A tavasz zöldsége a pak choi, más néven bordáskel. Ha tíz embert megkérdeznénk, evett-e már ilyet, jó eséllyel mindannyian azt mondanák, hogy nem. Száznál már lenne esélyünk az "igen" válaszra, legalább egyre. Te kóstoltad már?
A pak choi egy távol-keleti káposztaféle, ami nem képez fejet, megvastagodott levélnyele és levéllemeze fogyasztható – fotó: pexels.com/Townsend Walton
Igazi szuperélelmiszer
A pak choi, más néven a bordáskel Közép-Kelet-Ázsia kedvelt zöldsége. Igazi szuperélelmiszer, tele van vitaminokkal és mindennel, amire szervezetünknek szüksége van. A-, C-, és K-vitaminban, béta-karotinban, kalciumban gazdag és remek antioxidáns forrás.
Egy 2014-es vizsgálat szerint a vizitorma után a második helyezett lett a legértékesebb beltartalmi összetevőkkel rendelkező zöldségek és gyümölcsök listáján. Fogyasztható akár nyersen is, de sütve, illetve húsok mellé köretként az igazi.
Kiváló előveteménye lehet más növényeknek
A pak choi egy távol-keleti káposztaféle, ami nem képez fejet, megvastagodott levélnyele és levéllemeze fogyasztható. Méretük és színük rendkívül változatos: vannak hosszúkás és tömzsi formájúak, színük lehet zöld, fehér és aranyló. Kanál alakú levelei fénylők és sötétzöldek, a keményebb levélnyél pedig világos, vagy zöldes árnyalatú.
A bordáskel áprilistól augusztus elejéig folyamatosan vethető. Tenyészideje rövid, változattól függően 35-60 nap, így kiváló előveteménye lehet más növényeknek.
Tápanyagigénye kifejezetten nagy, humuszban gazdag talajban fejlődik igazán, ezért vetés előtt érdemes jól megtrágyázni a területet.
Vetése változattól, illetve növekedési erélytől függően 35-70 centiméterre történik, a vetésmélység 2 centiméter. Vethető helybe, illetve palántázható is. Helybevetésnél természetesen, a sűrűn kelt növénykéket egyelni kell, amiket ne vessünk a komposztra, inkább ültessük el, hiszen mint az előbb jeleztük, a bordáskel palántázható. Vízigényes, ezért a nyári hónapokban bőségesen öntözzük. A csigák és a földibolhák nagyon szeretik, ellenük biztosan védekeznünk kell.
A Távol-Kelet egyik legnépszerűbb főzelék- és saláta-alapanyaga Európában nemrég jelent meg, azonban a keleties konyhát kedvelők már találkozhattak vele.