Bár külsőre nagyon hasonlít egy jól megtermett uborkára, a cukkiniről már körülbelül 25-30 éve tudjuk, hogy nem uborka, hanem egy különlegesen finom és sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. Ráadásul túl sok odafigyelést sem igényel, így a kezdő kertészek is nagy örömüket lelhetik a termesztésében.

A cukkini azon ritka növények egyike, melynek a virágját, a magját és még a héját is el lehet fogyasztani. Nagyon egészséges és még a gyerekek is szívesen fogyasztják. Tudjunk meg hát minél többet a cukkiniről, sőt, ültessünk is belőle a kertünkbe! Mert a cukkini kiváló rántva, de egyéb módokon is igazán finom. Sőt, mindenképp próbáljuk ki a rántott cukkinit hidegen, vacsorára.

Ismerd meg a cukkinit!

A cukkini a kabaktermésű növények családjába tartozik, ahová a görögdinnye, a tök, és az uborka is. Nagy, márványozott leveli csőszerű, hengeres levélnyélen ülnek. Indákat nem növeszt, azonban ha túl közel ültetjük rokonaihoz, például a tökhöz, vagy az uborkához, nagyon érdekes kereszteződéseket figyelhetünk meg. De mivel ezek nem mindig az íz, hanem inkább az esztétikum irányába mozdulnak el, inkább tartsuk távol tőle a rokonságát.

Virágai váltivarúak, egy bokron, de külön jelennek meg a sárga színű, tölcsérre emlékeztető hím- és nővirágok. Bár elsőre valóban nagyon hasonlít a termése az uborkára, szép, sima felületéről egyből felismerhetjük, hogy nem róla van szó. Magja sem az uborkáéhoz, hanem jóval inkább a spárgatökéhez hasonló.

Így termessz cukkinit

A cukkini fény és melegigényes növény, azonban a talaj típusára nem igényes, csupán annak magas tápanyag tartalmához ragaszkodik. Azonban kis helyen ne is gondolkodjunk a termesztésében, hiszen legalább egy méteres tőtávolsággal kell elültetni.


A legegyszerűbb magról szaporítani, melyhez alakítsunk ki fészkeket, melyeket az ültetést megelőzően javítsunk fel istállótrágyával. Egy fészekbe érdemes legalább két magot vetni. A cukkini a fejlődése kezdeti szakaszában nagyon is vízigényes, de később is szüksége van a rendszeres öntözésre. Ezen kívül folyamatosan kapálni kell, hogy megakadályozzuk körülötte a gyomok elszaporodását.

Ellensége a lisztharmat, de sajnos a meztelencsigák is igazi cukkini rajongók. Palántázhatjuk is, hogy felgyorsítsuk a folyamatokat. A palántákat 2-3 lombleveles állapotban kell elkezdeni edzeni, majd májusban nyugotan ki lehet ültetni őket a fészkekbe.

cukkini virág

A cukkini virága is fogyasztható. Fotó: Shutterstock

A magnyerés szempontjából érdemes egy termést meghagyni, kiszedni belőle a magokat, tisztára mosni azokat, és megszárítani.

Ki mint veti cukkinije ágyát, úgy szüretel jövőre

Érdemes minden évben új helyre ültetni a cukkinit. Akár ágyba is ültethetjük. A dombos ágyat ősszel kell előkészíteni. Az ágyak másfél méter szélesek legyenek, és ügyeljünk rá, hogy a kert azon pontján kerüljenek kialakításra, ahol a legtöbb napfényt és meleget fogják kapni. Az ágy közepén halmozzunk fel ágakat, napraforgószárat, majd tegyünk rá füves részével lefordítva egy réteg gyeptéglát.

Ezután kerüljön rá egy réteg levél, melyet földdel keverünk össze. Ezt fedjük le 15 cm humusszal. Az így kapott ágyás körülbelül 1 méter magas lesz. Ide kerülnek majd a cukkinik. Ez azért különösen hasznos, mert a jobban felmelegedő talajon a növények hamarabb lesznek képesek megérlelni terméseiket, mint a sík földbe ültetve.

Mit készíthetünk cukkiniből?

Bármit. A fiatal cukkini kitűnő salátaként fogyasztva. Szintén csodálatos íze van az egészen friss növénynek kirántva. Ilyenkor még a magokat sem kell eltávolítani belőle. A nagyobb cukkinit viszont már úgy rántsuk ki, hogy a közepéből kiszedjük a magjait. Az így kapott, kerek falatok nem csak finomak, de a legkisebbek is élvezettel fogyasztják játékos formájuk miatt.

A fiatal növényekből kitűnő savanyúság-alapanyag válhat. Szintén remek a töltött cukkini, amit akár hússal, akár sajttal, akár gombával, vagy bármilyen zöldséggel megtölthetünk, és megsüthetünk. Sőt, még csőben sütve is kiváló.

cukkini

A cukkini finom és egészséges. Fotó: Shutterstock

Sokan készítenek belőle levest, süteményt, de még pástétomot is. Grillezve is csak ajánlani lehet. A virágja is nagyon finom. Palacsintatésztában kirántva, illetve töltve szokták fogyasztani.

Pörköltként is fantasztikus. Ebben az esetben a húst helyettesíthetjük vele. Szintén kitűnő alapanyaga a lecsónak. A franciák híres étele, a ratatouille, a cukkinivel és padlizsánnal ízesített csodálatos lecsó.

A cukkini titkai

  • A cukkini 95%-ban víz. Emiatt bátran fogyaszthatjuk, még akkor is, ha nem szeretnénk hízni.
  • C-vitamin, folsav és karotin tartalma miatt nagyon egészséges. De ezen kívül mangán, kalcium, réz, magnézium, kálium, cink és foszfortartalma is jelentős. A-vitamin tartalma segít a szemünknek, antioxidánsai pedig felveszik a harcot a szervezetünket megtámadó betegségekkel szemben, és a szürke hályog kialakulásának esélyét is jelentősen lecsökkentik.
  • Magas víztartalma miatt segíti az emésztést, és gátolja a székrekedés kialakulását. Bármennyit fogyaszthatunk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostban gazdag élelmiszerek többsége.
  • dr. Bálint György, vagyis mindenki Bálint gazdája is csupán a 70-es években találkozott vele először, egy olaszországi szakmai látogatás során. Az akkor, általa elhozott és szétosztott magok nagyban hozzájárultak a növény magyarországi elterjedéséhez.
  • Tápértékének nagy része a héjában található, így érdemes a fiatalabb példányokat fogyasztani, mert azoknak a zsenge héját nem kell lehámozni. A cukkini ugyanis azon kevés növények egyike, melynek héja, virága és magja is fogyasztható.