ez történhet magvetéssel, de úgy is, ha a fejlett töveket három-négy részre szedjük, és kiültethetjük a szabadba vagy téli hajtatásra műanyag pohárba. De mi mindent tudhatunk még a snidlingről, azon túl, hogy bár összefüggésbe hozható a körözöttekkel, soha nem zárnánk hét lakat alá? Azonnal megtudhatod!

  • Kis fényigényű növény, amelyik a szárazságot is jól viseli, de ha gondoskodunk a kellő folyadékellátásáról, azzal felgyorsítjuk növekedését.
  • Kora tavasztól szedhető leveleit mindig tőben vágd le, mert ha félbevágod, a sérült levél nem nő tovább, és elszárad.
  • Enyhén hagymaillatú és -ízű levele kiváló ételeink ízesítésére és díszítésére. Ráadásul nem csak finom, szép is. Május vége felé láthatjuk meg csodás, lila színű, gömb alakú virágait, melyek a kert díszei lehetnek
  • Bár sokan a német nevén, snidlingnek szólítják, van magyar elnevezése is a metélőhagymának. Ezek a pázsithagyma és pázsitfű.
  • Évelő növény, melynek magassága akár a 70 cm-t is elérheti.
  • Akár szárított formában is ízesíthetjük vele az ételeinket, mert gyorsan képes felvenni az étel nedvességtartalmát, és teljes aromájában visszaköszönni abban.
  • Sok C- és A-vitamin van benne, de kálium és oxalátsav is. Ez utóbbi miatt a vesekő képződésre hajlamosak számára nem ajánlott a fogyasztása.

metélőhagyma egészséges

A metélőhagyma az ablakban is megterem. Fotó: 123rf.com

  • Főzni nem szabad, hanem tálalás előtt érdemes az ételhez adni. Nem csupán ízével járul hozzá az ételeinkhez, de kiváló díszítőelemük is.
  • Remek étvágygerjesztő és a gyomrunkat is erősíti.
  • Kiválóan ízesíti a tojásételeket, sajtokat, túrókat, de kitűnő halak és mártások is készülhetnek vele. Még a húsleves is csak nyer vele, de hasonlóan a legjobbat hozza ki a krumpliból, a babból és a borsóból is.
  • A világos, de nem túl meleg helyet kedveli.
  • Nincs fűszerkert nélküle, ahogy petrezselyemzöld és kapor nélkül sem érdemes kertészkedni.
  • Két típusa van, az egyik erőteljes növekedésű, és 60-70 cm magas levélzetet fejleszt, míg hazánkban inkább a vékonyabb levelű, 20-30 cm magasságú népszerű.
  • Nem igényel külön ágyást, akár a virágágyak szegélyezésére is kiváló.
  • Magjai június végére érnek be annyira, hogy össze lehessen gyűjteni őket.
  • Hidegtűrő növény. A tápanyagban gazdag talajban gyorsan növekedésnek indul. A nitrogénműtrágyát nagyon kedveli, hiszen ettől lesz nagy a levélhozama.
  • Gondozott, mélyen felásott talajba kell vetni, mert a gyökerei mélyen helyezkednek el. Az apró, fekete magjából egy négyzetméternyi területhez körülbelül 2-3 grammra van szükség.
  • A magvakat márciusban melegházba vagy cserépbe kell elvetni és májusban, kis csomókban lehet kiültetni a szabadba. Ősszel is kiültethető és szaporítható, de akár cserépbe is ültethetjük.
  • Eléggé lassan kel ki, a vetés után csak 3-4 hét múlva vehetjük észre a fejlődő növényt.
  • A második évtől érdemes a növényt vágni, hogy megerősödjön.
  • Kártevő és betegség nem támadja meg.
  • A téli hajtatása már nyáron elkezdődik. Ilyenkor azokról a tövekről, amelyeket hajtatni szeretnénk, ne vágjuk le a leveleket. Ezeket a töveket ássuk ki szeptemberben. Rövidre vágjuk, és cserépbe vagy műanyag pohárba ültetjük, melyeket október végéig hűvös helyen tartunk, és csak ritkán öntözünk. Ilyenkor maradhatnak a szabadban, de a hideg, téli időszakban inkább hozzuk be őket és helyezzük az ablakba.
  • A fokhagymához és a vöröshagymához hasonlóan véralvadásgátló. De antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Védettséget ad a gyomor- és nyelőcsőrák, és a prosztatarák kialakulása ellen, de még a magas vérnyomás csökkentésére is használják. Antioxidáns-tartalma a levelekben a legmagasabb, és flavonoidokat is tartalmaz.
  • A népi gyógyászatban féregűzésre használták.
  • Marco Polo Kínából hozta magával, így terjedt el.
  • A snidling nem szeret sokáig egy helyben maradni, így három-négy évente érdemes átültetni.

körözött metélőhagyma

A körzöttnek rengeteg receptje van. Fotó: 123rf.com

  • A svédek hering mellé, mártásba szórják, míg Lengyelországban túrós, sajtos ételeket tálalnak vele. Sajttekercsbe és húsok töltelékeként is kiváló. Paprikába vagy paradicsomba töltve is sokan szeretik.
  • A körözött egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, vagyis körített túró. Készülhet juhtúróból vagy tehéntúróból, vagy a kettő keverékéből. Innen ered a neve is. A körözött nagyon finom szendvicsként, de akár előételként is.
  • A körözött olyan, mint a lecsó. Minden családnak megvált a régi, jól bevált receptje, amihez ragaszkodik és amelyről természetesen meggyőződése, hogy nincs annál jobb. Megosztunk most mi is egyet a rengeteg variáció közül. A recept szerint szükséged lesz 25 dkg túróra, 2 dl tejfölre, 1 fej lila hagymára, 1 evőkanál pirospaprikára, egy kis köménymagra, sóra, borsra és metélőhagymára. A túrót törd össze, keverd hozzá a tejfölt és az apróra vágott lila hagymát, majd ízesítsd ízlés szerint pirospaprikával, köménnyel, sóval és borssal. Vágd apróra a metélőhagymát és szórd bele. Keverd el alaposan, majd a tetejét is díszítsd metélőhagymával. Tedd hűtőbe és fogyasszátok egészséggel! Jó étvágyat kívánunk!